Lars Van Coppenolle vier jaar later…

Lars Van Coppenolle koerst na drie jaar onderbreking weer bij de wielerbond. "Ik wil een vaste klant van de top worden." (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

Lars Van Coppenolle (21) is als coureur terug van (drie seizoenen) weggeweest. Na de juniores zag hij het, in combinatie met het aanvangen van zijn universitaire studie, niet zitten om er als belofte alles voor te doen. En niet alles is op dat niveau kennelijk te weinig!

Bovendien had Lars nog geen jong leven gehad en in combinatie met zijn verblijf op kot in Gent voerde hij een inhaalbeweging uit die zijn compensatiedrang voldeed. Dat deed hem gelijk inzien dat burgerlijk ingenieur te hoog gegrepen was. Industrieel ingenieur was ook al meer dan wat.

Ik sta er versteld van dat het al vier jaar geleden is dat ik bij de juniores heb gekoerst

Intussen kroop het koersbloed evenwel ook bij hem waar het niet gaan kon en met een degelijke basisconditie behield Lars voeling met het competitieve wielrennen. Dat behelsde deelnames aan wedstrijden van de Landelijke Wieler Unie, waarvan hij er twee won (in Izegem en in Roeselare) en de goesting voor het echte(re) wielrennen weer deed opflakkeren. “Ik wilde alsnog bij de beloften koersen, maar dat stelde ik nog een jaartje uit om te kunnen deelnemen aan het Dams criterium. Daar wilde ik winnen. Als junior had ik in 2015 een sant in eigen Oostkerke behaald op onder meer Aaron Dewachter en Briek Beuselinck, wiens ludieke aanpak ik enorm weet te appreciëren, al werd hij in 2018 een stuk ernstiger en dat reflecteerde zich meteen in betere resultaten. Misschien moet ik alsnog in zijn spoor treden en tijdens de zomervakantie en na mijn academische studies enkele tandjes bijsteken. Ik laat mij evenwel niets wijsmaken: ik mag er nog zoveel voor doen, voor de beroepscategorie zal ik nooit goed genoeg zijn en dat hoeft ook niet. Als laatstejaarsbelofte heb ik mezelf verbaasd met niet onaardige uitslagen in de waaierkoersen van Haringe (24ste) en Meulebeke (16de). In de interclubs van Staden en van Dottignies daarentegen was het met de Molenspurters Meulebeke al na 50 kilometer onverklaarbaar over en uit.”

Eerst examens

“De komende periode zal almaar meer in het teken staan van de examens die ik rimpelloos wil doormaken, zodat tijdens de zomervakantie alles open ligt om te ontwikkelen tot een gedegen elite zonder contract. “Mijn mooiste moment als coureur viel mij te beurt op 12 juli 2015 bij mijn deelname in eigen Oostkerke (52 deelnemers), een delirium dat ik herbeleefde in het Dams criterium en dat allicht niet gauw terugkeert. Al weet je maar nooit.”

Als junior op het PK van 2015.
Als junior op het PK van 2015.© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

“In datzelfde 2015 nam ik ook deel aan de zogenaamde klimkoersen in de Ardennen”, vervolgt Lars. “In Harzé ging ik, hoewel goed voorbereid, af als een gieter. Ik beleefde er een totale offday die ik enkele weken later rechtzette in Herbeumont. Daar wenkte een fraaie uitslag, tot een kettingbreuk mij uitschakelde. Toch hield ik aan die passage een bijzonder goed gevoel over. Ik sta er versteld van dat dit inmiddels vier jaar geleden is. Tijdens de komende zomervakantie moet koersplezier vooropstaan, maar dat kan ik het best beleven door almaar meer mee te koersen en te klimmen in de uitslagen. Ik wil een vaste klant van de top 20 worden, opgelijst met enkele toptienplaatsen.”

(Bernard Callens)