Kenneth Verstegen begint sterk aan seizoen

Junior Kenneth Verstegen reed in Staden naar een vijfde plaats: "Toch zat er nog meer in", vindt hij. (foto VDB) © VDB
Redactie KW

Het wielerseizoen is nog maar een paar weken ver, maar bij sommige jongens is het al duidelijk dat we hen vaak vooraan zullen terugzien. Kenneth Verstegen hoort daar zeker bij. De eerstejaarsjunior van CT Houtland-Westkust is met een tiende plaats in Meulebeke en een vijfde in Staden uitstekend aan het seizoen begonnen. Als we hem mogen geloven, zal het daar zeker niet bij blijven.

De goede resultaten bleven niet lang uit voor Kenneth Verstegen. In zijn eerste koers van dit jaar sprintte hij direct naar een tiende plaats. Een week later deed hij nog beter: na een aanvallende wedstrijd kwam hij uiteindelijk als vijfde over de meet.

“Al zat er in Staden misschien wel meer in”, blikt de eerstejaarsjunior terug op zijn seizoensstart. “Ik voelde me bij de drie sterkste renners in koers, maar moest er in de slotsprint nog twee laten voorgaan. Net geen podium dus, maar ik ben wel tevreden met mijn prestaties. Ze zijn het gevolg van een vlekkeloze winter. Eentje met veel lekke banden, maar voor de rest een ideale voorbereiding! Ik word vanuit de ploeg uitstekend begeleid door Auke Theuninck en heb zijn trainingsschema’s tot in de puntjes opgevolgd. Daarin ben ik wel een tikkeltje autistisch. Staat er twee uur, dan is het twee uur. Staat er vier uur, dan is het vier uur. Waarschijnlijk een beetje overdreven, maar zo ben ik nu eenmaal.”

Allrounder

Het toont wel aan hoe gedreven de renner uit Beerst met zijn hobby bezig is. “Ik ga niet beweren dat ik er al hyperprofessioneel mee bezig ben”, vertelt Kenneth. “Ik eet nog altijd de gewone dingen en een vermogensmeter heb ik niet. Maar ik wil er wel het maximum uithalen. Als ik een doel heb gezet, dan ga ik er ook vol voor. De Guido Reybrouck Classic van 24 maart is bijvoorbeeld een koers waar ik enorm naar uitkijk. Net zoals het provinciaal kampioenschap in mei. Daar wil ik echt goed zijn.

Ik heb nooit aan vertrekken gedacht. Ik voel me thuis bij Houtland-Westkust

Het moeten ook parcours zijn die me wel liggen. Ik rijd wel graag bergop, maar heb een beetje mijn lichaam tegen. Met mijn 1m 96 moet ik sowieso een pak kilo’s mee naar boven slepen, ook al sta ik messcherp. Dat heb ik vorig jaar ondervonden in de klimkoersen bij de nieuwelingen. Daarom dat ik me nu meer toeleg op het voorjaar. Ik zie mezelf meer als een allrounder. Ik kan alles wel een beetje, maar niets supergoed. Mijn positionering is waarschijnlijk nog mijn grootste minpuntje, maar daar probeer ik op te letten”, aldus Verstegen.

Veel steun

De 17-jarige Verstegen is bezig aan zijn derde seizoen als wielrenner. CT Houtland-Westkust werd zijn eerste ploeg en daar zit hij nu nog steeds. Na een knap jaar als tweedejaarsnieuweling (met een zege in Zandvoorde) kreeg hij deze winter wel enkele aanbiedingen, maar daar besloot hij niet op in te gaan. “Er zijn inderdaad een paar ploegen komen polsen”, knikt Kenneth. “Maar eigenlijk heb ik nooit aan vertrekken gedacht. Ik voel me hier thuis, dus waarom zou ik veranderen? Omdat we een kleine ploeg zijn en niet veel interclubs rijden? Dat kan kloppen, maar ik zie niet in wat daar mis mee is. Het is niet zo dat er in de kermiskoersen geen sterke renners meedoen. En als we de komende maanden goed presteren, kan ons interclubprogramma misschien nog uitgebreid worden.

Het belangrijkste is dat ik me ontzettend gesteund voel vanuit het team. Samen met mijn ouders, die altijd voor me klaar staan, zorgen zij ervoor dat ik optimaal kan presteren en ten volle van mijn hobby kan genieten”, besluit de student automechanica aan het VTI van Brugge. (BVS)