Lennert Cappan is een veelbelovende neofiet

Lennert Cappan is blij met zijn recente tweede plaatsen. "Nu wil ik profiteren van mijn goede vorm." (foto Bart) © VDB
Redactie KW

Met enkele knappe uitslagen heeft Lennert Cappan (19) zich de afgelopen weken in the picture gezet. De eerstejaarsbelofte uit Ingelmunster heeft de overstap duidelijk goed verteerd. “De combinatie met mijn studie is niet evident, maar lijkt wel te lukken.”

In de Ronde van Oost-Vlaanderen leverde Cappan in de eerste rit in Nevele onmiddellijk zijn spreekwoordelijke visitekaartje af. “In het begin was eerst een grote groep weggereden, maar in de voorlaatste ronde kwam het terug samen. Die Noor en een renner van EFC reden nog voorop, waarna ik mijn kans greep door er met Raoul Decraene naartoe te springen.” In de spurt finishte de renner van Aluvano Development Team als tweede, achter de verrassende Noor Sondre Fredriksen Midtsveen. “De laatste bocht lag op 100 meter van de streep. Ik wist dus dat ik als eerste moest uitdraaien, maar ik zat pas derde. Ik had dichter kunnen eindigen, maar ik was wel content met een tweede plaats in een grote koers.”

Ook het vervolg van de Oost-Vlaamse rittenwedstrijd verliep uitstekend voor Lennert Cappan, met onder andere een achtste plaats in de tijdrit. “Ik wilde zo weinig mogelijk tijd verliezen op de renners van Lotto, wat me dus lukte. Ik stond daardoor vierde in het klassement. De volgende dagen probeerde ik nog op te schuiven, maar dat is niet meer gelukt.” Aan die vierde plaats in de eindstand hing trouwens ook de witte trui van beste jongere vast.

Amper een week later liet de Ingelmunsternaar ook op de Memorial Danny Jonckheere in Oudenburg van zich spreken. In een omvangrijke kopgroep werd tijdens de slotfase slag om slinger gedemarreerd. Zo kwam de beslissende ontsnapping met zes renners tot stand. “In de sprint ben ik iets te laat aangegaan, maar ik ben wel op mijn waarde geklopt door Sander De Pestel. Ik moest in de wind buitenom komen, terwijl hij uit het wiel kon komen van de renner die de sprint lanceerde. Ik ben vooral blij dat ik iets kan betekenen in zulke koersen en kan dus leven met een tweede plaats.”

Voltijds student

Voor veel renners is de overstap van de juniores naar de beloften – en dus ook de elite zonder contract – een harde noot om te kraken. Lennert Cappan lijkt die aanpassing echter goed te verteren. “Ik heb afgelopen winter gewoon mijn ding gedaan en de schema’s van mijn trainer gevolgd. De snelheid ligt iets hoger, maar vooral de afstand is een verschil. Ik maakte dus wel meer kilometers. Er wordt toch ook meer in ploeg gekoerst, bij de juniores is iedereen met zijn eigen uitslag bezig.” In de als voorbereiding cruciale januarimaand lag de eerstejaarsbelofte nochtans een hele tijd stil. “Het was wat zoeken met mijn examens. Ik volg de bachelor bouw in Oostende en wil die studie eigenlijk gewoon in drie jaar afwerken. Vanaf mei lag ik ook weer acht weken stil voor de examens.”

Er waren wel al wat contacten met een paar verschillende ploegen, maar ik heb nog geen beslissing genomen voor 2020

Met goede schoolresultaten op zak vindt Cappan deze zomer zijn beste niveau. Dit weekend in Kemmel zou hij normaal gezien weer op een sterk resultaat mikken. “Maar dat is nu nog afwachten, want ik ben vannacht (de nacht van maandag op dinsdag red.) ziek gevallen. Overgeven, veel naar het wc en hoofdpijn. Gelukkig betert het al wat. De volgende weken start ik ook nog in Ophasselt en in Tienen. Ik probeer gewoon weer zo goed mogelijk te presteren. Het is de bedoeling om nog te profiteren van mijn goede vorm.”

Welke ploeg in 2020?

Aluvano Development Team ondergaat volgend seizoen een grote verandering, door samen te smelten met GM Recycling Team van Rudy Vandenheede. “Ik ben er nog niet uit voor volgend jaar”, geeft Lennert Cappan aan, “Er zijn wel al contacten geweest met een paar verschillende ploegen, maar ik heb nog geen beslissing genomen.”

De sterke man van GM Recycling maakte in de media zelfs gewag van interesse van Lotto-Soudal. “Ik vond het ook wat raar om dat te lezen, maar er is momenteel geen contact met Lotto. Vooral de combinatie met mijn studie zal meespelen in mijn keuze, daar zullen ze echt rekening mee moeten houden. Als er een echte topploeg komt, wil ik er wel over nadenken om mijn studie te spreiden. Anderzijds wil ik daarna misschien nog voortstuderen, maar wil ik ook geen tien jaar bezig zijn. Met een profcarrière ben ik niet echt bezig. Ik zal jaar per jaar wel kijken waar ik strand. De weg is nog lang”, blijft Lennert Cappan zoals altijd bescheiden.