Lotte Popelier kan voor eigen volk weer tijdritgoud pakken

Lotte Popelier. (Foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Voor Lotte Popelier staat komende donderdag een bijzondere wedstrijd op het programma: het West-Vlaams kampioenschap tijdrijden. Niet alleen omdat ze er haar titel van vorig jaar kan verlengen, maar ook omdat het hele gebeuren zich op minder dan een kilometer van haar huis afspeelt.

Naar jaarlijkse gewoonte wordt er op Baliebrugge gestreden om de provinciale titels in het tijdrijden, dit jaar weliswaar met een licht aangepast parcours. De nieuwe omloop is 6,7 km lang in plaats van de gebruikelijke acht en telt ook enkele bochtjes meer. “In die zin is de aanpassing misschien iets nadeliger voor mij. Mijn bochtenwerk is nog niet 100 procent, maar ik zal supergemotiveerd aan de start verschijnen. Ik denk dat het podium mogelijk moet zijn, maar natuurlijk hoop ik stiekem op een verlenging van mijn titel. Ik besef wel dat het als eerstejaarsjuniore niet van een leien dakje zal lopen, mijn grootste concurrente wordt wellicht ploegmate Ines Malfait, die al tweedejaars is en zich dit jaar al een paar keer bewezen heeft”, aldus de renster van Urbano-Thijs Ladies CT.

“Als ik een goed PK tijdrijden rijd, hoop ik op een selectie voor het BK in die discipline”

Ook Lotte liet zich al een paar keer zien. In Dottenijs werd ze zesde, in Heule veroverde ze in internationaal gezelschap een 24ste plaats en vorige zondag werkte ze met haar team Gent-Wevelgem af. “Ik kon me in eerste instantie goed in het peloton houden en was daar tevreden mee, tot er op de kasseistrook een massale val was en ik ook tegen het wegdek ging. Zonder veel erg, maar aansluiting maken zat er niet meer in. Het was een mooie kans om ervaring op te doen, want ik koers tenslotte nog maar twee jaar.”

Klimkoersen

Naast het PK tijdrijden kijkt de Ruddervoordse vooral uit naar de klimkoersen die in het verschiet liggen. Dat zijn onder meer de wedstrijden in Geluveld, Brakel en de Brabantse Pijl. Ook het BK aan les Lacs de l’Eau d’Heure eind mei staat hoog op haar verlanglijstje, aangezien ze aardig uit de voeten kan in het klimwerk. “Als ik een goed PK tijdrijden rijd, hoop ik op een selectie voor het BK in die discipline, dat trouwens ook op een heuvelachtige omloop in Vresse-sur-Semois gereden wordt.”

Volgende week donderdag 5 april vinden op Baliebrugge de traditionele West-Vlaamse kampioenschappen tijdrijden plaats. Deze categorieën komen aan bod: elite zonder contract (21 km), beloften (20,73 km), juniores (13,7 km), dames elite (13,7 km), dames juniores (6,67 km), dames nieuwelingen (6,67 km), eerstejaarsnieuwelingen (6,67 km), tweedejaarsnieuwelingen (6,67 km) en 14-jarige aspiranten (6,67 km). Parcours: Torhoutsestraat, Westkantstraat, Sasputstraat, Torhoutsestraat, Vrijgeweidestraat. Voor de categorieën die meer dan één ronde afleggen is er vanaf de Torhoutsestraat een ommetje via de Claeysstraat, Hazelbeekstraat en opnieuw de Torhoutsestraat. Het publiek zal de tussen- en eindtijden kunnen volgen via het groot projectiescherm in Zaal D’Oude Kerke, waar de inschrijvingen en prijsdeling plaatsvonden.