Marith Vanhove en Jade Lenaers spurten naar West-Vlaamse titel, Julie De Wilde soleert naar zege

De Oost-Vlaamse juniore Julie De Wilde reed afgelopen zondag naar de winst in Bredene. Toch was zij niet de enige winnares van de wedstrijd. Marith Vanhove was namelijk vooral bezig met de provinciale titel en gokte daarvoor op haar spurt. Ze spurtte haar belagers uit het wiel en werd als tweede in de daguitslag de nieuwe West-Vlaamse kampioene bij de nieuwelingen. De trui wordt bij de junioren voor de rest van het jaar gedragen door Jade Lenaers, die naar de derde plaats reed.

1.LENAERS Jade 2.POPELIER Lotte 3.DE WISPELAERE Fien. © GC

Het verhaal van de wedstrijd begon met een misverstand van de organisatie. Door miscommunicatie dacht de organisatie dat een ronde niet 7,6 kilometer, maar wel 6,7 kilometer telde. De renners zouden door die fout minder kilometers moeten afleggen en een half uur eerder binnen zijn. Voor de junioren stond er 73,7 kilometer gepland, bij de nieuwelingen 60,3.

Zoals gebruikelijk startten de nieuwelingen pas wanneer de junioren al twee rondes achter de rug hadden. De nieuwelingen kregen daarbovenop ook opnieuw een minuut voorsprong bij de start, maar leken niet aan te dringen om voorop te blijven. Na twee rondes vloeide alles dus weer samen. Niemand voelde zich geroepen om in het regenachtige en koele Bredene alleen het hazenpad te kiezen, en de wedstrijd zat lang op slot.

De meest opmerkelijke gebeurtenis van de eerste helft van de koers, was er één in mineur. Jade Linthoudt kwam ten val en raakte daarbij met haar hoofd een betonblok. Ze moest op de draagberrie en per ambulance afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Geen erg, vermoedde de ploegleider op dat moment. “Volgende week sta je er weer”, stelde hij haar gerust. Toch werd ze preventief naar het ziekenhuis gereden, de smak kon weleens een hersenschudding tot gevolg hebben.

Niemand raakt weg

Na de helft van de wedstrijd waren er wel wat speldenprikken, maar niemand raakte weg. De sterkste wapens werden gespaard voor het einde van de koers. Op 15 kilometer van het einde, met nog tweeënhalve ronde te gaan, schudde de huidige Vlaamse kampioene Julie De Wilde een solo uit de benen. Dit jaar won ze al vier van haar zes koersen, ze was dan ook dé favoriete.

Julie De Wilde werd eerder al Vlaams kampioene en had als Oost-Vlaamse al snel een groot gat geslagen. Op een ronde van het einde had ze al 53 seconden voorsprong. Britt Verbeek ging in de tegenaanval onder de klinkende bel van de laatste ronde, maar werd snel gegrepen. De winnaar leek gekend. Haar mogelijks grootste uitdager zat in het peloton en was vooral met het West-Vlaamse kampioenschap bezig. We hebben het over Marith Vanhove (De Molenspurters Meulebeke), de Belgische kampioene bij de nieuwelingen.

De krachtige Julie De Wilde had aan de streep een minuut voorsprong en nam om vijf uur ‘s middags ruim haar tijd om het zegegebaar te maken. Ondertussen was het gelukkig voor het publiek gestopt met regenen. In de achtergrond begon een uitgedunde spurt, waarin Marith Vanhove naar voren kwam. Ze ging aan en spurtte tot op de streep. Blijkbaar was ze zich ervan onbewust dat de rest van het pak uit het wiel werd gespurt. Ze won de sprint van de beste West-Vlaamse juniore, Jade Lenaers. Julie Hendrickx, afkomstig uit Bredene, werd vierde en tweede nieuwelinge.

Reactie Marith Vanhove, West-Vlaamse nieuwelingekampioene

1.VANHOVE Marith 2.HENDRICKX Julie 3.FEYS Malaika.
1.VANHOVE Marith 2.HENDRICKX Julie 3.FEYS Malaika.© GC

“Bij het begin van de koers reden we eigenlijk gewoon wat rondjes. Vanaf halfweg waren er demarrages die iedere keer werden ingelopen. Toen ik Julie De Wilde zag vertrekken, zat ik net middenin het peloton. Ik dacht: ‘het is een juniore, ik ben hier als nieuwelinge’.”

Marith liet zich niet zot maken. “Ik zou wel afwachten of we ze nog inhaalden of niet. We probeerden haar nog terug te pakken, maar het was te laat. Julie De Wilde is een heel sterke renster”, aldus Vanhove, die inzette op haar sprint. “In de laatste ronde werd er gewacht op de sprint. De wegen lagen nat. Het werd dus best gevaarlijk toen ze op het einde begonnen te drummen. Bij de meisjes eindigt de wedstrijd vaak op een groepssprint, dus op zich ben ik het gewend. Nu kon ik me dan ook goed plaatsen.”

Met haar achtste podiumplaats en derde overwinning van het seizoen is Marith op dit moment de beste Belgische nieuwelinge. “Dit seizoen is niet enkel het Belgische kampioenschap een doel, maar ook om een selectie te verwerven voor de Europese Spelen in Bakoe. Daar staat een wedstrijd voor nieuwelingen op het programma. Drie jongens en drie meisjes worden geselecteerd om België te vertegenwoordigen. Daar aanwezig zijn is hét doel van het seizoen.”

Reactie Jade Lenaers, West-Vlaamse juniorenkampioene

“Aan Marith was er in de spurt niks te doen. Ze zat nog meer dan een lengte voor, eigenlijk spurtte ze iedereen uit het wiel. Maar aan de andere kant is dit is nu al mijn vijfde provinciale titel op rij, dus ik ben zeker tevreden”, zegt Lenaers. “Julie De Wilde is mijn ploegmaat, dus ik zat in een zetel. Ik ging sowieso niet achter haar rijden. In de sprint vind ik het nog steeds lastig te weten wanneer je precies moet aangaan. Het is altijd afhankelijk van het verloop en het parcours”, zegt Lenaers, die het ongetwijfeld een beetje zuur zal vinden om geklopt te worden door een nieuwelinge om dan tóch voor een jaar de trui van beste junior te mogen dragen.

(YH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.