Laurens Vandaele weer de oude na pechjaar

Stijn Moerman

Zijn debuut bij de juniores viel vorig seizoen in het water door ziekte en pech, maar na een goede winter is Laurens Vandaele (18) helemaal terug. Dat bewees de Hoogledenaar van CT Luc Wallays-JRR door eind mei de koers in Harelbeke te winnen.

“Het deed enorm veel deugd om in Harelbeke eindelijk nog eens te kunnen winnen”, opent de 18-jarige Laurens Vandaele. “Het goede gevoel is helemaal terug en mentaal ben ik ook weer de oude. In het begin van het seizoen verliep het wel nog allemaal wat twijfelachtig en verliepen de prestaties met hoogtes en laagtes. Geen idee hoe dat kwam. Maar geleidelijk aan ging het beter en vanaf Torhout halfweg mei zat het gevoel opnieuw goed. Een paar weken later werd ik knap achtste op het provinciaal kampioenschap in De Haan en sindsdien ben ik helemaal gelanceerd. Ik heb ondervonden dat het mentale aspect ook een grote rol speelt in alles.”

Ik bekijk het dit jaar van koers tot koers en probeer er overal het maximum uit te halen

In het voorbije pinksterweekend heeft de Hoogledenaar niet stilgezeten. “Zaterdag stond ik aan de start van de Beker van Belgiëmanche in Bonheiden. Ik reed er vlot en attent voorin. Spijtig dat er net een groepje kan wegrijden wanneer ik me even laat uitzakken. Ik maakte mij dus op voor de pelotonsprint, maar daarin kwam ik – zonder erg – op 400 meter van de streep ten val en finishte ik pas als 106de. De dag erop stond ik dan aan de start in Wervik. Na een aanvallende koers met veel regen en valpartijen trokken we met een grote groep naar de aankomst. Na 70 km voelde ik de koers van de dag ervoor in mijn benen en heb ik er nog het beste van gemaakt, met een derde plaats na Alex Vandenbulcke en Enrico Dhaeye. Niet slecht voor mijn tweede koers in twee dagen tijd.”

Koers in Ruiselede

“Wat ik nog verwacht van de rest van het seizoen? Ik hoop zo constant mogelijk te presteren en niet met pieken en dalen. Specifieke doelen heb ik niet. Ik bekijk het van koers tot koers en probeer er overal het maximum uit te halen. Net zoals de voorbije seizoenen blijft het plezier primeren”, besluit de junior van CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare, die zondag start in de kermiskoers in Ruiselede. (SM)