Laurens Maes strijdt in Pittem voor de provinciale titel bij de beloften

Laurens Maes. (foto Bart) © VDB
Stijn Moerman

De 19-jarige Laurens Maes staat zondag aan de start van het provinciaal kampioenschap voor beloften in Pittem. “Het is plezant om dicht bij huis zo’n PK te rijden, maar als eerstejaars moet ik niet te veel verwachten”, aldus de Dentergemnaar van Baguet-Miba-Indulek-Derito Cycling Team.

“Het parcours in Pittem heeft niet al te veel geheimen voor mij”, steekt Laurens Maes (19) van wal. “Het is een vlakke omloop met heel wat bochten in, maar toch verwacht ik niet dat de koers op een sprint zal uitdraaien. Op zo’n kampioenschap wordt er altijd enorm hard gereden. Het is wel moeilijk om de tegenstand goed in te schatten, want als eerstejaars zijn er toch nog heel wat nieuwe gezichten. Alleen de jongens van mijn leeftijd en de gasten die een jaar ouder zijn en tegen wie ik in het verleden al heb gekoerst, ken ik. De rest niet. Maar in mijn eerste jaar als belofte moet ik niet te veel verwachten van mijn allereerste titelstrijd op dit niveau. Het zal het verloop van de koers afwachten zijn en proberen om zoveel mogelijk bij te leren. Wie mijn favorieten zijn? Dan denk ik vooral aan Wesley Vercamst, maar ook Lothar Verhulst, Cériel Desal en Henri Vandenabeele. Henri is dan misschien nog maar eerstejaars, maar hij rijdt enorm sterk.”

Dat ik de stap vlot verteerd heb? De eerste koersen heb ik toch serieus moeten skartn om mee te kunnen. Maar ik ben blij dat het al zo vlot gaat

“Hoe ik terugblik op mijn eerste koersen bij de beloften? Positief, want ik heb al alle koersen kunnen uitrijden”, aldus de Dentergemnaar, die vorige week woensdag zelfs al een eerste keer in de top tien eindigde. “In Ledegem werd ik zesde, nadat ik een hele koers in de aanval had gereden. Een mooi resultaat. Toen ik zag dat een drietal renners de sprong naar de twee leiders waagde, heb ik niet lang getwijfeld en ben ik ernaartoe gereden. Dat ik de stap vlot verteerd heb? De eerste koersen heb ik toch serieus moeten skartn om mee te kunnen. Maar ik ben blij dat het al zo vlot gaat.”

Bijleren als eerstejaars

“Hopelijk kan ik op deze weg verder gaan en misschien nog een paar keer top tien halen dit seizoen. Dat zou al heel mooi zijn. Al zou het ook plezant zijn om eens een uitschieter neer te zetten. We zien wel. Specifieke koersen heb ik niet aangestipt. Als eerstejaars moet je vooral bijleren en overal je best doen. Met mijn ploeg heb ik ook al een paar keer mogen proeven van het grotere werk. In die koersen met alleen maar beloften gaat het nog een stuk vlotter. Het is toch een groot verschil als er ook elite zonder contract aan de start staan. Dan ligt het niveau meteen een stuk hoger”, besluit Laurens Maes, die boekhouden studeert in Kortrijk.

Provinciale titelstrijd in Pittem

Zondag 5 mei. Provinciaal kampioenschap op de weg voor beloften in Pittem. Memorial Bjarne Vanacker. Organisatie: Pittem Koerst. Officieuze start om 14 uur t.h.v. Egemstraat 47, officiële start t.h.v. Schuiferskapellestraat 64, aankomst omstreeks 17 uur. Parcours (132,6 km, aanloopronde van 4,6 km & 16 ronden van 8 km): Tieltstraat, Stationsstraat, Joos de ter Beerststraat, Koolskampstraat, Kauwstraat, Markt, Egemstraat, Schuiferskapellestraat, Landouwestraat, Puttensdreef, Tieltstraat.