Marith Vanhove pakt (haar) eerste (van vier?) WestSprint-zege(s)?

Tom Vandenbussche

Wat een jaar heeft Marith Vanhove erop zitten! Ze boekte maar liefst 17 overwinningen, werd Belgisch kampioene én kroonde zich tot de oververdiende eindlaureate van Westsprint! En dat als eerstejaarsnieuwelinge. Het was dan ook geen gemakkelijke opgave voor het Izegemse talentje om er vijf hoogtepunten uit te kiezen, maar ze deed voor ons toch een poging. Dit is het resultaat.

1. Koers in Dottenijs (24 februari)

Vanhove: “Het was eigenlijk echt niet simpel om er vijf hoogtepunten uit te kiezen. Ik had vorige winter nooit gedacht om zo’n seizoen te rijden. Ik kan het zelfs nog steeds amper geloven. En het begon al met de koers in Dottenijs, mijn eerste wedstrijd bij de dames jeugd. Bij de miniemen en aspiranten reden we altijd tegen de jongens, dus dit was voor mij de eerste keer dat ik tussen allemaal meisjes aan de start stond. En om dan meteen te winnen…. Zalig gewoon! Een moment om niet snel te vergeten. Het is ook leuk om op zo’n manier aan het jaar te kunnen beginnen. Het goede gevoel en het vertrouwen had ik meteen te pakken en dat ben ik de volgende maanden nooit meer kwijtgespeeld.”

2. Zilver op het BK tijdrijden (1 mei)

Vanhove: “Geen overwinning, maar wel een mooi moment. Op een erg zwaar parcours, in het Naamse Vresse-sur-Semois. Toen ik daar aankwam was het even van: amai, dat wordt hier niks voor mij. Al van bij de start ging het bergop en er zat een helling in met percentages tot 14 procent. Ik had dan ook nooit verwacht dat ik op het podium zou eindigen, dus ik ben meer dan tevreden met mijn zilveren medaille. Ik werd bovendien eerste eerstejaars. Dat belooft voor de toekomst, want ik heb er ook nog niet specifiek op getraind. De weken voor het BK natuurlijk wel, maar het is zeker niet zo dat ik regelmatig mijn tijdritfiets van stal haal. Het is wel een discipline die ik graag doe. Het is knokken tegen jezelf en dat gaat me blijkbaar vrij goed af. Al heb ik die dag toch vooral serieus afgezien.”

“Het was eigenlijk echt niet simpel om er vijf hoogtepunten uit te kiezen. Ik had vorige winter nooit gedacht om zo’n seizoen te rijden”

Marith Vanhove pakt (haar) eerste (van vier?) WestSprint-zege(s)?
© Foto Coghe

3. International Belgian Youth Tour (6-8 juli)

Vanhove: “Een toffe manier om de zomervakantie te beginnen: eens drie dagen na elkaar alleen met koersen bezig zijn. Een heel leuke driedaagse ook, die dit jaar voor de eerste keer werd georganiseerd voor meisjes. Starten met een proloog, op de tweede dag een etappe die bestond uit plaatselijke rondjes met kasseien en een bergje en om af te sluiten een rit in lijn door de Druivenstreek in Vlaams-Brabant. Ik werd er een keer derde, twee keer vierde, behaalde de tweede plaats in het eindklassement, won de jongerentrui en de groene trui en stond in elk nevenklassement op het eindpodium. Maar vooral de ervaring zal me bijblijven. Veel rittenkoersen of wedstrijden in lijn zijn er niet op onze leeftijd, dus het was best speciaal. Het smaakte naar meer, zeker en vast!”

4. Belgisch kampioene op de weg bij de dames nieuwelingen (29 juli)

Vanhove: “Misschien wel hét hoogtepunt van het jaar. Ik had er ook echt een doel van gemaakt. Al een paar weken van tevoren ben ik het parcours gaan verkennen en de dag voordien nog eens. Ik was dan ook best nerveus voor de start. Zeker omdat ze eerst mijn rugnummer niet terugvonden bij de inschrijving. (lacht) Pas een goed half uur voor de start kon ik mijn transponder vastmaken. Gelukkig viel de stress weg éénmaal het startschot gegeven was. Het werd een vreemde koers, maar dat heb je wel vaker tijdens kampioenschappen. Eén van de traagste koersen van het seizoen die uiteindelijk in een massasprint eindigde. En dat kan ik wel. Na een vrij lange spurt mocht ik eindelijk mijn handen in de lucht steken. Als eerstejaars Belgisch kampioene worden, dat verwacht je eigenlijk niet. En dan die trui…. Ik heb er niet in geslapen, maar hij heeft wel een mooi plaatsje gekregen in mijn kamer. Ik ben er echt trots op en probeer er zoveel mogelijk van te genieten.”

“Die Belgische titel was misschien wel hét hoogtepunt van het jaar. Ik had er ook echt een doel van gemaakt”

MArith Vanhove werd dit jaar Belgisch kampioen bij de nieuwelingen. Ze blijft haar team trouw. (Foto Coghe)
MArith Vanhove werd dit jaar Belgisch kampioen bij de nieuwelingen. Ze blijft haar team trouw. (Foto Coghe)© Foto Coghe

5. Eindlaureate Westsprint

Vanhove: “Voor mij is het zo’n beetje de bekroning van een zot seizoen. Westsprint is een mooi initiatief en ik ben enorm trots dat ik tussen al die toppers een plaatsje heb kunnen afdwingen. Had je me vooraf verteld dat ik zo’n jaar zou beleven, ik had je gek verklaard. Ik moet dan ook zeker mijn ouders, de ploeg en mijn supporters bedanken. Zij zorgden ervoor dat 2018 gewoon onvergetelijk is geworden!”

Marith Vanhove pakt (haar) eerste (van vier?) WestSprint-zege(s)?
© Davy Coghe

Palmares WestSprint (dames nieuwelingen)

2003 Lindsey Sticker, 2004 Tine Ghyselinck, 2005 Tine Ghyselinck, 2006 Katia Verstraete, 2007 Evi Verstraete, 2008 Lisa Bogaert, 2009 Lisa Bogaert, 2010 Jolly Mahieu, 2011 Saartje Vandenbroucke, 2012 Saartje Vandenbroucke, 2013 Fenna Vanhoutte, 2014 Lore Verstraete 2015 Shari Bossuyt 2016 Shari Bossuyt 2017 Kyenta Vanwalleghem 2018 Marith Vanhove