Laatstejaarsbelofte Gilles Borra uit Keiem hoopt zo snel mogelijk opnieuw te kunnen koersen

Gilles Borra. © foto Coghe
Stijn Moerman

De 21-jarige Gilles Borra liet deze winter niets aan het toeval over en vertoefde meerdere weken in Spanje om in topvorm aan het nieuwe wielerseizoen te beginnen. Maar na twee koersen gooide het coronavirus al roet in het eten.

“Ik had er alles voor gedaan en kende een van mijn beste winters ooit”, zegt de laatstejaarsbelofte van EFC-L&R-Vulsteke. “Ik was klaar en voelde mij in Gent-Staden, de eerste wedstrijd van het seizoen, meteen goed. Normaal heb ik altijd een paar koersen nodig om de goede vorm te vinden, maar nu was dat niet het geval. Ik kon mee de koers maken, alleen spijtig dat het een massasprint werd. Daarna heb ik nog de GP de Lillers in Frankrijk kunnen rijden. In echt hondenweer… Ik had wel een minder gevoel, maar reed toch vlot mee en kon de kloof met de kopgroep helpen dichten. En toen was plots het seizoen gedaan… Ik had nooit gedacht dat dat coronavirus hier zo snel alles zou platleggen.”

Mentaal lastig

“Ik moet zeggen dat het toch wel mentaal lastig is. Je moet trainen om de conditie te onderhouden, maar je hebt geen doel of datum voor ogen. Nog een geluk dat we de voorbije weken mooi weer kenden om te trainen. En het is ook veel rustiger op de weg. Of ik een trainingsmakker heb? Nee, ik ga bijna altijd alleen op pad. Ik moet zeggen dat ik sinds de coronamaatregelen nog weinig contact heb met de anderen. Via ons WhatsApp-groepje hoor ik mijn ploegmaten nog wel, maar voor de rest is het stil. Afspreken om samen te trainen gebeurt niet echt. Ik denk dat alle renners nu vooral met zichzelf bezig zijn in afwachting tot een hopelijke herstart.”

“Of we dit seizoen nog koersen? Ik denk het wel. Misschien zien we net als in China na drie maanden beterschap? Ik hoop alvast zo snel mogelijk weer te kunnen koersen, maar dat zal – in het beste geval – pas in juni zijn. Al vrees ik ervoor, want het is afwachten welke beslissingen de overheid zal nemen. Maar ik zorg ervoor dat ik conditioneel in orde ben voor het geval dat we opnieuw mogen koersen. Maar welke gevolgen zal deze crisis nog met zich meebrengen? Worden bepaalde koersen later op het jaar nog ingehaald? Wat beslissen de ploegen over de renners? Heel wat profs zijn straks einde contract, laatstejaarsbeloften – zoals ik – hebben geen kans gehad om zich te tonen… Ik hoop dat er daar toch rekening mee gehouden zal worden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten