Kenneth Verstegen en zijn zoektocht naar de kers

© Foto Coghe
Redactie KW

Kenneth Verstegen mag nu al op een meer dan degelijk seizoen terugblikken. De 17-jarige renner uit Beerst stond er van bij het begin, kende geen enkele terugval en verzamelde dan ook een pak ereplaatsen. En toch is de eerstejaarsjunior niet helemaal tevreden met zijn wielerjaar. “Het was wel mooi, maar ik heb toch het gevoel dat er nog iets ontbreekt.”

Wat ons betreft is Kenneth Verstegen aan een uitstekend 2019 bezig. De eerstejaarsjunior rijdt bijna letterlijk van de ene ereplaats naar de andere. 18 toptiennoteringen al dit seizoen, heeft hij er zelf geteld. Afgelopen zaterdag voegde hij nog de laatste toe aan het indrukwekkende lijstje. In Zonnebeke legde Kenneth beslag op een knappe vierde plaats. En toch was hij na afloop niet helemaal gelukkig met zijn prestatie.

Ik weet dat ik aan een schitterend jaar bezig ben, zeker als eerstejaars, maar een zege zou het helemaal af maken

“Vierde is natuurlijk niet slecht”, blikt de 17-jarige Verstegen terug. “Maar na afloop overheerste vooral de ontgoocheling. Warre Vangheluwe was die dag duidelijk de sterkste, maar een podiumplek achtte ik zeker mogelijk. Ik maakte deel uit van het achtervolgende groepje van drie man sterk. Samen gingen we naar de meet en ik zat ideaal geplaatst, in laatste positie. Bovendien liep de laatste rechte lijn lichtjes bergop. Helemaal mijn ding. Maar blijkbaar zat er niets meer op bij mij en kon ik niemand meer passeren. Dat was wel zuur. Ik weet ook wel dat ik aan een schitterend seizoen bezig ben, zeker als eerstejaars, maar ik verlang ontzettend hard naar die kers op de taart. Eens op het podium staan zou het pas helemaal af maken.”

Uitkijken naar Keizer

Gelukkig krijgt de sterke renner uit Beerst daar de komende weken nog voldoende kansen toe. Dit weekend krijgt Verstegen al twee nieuwe mogelijkheden om het orgelpunt op zijn wielerjaar te plaatsen. Morgen gaat hij van start in het criterium van Vladslo, een dag later in de kermiskoers van Outrijve. “Twee mooie wedstrijden”, knikt Kenneth. “Maar ik kijk liever al een weekje verder, want dan mag ik met de West-Vlaamse selectie deelnemen aan de Keizer der Juniores. En ik heb er ontzettend veel zin in. Toen ik een telefoontje van Kristof Vercouillie kreeg, moest ik echt geen twee keer nadenken. Het wordt voor mij de eerste keer dat ik kan koersen in de Vlaamse Ardennen en dan nog meteen op het hoogste niveau. Ik ben eens benieuwd hoever ik daar kan geraken”, vertelt de junior van CT Houtland-Westkust.

Kenneth Verstegen en zijn zoektocht naar de kers
© Foto Coghe

Blijft bij huidige team

Dan kan Verstegen in ieder geval met een positief gevoel de winter in. En met de nodige motivatie toewerken naar 2020, want als tweedejaars hoopt hij die vele ereplaatsen te kunnen omzetten in enkele spraakmakende overwinningen. “Dat zou dan de volgende stap moeten zijn”, beseft Kenneth. “En het zou een mooie beloning zijn voor mijn team, want ik kan nu al vertellen dat ik zeker nog een jaartje de kleuren van CT Houtland-Westkust zal verdedigen. Waarom zou ik ook veranderen? Ik heb veel aan mijn huidige ploeg te danken en voel me hier helemaal thuis. De begeleiding is uitstekend en ik kan altijd op iemand van de omkadering rekenen. Als ik bijvoorbeeld eens naar een koers moet, maar geen vervoer heb. En ook tussen de renners onderling klikt het. Je zal ons nooit achter een ploegmakker zien rijden. Men zegt dan wel dat we een kleine ploeg zijn, maar ik wil laten zien dat je ook als kleintje grote successen kunt boeken”, klinkt het vastberaden bij de student automechanica aan het VTI van Brugge. (Beau Vandevyvere)