Leyton Soenens heeft zijn twee grote doelen bereikt

Leyton Soenens. (foto Coghe) © Foto Coghe
Stijn Moerman

Leyton Soenens (15) heeft de stap naar de nieuwelingen vlot verteerd. Na een paar koersen kon hij al vlot het peloton volgen en onlangs behaalde hij al zijn eerste toptienplaats. “Hopelijk krijg ik dit seizoen ook nog mijn kans in een interclub”, aldus het lid van Cycling Team Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare, die ook uitkijkt naar het komende provinciaal kampioenschap op de piste in Rumbeke.

Leyton Soenens (15) stond met weinig verwachtingen aan de start van zijn eerste seizoen als nieuweling. “Mijn enige doel was om mijn koersen uit te kunnen rijden”, aldus de Meulebekenaar. “In het begin van het seizoen had ik het behoorlijk lastig. Doordat ik in de winter op de piste heb gereden, was ik later aan mijn voorbereiding op het wegseizoen kunnen beginnen. Ik had dus nog wat achterstand weg te werken op de rest. Maar na een drietal koersen ging het plots veel beter. Ik kon mijn wedstrijden vlot uitrijden en ondertussen kan ik al meesprinten voor de ereplaatsen. Zo werd ik een paar weken terug zesde in Dentergem, mijn eerste toptienplaats van het seizoen. In de slotfase was ik samen met twee anderen in de tegenaanval gegaan op drie vluchters. Ik moet wel zeggen dat ik het lastig had om te volgen, al heb ik mijn best gedaan om mijn deel van het werk te doen.”

Eigenlijk voel ik me beter op de weg dan de piste, maar ik doe het gewoon graag

Afgelopen weekend was de Meulebekenaar aan de slag in Egem, waar hij naar een knappe 14de plaats sprintte. “Het was enorm lastig in het begin, maar ik heb mijn tempo gevonden en vlot meegereden. Uiteindelijk streden we met het peloton voor de vierde plaats en vanop de tweede rij sprintte ik naar die 14de plaats. Ik ben alvast tevreden over mijn evolutie dit seizoen. Mijn twee grote doelen – deelnemen aan het BK en eens top tien halen – heb ik ondertussen bereikt. Of ik de lat nu hoger leg? Beter doen mag natuurlijk altijd. Top vijf zou de max zijn. We zien wel.”

Graag op piste

De nieuweling van CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare heeft nog twee doelen voor ogen: een interclub mogen rijden en een goede prestatie neerzetten op het PK piste in Rumbeke. “Door de hitte werd er deze zomer een pistemanche afgelast, maar aan de andere twee proeven heb ik deelgenomen. Ik had het wel moeilijk en finishte als zevende of achtste op tien deelnemers. Eigenlijk voel ik me beter op de weg dan op de piste, maar ik doe het gewoon graag. Daarom dat ik ook aan het PK wil deelnemen. En daarnaast hoop ik door de club eens geselecteerd te worden voor een interclub. Ik besef dat het lastig zal zijn, maar het kan mijn evolutie als renner alleen maar ten goede komen.”