Kersvers clubkampioen Korneel Decaestecker mikt op top 15 in zijn eigen Vlamertinge

Korneel Decaestecker. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Tweedejaarsjunior Korneel Decaestecker (17) is begonnen aan zijn zevende seizoen in het wielerpeloton. De renner van CT Luc Wallays-jonge renners Roeselare hoopt stiekem om zijn eerste overwinning ooit te behalen in 2019. Afgelopen zondag in Meulebeke kroonde Korneel zich tot clubkampioen met een tweede plaats algemeen. Zondag in eigen Vlamertinge mikt hij op een plek in de top 15.

“Ik ben begonnen als twaalfjarige aspirant bij Avia-Crabbé. In het begin kon ik mijn koersen niet uitrijden, maar elk jaar kon ik een stapje vooruit zetten. Dat is beter, want als jeugdrenner moet je leren verliezen”, vertelt de leerling sport van KA Ieper, die zich laat begeleiden door Arne Wallays. “Mijn mooiste herinneringen? Als tweedejaarsnieuweling kon ik een vijfde stek bemachtigen in een regenachtige koers in Heestert. Dat heb ik wel graag, een afmattende wedstrijd door regen en wind. Vorig jaar mocht ik starten in de Ster van Zuid-Limburg, een lastige driedaagse in het voorjaar. Die kon ik tot een goed einde brengen. Slechts een zestigtal renners reden de ronde volledig uit. Ik onthoud vooral de leuke groepssfeer in de ploeg. Graag zou ik er in april terug bijzijn voor de 40ste editie van de Ster”, kijkt Korneel gemotiveerd vooruit.

Winnen heb ik nog niet gedaan in mijn carrière, maar ik hoop dat natuurlijk binnenkort wel te doen

“Winnen heb ik nog niet gedaan in mijn carrière, maar ik hoop dat natuurlijk binnenkort wel te doen. Als tweedejaarsjunior moet dat zeker mogelijk zijn. In Meulebeke heb ik vertrouwen getankt met een tweede plaats”, blikt Decaestecker tevreden terug. “Vorig seizoen kon ik de overstap goed verteren. Jammer genoeg werd ik meermaals genekt door pech. In de UCI-wedstrijd Ieper-Saint-Omer kwam ik ten val en scheurde ik mijn quadriceps. Daarna stond de fiets drie weken aan de kant. Mijn najaar viel in het water, maar ik heb toch nog twee koersen kunnen afwerken. Zo kon ik met een positieve noot de winter in trekken. Die verliep trouwens vlekkeloos buiten een ziekte in mijn rustperiode”, vertelt Korneel.

Goed gevoel

“Zondag wil ik me tonen voor eigen volk”, zegt Korneel vol vertrouwen. “Vorig jaar miste ik de ruime kopgroep waardoor ik op achtervolgen aangewezen was. In de pelotonsprint knokte ik mij naar een vierde plaats. Algemeen eindigde ik dan twintigste. Ik hield er een goed gevoel aan over. Het is een mooi, vlak parcours waar de wind een bepalende rol in kan spelen. Waaiers zouden wel eens voor een afvallingsrace kunnen zorgen. Maar persoonlijk heb ik liever een golvend parcours. Dan is het sowieso een eerlijke koers waarin tactiek minder aan bod komt.

Zo geniet de wedstrijd in het nabije De Klijte-Heuvelland de week erna mijn voorkeur. Met elke ronde de Scherpenberg zal ik snel weten hoe het met de conditie zit. Ik wil vooral een constant seizoen rijden”, rondt Korneel af. (JV)