Jurering van de IJzeren Briek (deel 3)

Foto's Stefaan Beel © Stefaan Beel
Tom Vandenbussche

Op maandag 30 september kwamen Hans De Clercq, Dirk Demol, Niko Eeckhout, Patrick Lefevere en Michel Pollentier in de gebouwen van Roularta samen om de 40 West-Vlaamse profrenners van het voorbije wegseizoen te evalueren. Op donderdag 24 oktober wordt de IJzeren Briek 2018 tijdens de slotuitreiking van WestSprint bekendgemaakt, maar in afwachting daarvan kan u de jurering uitgebreid nalezen. Vandaag: deel 2.

Stijn Steels

30 jaar, Meulebeke, Roompot-Charles, 0 zeges, 2de Puivelde, 3de in rit Tour de Wallonie, 6de Memorial Rik Van Steenbergen

Jurering van de IJzeren Briek (deel 3)
© Getty Images

Lefevere: “Het is zo’n beetje hetzelfde verhaal als bij Tim Declercq. Veel gevallen, veel ziek geweest, veel miserie gehad met de ploegen waarvoor hij reed… Maar door hem bij ons kop te laten rijden, hopen we hem op een ander niveau te krijgen.”

Eeckhout: “In mijn ogen is er toch een serieus verschil tussen Declercq en Steels.”

De Clercq: “Ik was ook al dertig toen ik van Palmans naar Lotto ging.”

Lefevere: “Hij is 30 jaar. Hij moet het nu doen. Het zal geen Tim Declercq worden, maar hij kan op kop rijden. Ik heb hem zeker niet genomen om zijn nonkel (Tom Steels, red.) een plezier te doen.”

De Clercq: “In het voorjaar zal hij zijn ding doen, maar bergop is Tim beter.”

Eeckhout: “Je kan altijd verrast worden.”

De Clercq: “Hij zal zeker zijn ding doen.”

Het oordeel van KW: Stijn miste dit jaar een kopman om voor te werken, zoals met Wout van Aert in 2018. Toch liet hij zich vaak opmerken met een vluchtpoging, zoals in de Ronde van Oman, de GP Denain, de E3 Harelbeke, het Circuit de Wallonie, het BK op de weg en de BinckBank Tour. Vanaf 2020 komt hij weer helemaal op zijn pootjes terecht, als meid van alle werk bij Deceuninck-Quick.Step. Dat hij dat goed zal doen, daar is ook Patrick Lefevere rotsvast van overtuigd.

Harm Vanhoucke

22 jaar, Aalbeke, Lotto-Soudal, 0 zeges, 15de in rit Dauphiné Libéré

Jurering van de IJzeren Briek (deel 3)
© Getty Images

Lefevere: “Een tegenvaller, al ken ik hem persoonlijk niet.”

De Clercq: “Ik denk dat er gewoon te veel van hem verwacht wordt.”

Demol: “Er komt niet uit wat ervan verwacht werd. In enkele beloftekoersen die toch een waardemeter zijn, had hij toch iets laten zien. Maar we moeten hem nog krediet geven.”

Het oordeel van KW: we moeten toegeven dat ook wij schuldig pleiten en té veel van Harm Vanhoucke verwacht hebben. Oké, hij had als eerstejaarsbelofte de Ronde van Lombardije en een bergrit in de Tour de Savoie gewonnen. Oké, hij had als tweedejaarsbelofte een bergrit in de Giro della Valle d’Aosta gewonnen en zich bergop soms de evenknie van Tourwinnaar Egan Bernal getoond. De druk om te presteren was groot en dat bleek voor Harm niet altijd even makkelijk om mee om te gaan. We zijn blij dat hij in september de Vuelta heeft kunnen uitrijden. Het was een volgende stapje in zijn groei als volwaardig profrenner.

Guillaume Van Keirsbulck

28 jaar, Varsenare, CCC, 0 zeges

Jurering van de IJzeren Briek (deel 3)
© Getty Images

Lefevere: “Hij is er al 28. In principe kan hij dus nog doorbreken, want voor de meeste coureurs begint het pas op die leeftijd. Michel, hoe oud was jij toen je de Giro won?”

Pollentier: “27 jaar.”

Demol: “Ik had verwacht dat hij bij CCC in een goede omgeving zou terechtkomen. Ik had meer van hem verwacht.”

Lefevere: (haalt de schouders op) “Dat is ook zo’n ploeg die bij elkaar geschoten is.”

Eeckhout: “Ik vraag me eigenlijk af wat het probleem bij hem is.”

De Clercq: “Hij is door de pers te lang als de nieuwe Tom Boonen opgehemeld.”

Lefevere: “Er zijn twee vragen. Eén: is zijn motor wel zo groot als wij altijd gedacht hebben? Twee: heeft hij niet te lang geteerd op zijn overwinning in Paris-Roubaix voor juniores? Je moet er als prof tegenwoordig ook veel voor laten. Voortdurend op stage gaan… Het is jammer. Hij heeft volgens mij alles om het te doen, maar hij doet het dus niet.”

Demol: “Hij heeft wel al knappe dingen laten zien. Denk maar aan die rit in de Eneco Tour, waarin hij won na een solo van 40 km. Dat was straf. Dan kan je écht met een vélo rijden.”

Lefevere: “Het is ook iemand die graag leeft.”

De Clercq: “Hoe heeft hij de voorbije jaren geleefd? Als je roofbouw op je lichaam pleegt…”

Lefevere: “We mogen ook wel niet vergeten dat hij al heel wat meegemaakt heeft. De dood van zijn vriendin… Maar oké. Guillaume is te goed om hem in het begin van de koers op te souperen, maar niet goed genoeg om de finale te rijden. Bij ons is hij weggegaan, omdat hij te vroeg op kop moest rijden. Sindsdien kende hij nu en dan nog eens een opflakkering, maar het is te weinig.”

Het oordeel van KW: wij waren fan van de mens en coureur Van Keirsbulck. Dit jaar waren we geen fan meer van de coureur. Zou Guillaume zelf beseffen wat hij aan het weggooien is? Akkoord, de verwachtingen lagen te hoog, ook voor zo’n talent. Maar er zijn grenzen. Dit jaar was het écht te weinig.

Bert Van Lerberghe

27 jaar, Desselgem, Cofidis, 0 zeges, 14de BK op de weg

Jurering van de IJzeren Briek (deel 3)
© Getty Images

Lefevere: “Ik heb hem nog nooit in het echt gezien. Hij is bij ons komen tekenen, maar ik was er toen niet. Ik ga hem wakker schudden, want bij ons is het Cofidis niet.”

De Clercq: “Het is een crème van een gast. Hij zal luisteren naar je.”

Pollentier: “Een goed karakter.”

De Clercq: “Als je je stem ertegen verheft, krimpt hij ineen.”

Pollentier: “Patrick, ik ben wel geschrokken dat hij bij jullie kon tekenen. Ik denk dat hij op WorldTour-niveau net iets te kort zal komen.”

Lefevere: “We hebben hem als leadout gehaald. En we rijden drie programma’s. Het is niet meteen zo dat hij de Tour zal moeten rijden.”

Het oordeel van KW: na zo’n erbarmelijk seizoen zijn we geneigd om te zeggen dat het ook bij Deceuninck-Quick.Step niets wordt met Bert, maar dat doen we niet. Net zoals bij Jonas Rickaert denken we: deze renner heeft de ideale morfologie voor de troepen van Lefevere. Nu moet alleen hij het nog bewijzen. Op de weg.

Sep Vanmarcke

31 jaar, Anzegem, EF Education First, 2 zeges (rit Tour du Haut-Var, GP Plouay), 4de Paris-Roubaix, 5de Ster van Bessèges, 6de in rit Ronde van Zwitserland, 6de Trofeo Matteotti, 9de GP Beghelli, 12de BinckBank Tour

Jurering van de IJzeren Briek (deel 3)
© Getty Images

Pollentier: “Hij heeft in het voorjaar veel tegenslag gehad. Gevallen in de E3…”

Lefevere: “En in Roubaix had hij miserie met zijn derailleur.”

De Clercq: “Enorm jammer was dat. Een heel goeie coureur, maar het is geen winnaar, hé.”

Demol: “Hij wint met Plouay wel een WorldTour-koers. En het is een prof tot en met. Deze week kwam ik hem tegen in de buurt van Brakel. In de gietende regen.”

Eeckhout: (knikt) “Ik kom hem ook soms tegen.”

Lefevere: “Ik heb de indruk dat hij net iets te veel aan ambitie heeft ingeboet sinds hij papa is.”

Het oordeel van KW: dit is altijd een twijfelgeval, enkel en alleen omwille van zijn status als kopman. Zijn een ritzege in de Haut-Var en winst in Plouay dan voldoende? Moeilijke vraag, rekend houdend met die onwaarschijnlijke pech tijdens het voorjaar. Een grote klassieker winnen is van het moeilijkste wat er is, maar het was met zijn conditie toen mogelijk geweest voor Sep. Het positieve is: ook in maart en april 2020 zal dat mogelijk zijn.

Pieter Vanspeybrouck

32 jaar, Meulebeke, 0 zeges, 3de & 7de in rit Ronde van Oostenrijk, 9de in rit Vierdaagse van Duinkerke, 10de Clasica Almeria, 11de Halle-Ingooigem

Jurering van de IJzeren Briek (deel 3)
© Getty Images

Lefevere: “Niet goed, hé.”

Demol: (schudt het hoofd)

Eeckhout: “Een coureur waar ik meer van verwacht had. Mag hij blijven?”

DeClercq: “Het is geen WorldTour-niveau, wel procontinentaal. Zeker geen slecht coureurke.”

Eeckhout: “Hij is ook wel wat te braaf, denk ik”

Pollentier: “Misschien zijn ze bij Wanty wel content van hem.”

Demol: “Zonder de fusie van Trek en Leopard zat hij in 2011 bij ons. Maar plots hadden we 39 coureurs en viel Pieter uit de boot.”

Eeckhout: “In die periode won hij in Bochum, weet ik nog goed. Dat was een straffe prestatie.”

Lefevere: “Ook bij mij is hij nog in beeld geweest, maar als ik het me goed herinner, heeft hij toen zelf neen gezegd.”

Het oordeel van KW: in juli 2017 waren wij aangenaam verrast toen Pieter in de derde week van de Tour – tijdens zijn debuut in een grote ronde nota bene – in een bergrit door de Franse Alpen standhield in de top 30. Twee jaar later zien we daar te weinig van terug. Er was die flits in Oostenrijk, maar voor een renner van dit niveau was het in 2019 gewoon te weinig.

Gianni Vermeersch

26 jaar, Klerken, Corendon-Circus, 0 zeges, 2de Druivenkoers, 4de Isières, 5de GP Jef Scherens, 9de Dwars door het Hageland

Jurering van de IJzeren Briek (deel 3)
© Getty Images

Eeckhout: “Hij verrast me. Ik wist dat hij goed was op de weg, maar niet op WorldTour-niveau.”

Lefevere: “Het is een pitbulleke. Geen topklasse, maar toch…”

Demol: “Bij de jeugd was hij al een goeie wegrenner.”

Eeckhout: “Van der Poel is heel erg lovend over hem. Die zegt dat niet zomaar.”

De Clercq: “Ik ben niet verrast, want twee jaar geleden heb ik hem in de Tour du Limousin al fameuze dingen zien doen. Gent-Wevelgem was een verrassing, maar toch… Het is al twee, drie jaar dat ik tegen papa Stefaan zeg dat Gianni zich beter op de weg zou toeleggen. Maar hij verdient te veel in de cross.”

Pollentier: “Klopt.”

Eeckhout: “En pas op: ook in de Amstel was hij goed, hé.”

Demol: “Overal waar hij reed, is hij opgevallen.”

Het oordeel van KW: het beeld van het jaar was zijn passage in Gent-Wevelgem, tijdens zijn grote debuut in de voorjaarsklassiekers, als modelknecht van Mathieu van der Poel. Gianni hield zowaar stand en deed zelfs meer dan dat. In de toekomst graag meer van dat.

Emiel Vermeulen

26 jaar, Koolskamp, VC Roubaix, 1 zege (GP Nogent-sur-Oise), 4de GP Isbergues, 5de GP Denain, 6de GP Chôlet, 7de Koolskamp, 9de in rit Vierdaagse van Duinkerke, 3x top 10 in Tour de Bretagne

Jurering van de IJzeren Briek (deel 3)
© BELGA

Eeckhout: “Iemand die in zijn eigen Koolskamp altijd goed presteert. Hans, dit is iemand die goed zou functioneren bij jullie.”

De Clercq: “Ik weet het. Het is iemand van wie we – Christophe Sercu, Walter Planckaert en ik – gezegd hebben: zouden we die geen kans geven? Als we mogen van Sport Vlaanderen: graag. Hij is er al 26. Ik zie hem graag koersen. Hij rijdt vaak in de aanval en is niet traag aan de meet. Als het mogelijk is, willen we hem die kans geven.”

Het oordeel van KW: een ideale renner voor een procontinentale ploeg als Sport Vlaanderen-Baloise, Wanty-Gobert of Wallonie-Bruxelles. Rijdt altijd zijn prijzen bijeen en is bovendien een intelligente persoon die de jongeren binnen het team met raad en daad kan bijstaan.

Julien Vermote

30 jaar, Kortrijk, Dimension Data, 0 zeges, 10de Parijs-Tours

Jurering van de IJzeren Briek (deel 3)
© Getty Images

Lefevere: “Ik ben fan van Julien. Ik ken hem al van toen hij 17 jaar was. Enkele jaren geleden kende de hele wereld Julien Vermote. De hele dag op kop. Nu kent iedereen Tim Declercq. Ik ga nooit de beelden van tijdens een rustdag in de Tour in Pau vergeten, twee jaar geleden. Ik was met de mensen van Peugeot aan het praten, toen hij een gesprek wilde. Ik zei: jij wil dus meer. Waarop hij antwoordde: als ik nu niet voor mezelf ga koersen, zal ik er mijn hele leven spijt van hebben dat ik het niet geprobeerd heb. Toen is hij beginnen te wenen. Die mensen van Peugeot zullen waarschijnlijk gedacht hebben: wat heeft die Lefevere allemaal tegen die arme jongen gezegd?” (lacht)

Demol: “Ik heb hem dit jaar vaak bij de eerste tien zien lossen.”

Lefevere: “Tijdens de Brabanse Pijl stond ik op een bergje. Een peloton van 80 coureurs en daaruit moest hij lossen. Toen hij net bij ons vertrokken was, won hij bijna Kuurne-Brussel-Kuurne. Dat is zijn laatste prestatie geweest.”

DeClercq: “Hij is te licht om zelf kopman te zijn.”

Eeckhout: “Ik had dat toen al voorspeld.”

Lefevere: “Het probleem van Julien is dat hij niks van explosiviteit heeft.”

Eeckhout: “Wat gaat hij volgend jaar doen?”

De Clercq: “Mee met Cavendish naar Bahrain?”

Het oordeel van KW: een rotseizoen, meer kan je er eigenlijk niet over zeggen. De oorzaak is niet ver te zoeken, lijkt ons. Er was een relatiebreuk. Er was de (te hoge) druk om aan de buitenwereld te bewijzen dat hij wel degelijk voor eigen rekening kon rijden. En er was Dimension Data, zijn ploeg die dit jaar over de volledige lijn zelfs onder de benedengrens van een WorldTour-waardig niveau bleef. Maar waar wij wel van overtuigd blijven: Julien heeft overal zijn plaats. In eerste instantie als helper, in tweede instantie als zeldzame afwerker van dienst. Herinnert u zich soms zijn indrukwekkende ritzeges in de Ronde van Groot-Brittannië in 2014 en 2016 niet meer?

Aaron Verwilst

22 jaar, Ruiselede, Sport Vlaanderen-Baloise, 0 zeges, 5de Paris-Chauny

Jurering van de IJzeren Briek (deel 3)
© Getty Images

DeClercq: “Hij reed veel in de aanval, maar heeft wel geen sprint. Ik was blij dat hij onlangs in Paris-Chauny eindelijk eens een uitslag kon rijden, want hij rijdt niet makkelijk prijs. Een goed coureurke. In de Primus Classic zat hij ook weer in de vroege vlucht. En in de Ronde van Denemarken heb ik hem, in de niet te onderschatten rit naar Vejle, ook mooie dingen zien doen.”

Pollentier: “Ik had er meer van verwacht. Als belofte vond ik dat een goeie coureur.”

DeClercq: (knikt) “Elfde in de Baby Giro… Al was hij toen nog wat te onregelmatig. En belangrijk: hij is er ook nog altijd maar 22.”

Het oordeel van KW: wat waren we blij toen Aaron eind september eindelijk zijn eerste ereplaats van het seizoen kon behalen. Loon naar werken was het, want de nog altijd maar 22-jarige tweedejaarsprof was in 2019, als vroege vluchter van dienst, genoeg in de voorste linies te zien. Denk maar aan de Trofeo Palma, het Circuit de la Sarthe, de Amstel Gold Race, twee keer in de BinckBank Tour, de Primus Classic… De komende jaren moet Aaron nog enkele stapjes zetten en dan kan hij uitgroeien tot een goede knecht.

Zico Waeytens

28 jaar, Dadizele, Cofidis, 0 zeges, 5de GP La Marseillaise, 10de Tacx Pro Classic

Jurering van de IJzeren Briek (deel 3)
© Getty Images

Lefevere: “Dit is Dirk zijn favoriet.”

Demol: “Dat is al een tijdje geleden, want nu hoor ik hem niet meer… Toen John Degenkolb enkele jaren geleden naar Trek kwam, kon hij mee, maar wilde hij niet. Hij wilde bij Sunweb voor zichzelf kunnen rijden.”

Lefevere: “Enkele weken geleden heeft hij me een mail gestuurd. Dat vond ik wel tof. Neen, niet om te vragen of hij bij mij kon komen rijden. Hij wilde eens met mij praten, over wat ik van hem vond. Persoonlijk ken ik hem wel niet. Ik ben hem ooit eens tegengekomen toen hij op zijn tijdritfiets aan het trainen was. Hij was toen nog belofte, denk ik. Voor de rest komt alles wat ik van hem weet van verhalen van derden.”

Pollentier: “Het hoofd moet mee willen.”

Demol: “Hij kon zeker iets.”

De Clercq: (knikt) “Ik herinner me dat hij als stagiair bij ons meteen top tien reed in Denemarken.”

Het oordeel van KW: het hoofd en de benen. Resten ons twee vragen. Eén: heeft Zico Waeytens het hoofd om profcoureur te zijn. Twee: Zico Waeytens de benen (het lichaam) om profcoureur te zijn? We zouden twee keer graag volmondig ja antwoorden, maar twijfelen. Krijgt hij nog eens kans in 2020?

Jelle Wallays

30 jaar, Staden, Lotto-Soudal, 1 zege (Parijs-Tours), 6de in rit Ster ZLM Tour, 9de Ster ZLM Tour

Jurering van de IJzeren Briek (deel 3)
© Getty Images

(de jurering vond plaats voor zijn zege in Parijs-Tours)

Lefevere: “Hij had dit jaar wel heel veel pech, maar Jelle zit bij Lotto op zijn plaats. Die ritzege in de Vuelta is één van de hoogtepunten uit zijn carrière.”

DeClercq: “En laat ons Parijs-Tours niet vergeten.”

Pollentier: “Iemand die nog eens voor zo’n uitschieter zal zorgen.”

Lefevere: “Pas op, zijn ploeg is versterkt voor de klassiekers. Dat zal voor hem gevolgen hebben.”

Eeckhout: “Dat denk ik niet. Zijn ploeg speelt geen enkele rol in de koersen die hij wint. Ik vind hem een kleine Thomas De Gendt.”

Demol: (knikt bevestigend)

Lefevere: “Een valse trage.”

Het oordeel van KW: er is één zekerheid: Jelle Wallays heeft dertien profzeges op zijn palmares staan en zal daar in het tweede deel van zijn carrière ongetwijfeld nog minstens één mooi exemplaar aan toevoegen.

Jordi Warlop

23 jaar, Roeselare, Sport Vlaanderen-Baloise, 0 zeges, 5de Ruddervoorde, 5de & 9de in rit Adriatica Ionica Race, 6de & 10de in rit Arctic Race of Norway, 8ste Gooikse Pijl, 9de Omloop Mandel-Leie-Schelde, 10de Ronde van Limburg, 11de Elfstedenronde, 11de Koolskamp, 12de GP Wallonie, 12de Paris-Chauny, 14de Tour du Doubs

Jurering van de IJzeren Briek (deel 3)
© Getty Images

Lefevere: “De zoon van een varkensboer. Hij begint er precies wat door te komen, hé.”

De Clercq: “Sinds een paar maanden woont hij met zijn vriendin in Roeselare. Ik heb dit jaar eens serieus mijn stem tegen Jordi moeten verheffen. Begin juli stond hij veel te zwaar.”

Lefevere: “Het eeuwige probleem…”

De Clercq: “Ik heb hem vorig jaar als neoprof zien debuteren. Amai! In Mallorca werd hij meteen 15de in de bergrit waarin Wellens won voor Moscon en Valverde. Niet slecht, hé. Deze zomer is hij in de Adriatica Ionica Race opnieuw goed beginnen te rijden. Ik zie in hem een goed coureurke.”

Pollentier: “Het is ook iemand die zich niet laat wegzetten.”

Lefevere: “Het ziet er nochtans een brave jongen uit. Ik ben benieuwd.”

Het oordeel van KW: een 14de plaats in de Tour du Doubs, het lijkt een detail in Jordi’s tweede profcampagne te zijn, maar voor ons was zijn verre ereplaats in deze lastige eendagswedstrijd door het Franse Juragebergte een bewijs van zijn stap vooruit. Jordi kreeg halfweg dit seizoen zware kritiek vanuit de ploegleiding van Sport Vlaanderen-Baloise te verwerken. Terechte kritiek, maar veel belangrijker was de reactie die daarop volgde. Jordi deed er iets mee en we kunnen alleen maar hopen dat hij dat vanaf nu consequent zal doen. Onmiskenbaar een talent!