Lawrence Stalpaert mag terugblikken op sterk seizoen

Lawrence Stalpaert, hier aan de slag op het PK tijdrijden in Ruddervoorde. (Foto Bart) © VDB
Redactie KW

Nog twee keer vlammen en dan mag de riem er even af bij Lawrence Stalpaert. De 16-jarige Ieperling kan daarbij terugblikken op een schitterend 2018, een jaar met zes overwinningen en een riss ereplaatsen. Maar de tweedejaarsnieuweling ziet toch ruimte voor verbetering, minpuntjes waar hij deze winter hard aan wil werken.

Zes overwinningen: vier kermiskoersen, één interclub en een pistemeeting. Een mens zou voor minder van een geslaagd seizoen spreken. Lawrence Stalpaert beseft zelf ook wel dat hij tevreden mag terugblikken, maar blijft toch een beetje met een dubbel gevoel achter. “Eigenlijk was het echt wel goed hé”, bedenkt de Ieperling zich. “Ik won vier kermiskoersen, tussendoor was ik de beste in een pistemeeting in Rumbeke en ik zegevierde in een interclub. En toch zijn er enkele zaken die volgens mij beter konden. Ik had graag goed gepresteerd in Gent-Wevelgem, toch zo’n beetje mijn thuiskoers. Maar qua resultaat was het mijn minste wedstrijd in de Beker van België.”

Nog werkpunten

“Ook aan mijn klimmen en tijdrijden moet nog wat geschaafd worden. Ik startte in twee klimkoersen en haalde twee keer de eindmeet niet. Verder wil ik ook nog wat sterker worden om de finales nog beter naar mijn hand te kunnen zetten…. Maar misschien ben ik inderdaad niet snel tevreden”, lacht Lawrence.

“Aan mijn klimmen en tijdrijden moet geschaafd worden. En ik wil nog wat sterker worden voor de finales”

Het hoogtepunt van zijn seizoen kende de tweedejaarsnieuweling in augustus. Hij was de beste in Heestert, reed een sterke West-Vlaanderen Cycling Tour en snelde naar de zege in Nederhasselt, een manche van de Beker van België. “Ik verkeerde toen in een heel sterke periode, bekroond met een interclubzege”, benadrukt de Ieperling van de Jonge Renners Roeselare. “In de laatste ronde reed ik weg uit het peloton en even later kwam mijn ploegmaat Claus bij me aansluiten. Uiteindelijk kon ik het afmaken in de spurt, maar het was heel leuk om samen de slotkilometers in te gaan en te beseffen dat het voor ons was. Een paar dagen later ging ik ook in Keiem met de bloemen naar huis. Een schitterende manier om de zomer af te sluiten.”

Jonge Renners

Dit weekend hoopt de student wetenschappen aan het college van Ieper om zijn vijfde plaats in de rangschikking van Westsprint met succes te kunnen verdedigen. Daarna volgen een paar weken verdiende rust alvorens toe te werken naar zijn eerste jaar bij de juniores. “Het zal weer aanpassen worden, maar ik heb er wel vertrouwen in. Ook in 2019 zal ik trouwens uitkomen voor CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare. Ik voel me er uitstekend en de ploeg heeft een fantastische omkadering. Dus waarom zou ik veranderen?” besluit Lawrence met enkele wijze woorden.

(Beau Vandevyvere)