Laurens Vandaele de snelste bij tweedejaars nieuwelingen in De Haan

© Foto Coghe
Tom Vandenbussche

Laurens Vandaele schreef zaterdagmiddag de wielerwedstrijd voor de tweedejaars nieuwelingen in De Haan op zijn naam.

Bij de tweedejaarsnieuwelingen kreeg de wedstrijd een moeizaam verloop. Er waren wel enkele ontsnappingspogingen, maar heel ver droegen die nooit. Tot de ultieme finale. Michael Gardin en Dieter Depoorter probeerden het en werden vooraan afgelost door Giel Barbry, maar het waren uiteindelijk Alex Vandenbulcke en de ploegmaats Calvin Verbeeck en Jari Simoens die de beslissing forceerden, al moest die laatste later afhaken. Alleen Laurens Vandaele kon nog de sprong naar de kop van de koers maken. In een sprint met drie toonde Vandaele zich net iets sterker dan Vandenbulcke en Verbeeck.

Gregory Vandaele

Opmerkelijk: exact acht jaar geleden kroonde Gregory Vandaele, de oudere broer van Laurens, zich in hetzelfde De Haan-Vosseslag ook al tot provinciaal kampioen op de weg bij de tweedejaarsnieuwelingen. “Schitterend, hé”, was Vandaele na afloop zichtbaar opgetogen. “Jammer genoeg kon mijn broer er vandaag niet bij zijn, maar hij heeft de koers natuurlijk van op afstand gevolgd. Vanochtend nog stuurde hij me meerdere berichten. Voor hem is het echt jammer dat hij door omstandigheden al vroeg is moeten stoppen met koersen. Problemen met de lies, vandaar. Daarom wil ik deze titel opdragen aan hem. Voor mijn broer wilde ik hier vandaag absoluut winnen.”

Lastige koersen bergop

Vandenbulcke kon leven met zijn zilveren medaille. “De wedstrijd verliep heel gesloten, maar zelf hield ik me altijd bij de eerste tien renners van het peloton. In de finale zag ik Calvin Verbeeck en Jari Simoens vertrekken. Ploegmaats van elkaar en Calvin was vorig seizoen nog mijn ploegmaat, dus twijfelde ik niet. In het stuk met meewind kwam Laurens nog aansluiten. Ik ken hem goed. In het slot hield hij zich iets meer afzijdig, maar Calvin en ik bleven rijden. Onze voorsprong was niet groot en anders waren we misschien maar tiende of elfde geworden. Meer zat er niet in. Ik ben tevreden met mijn prestatie.”

Ook Verbeeck was tevreden. “Ik heb een paar keer geprobeerd, maar nooit brak de wedstrijd echt open. Tot Giel Barbry wegreed en ik er met Alex en ploegmaat Jari nog naartoe kon gaan. In de sprint was er tegen Laurens weinig te doen. Mijn doelstellingen? In de zomer wil ik goed voor de dag komen in de lastige koersen bergop.”

Top tien:

1. Vandaele Laurens

2. Vandenbulcke Alex

3. Verbeeck Calvin

4. Vandenborre Mathias

5. Vangheluwe Warre

6. Maes Simon

7. Verhelle Cedric

8. Declerck Eli

9. Dejonghe Vitas

10. Versee Younes

(TV – foto Coghe)

Bekijk hieronder de volledige uitslag.

Uitslag_nieuwelingen_De Haan.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier