Jurering van de IJzeren Briek (deel 2)

Foto's Stefaan Beel © Stefaan Beel
Tom Vandenbussche

Op maandag 30 september kwamen Hans De Clercq, Dirk Demol, Niko Eeckhout, Patrick Lefevere en Michel Pollentier in de gebouwen van Roularta samen om de 40 West-Vlaamse profrenners van het voorbije wegseizoen te evalueren. Op donderdag 24 oktober wordt de IJzeren Briek 2018 tijdens de slotuitreiking van WestSprint bekendgemaakt, maar in afwachting daarvan kan u de jurering uitgebreid nalezen. Vandaag: deel 2.

Eliot Lietaer

29 jaar, Zwevegem, Wallonie-Bruxelles, 0 zeges, 6de in rit Ronde van Oman, 7de Ronde van Oman, 9de in rit Settimana Coppi e Bartali, 10de Ster van Bessèges, 2x 10de in rit Ronde van Oostenrijk, 12de Ronde van Oostenrijk

Jurering van de IJzeren Briek (deel 2)
© BELGA

Pollentier: “Is hij dit jaar niets tegengekomen?”

Lefevere: “Is dat cynisch bedoeld? Vorig jaar heeft hij alleszins écht veel pech gekend.”

De Clercq: “Hij kan wel een stukje bergop rijden, hé.”

Lefevere: “Akkoord. Maar ik heb het al zo vaak gezegd. En hetzelfde geldt voor een Floris De Tier en een Benjamin Declercq. Als ze bergop op kop moeten rijden, vallen ze na 500 meter weg. Als ze voor zichzelf kunnen rijden, blijven ze vijf kilometer langer volgen.”

De Clercq: “Ik ken weinig Belgen die in Burgos top tien rijden op Lagunas de Neila.”

Lefevere: “Maar welke coureurs zitten daar?”

De Clercq: “Oké, ik vind hem ook te licht voor de WorldTour, maar toch…”

Lefevere: “Ik heb het twee jaar geleden overwogen, maar het is net niet, hé.”

Demol: “Bij Trek hebben we ook aan hem gedacht. Hij behaalt enkele mooie uitslagen, maar wel op procontinentaal niveau.”

Lefevere: “Ik vergelijk het graag met Gianluca Brambilla, die nog bij ons gereden heeft. Er waren dagen dat hij zelf kon winnen, maar als hij op kop moest rijden, ging het niet. Je moet maar eens kijken wie er bij andere ploegen op kop rijdt: Kwiatkowski. Tja… Dan spreken we over andere bedragen.”

De Clercq: “Ik hoop dat Eliot nog een ploeg vindt.”

Lefevere: “Chance dat Sport Vlaanderen-Baloise en Wallonie-Bruxelles er zijn, anders hadden we geen coureurs van dat niveau meer.”

Demol: “Hij is er intussen ook al 29. Zou hij geen wegkapitein kunnen worden?”

De Clercq: “Karakterieel zie ik dat niet in hem.”

Het oordeel van KW: wij blijven ons de vraag stellen: hoever zou Eliot Lietaer nu gestaan hebben mocht Patrick Lefevere twee winters geleden hem wel naar zijn ploeg gehaald hebben? Aan de andere kant: het seizoensbegin van 2019 was goed, maar vanaf april zagen we veel te weinig een goede Lietaer.

Arjen Livyns

25 jaar, Kerkhove, Roompot-Charles, 1 zege (Desselgem), 4de Heusden, 7de GP Wallonie, 9de Circuit de Wallonie, 9de Izegem

Jurering van de IJzeren Briek (deel 2)
© Getty Images

Lefevere: “Ik heb dit jaar twee ronden van de Memorial Briek Schotte gezien, maar voor de rest is hij mij onbekend.”

Eeckhout: “Hij rijdt toch wel enkele mooie uitslagen, zeker de laatste tijd.”

Het oordeel van KW: als belofte kon de gewezen motorcrosser al lange seizoenen aan en blonk hij uit door zijn regelmaat. Dat is als prof niet anders, hetzij in dienst van zijn kopmannen, hetzij voor zichzelf. Nu nog een ploeg vinden. Arjen heeft zijn plaats op procontinentaal niveau.

Alexander Maes

26 jaar, Zwevegem, Cibel, 0 zeges, 9de Antwerpse Havenpijl

Jurering van de IJzeren Briek (deel 2)
© VDB

Het oordeel van KW: het is gewoon te weinig, daar zal niemand in de wielerwereld over discussiëren.

Nikolas Maes

33 jaar, Lochristi/Otegem, Lotto-Soudal, 0 zeges, 8ste in rit BinckBank Tour, 9de in rit Ronde van San Juan, 11de Parijs-Tours

Jurering van de IJzeren Briek (deel 2)
© BELGA

Lefevere: “Hij voelt zich goed bij Lotto-Soudal. Volgend seizoen wordt een sleuteljaar, want de ploeg is versterkt. Gilbert, Degenkolb… Hij zal moeten bewijzen dat hij prof kan blijven.”

Demol: “Hij is belangrijk in zijn rol, vermoed ik.”

De Clercq: “De rol van wegkapitein is goed voor hem.”

Lefevere: “In het voorjaar heb je iets aan hem, want in waaiers rijden moet je hem niet leren. En in bepaalde koersen zie ik dat hij er blijft aanhangen als je het niet van hem verwacht.”

Eeckhout: “Bij Patrick heeft hij zijn beste jaren gekend, maar hij was net niet goed genoeg om kopman te zijn. Iets te braaf ook. De stress van kopman zijn zou hij niet aankunnen.”

Het oordeel van KW: Nikolas heeft absoluut nog zijn waarde binnen zijn ploeg, net zoals hij dat zeven jaar lang had aan de zijde van Tom Boonen.

Gianni Marchand

29 jaar, Aartrijke, Cibel, 0 zeges, 2de Houtem, 3de Arno Wallaard Memorial, 3de Dentergem, 3de Westrozebeke, 6de Izegem, 7de Classic Loire Atlantique, 7de Pollare, 8ste Flèche du Sud, 9de Heusden, 9de Vichte, 9de Stekene, 9de Berlare, 11de Volta Limburg

Jurering van de IJzeren Briek (deel 2)
© Getty Images

Lefevere: “Iemand die zich regelmatig plaatst, hé.”

De Clercq: “Een renner die echt een plaats op procontinentaal niveau verdient.”

Lefevere: “Waarom nemen jullie hem dan niet?”

De Clercq: “Ik mag niet. Alleen Oliver Naesen is er indertijd als elite zonder contract bijgekomen. En nu ook Kobe Goossens.”

Eeckhout: “Hij trekt ook bergop zijn plan.”

De Clercq: (knikt) “Denk maar aan die rit in de Baloise Belgium Tour die dit jaar door Campenaerts gewonnen werd. Vorig jaar werd Marchand in die etappe zevende.”

Het oordeel van KW: een attractieve coureur, dat is wel het minste wat je van Gianni Marchand kan zeggen. Een ideale renner voor een ploeg als Wanty-Gobert, maar we vragen ons af of Jean-François Bourlart dat ook weet.

Xandro Meurisse

27 jaar, Zwevegem, Wanty-Gobert, 0 zeges, 3de in bergrit Tour de France, 5de Boucles de l’Aulne, 7de & 8ste in rit Tour, 9de in bergrit Dauphiné, 2x top 10 in Tour of Britain, 14de Dauphiné Libéré, 14de Tour of Britain, 15de GP Wallonie, 21ste Tour de France

Jurering van de IJzeren Briek (deel 2)
© Getty Images

Demol: “Vooral zijn Tour springt eruit, maar hij bewijst al jaren dat hij zijn plaats waard is.”

Lefevere: “Hij kan pieken.”

Eeckhout: “Zijn karakter staat me enorm aan. ‘t Is een nijdig beest. Niet de makkelijkste jongen, maar ja, we hebben tijdens deze jurering al genoeg brave gasten opgesomd die geen prijs rijden. Ik herinner me nog goed de Tour of Britain, toen ik hem bij An Post in de ploeg had. Nicolas Roche dacht even op zijn dooie gemakje het bergklassement te winnen, maar dat was buiten Xandro gerekend. (grijnst) En in Duinkerke klopte hij op de Cassel Coquard, hé. Xandro kan trouwens ook een vlakke koers rijden.”

Lefevere: “Hij heeft één fout gemaakt: hij heeft te veel naar zijn manager geluisterd en te vroeg voor twee jaar bijgetekend. Ik heb een halfuur met hem gebeld. Tijdens de Tour kwam Jean-François Bourlart, de grote baas van Wanty, naar mij. Hij zei dat Guillaume Martin al weg was, vroeg of ik Xandro niet voor 2021 kon laten tekenen, omdat ze hem toch niet laten gaan. Dan stopt het hier stopt voor mij, heb ik geantwoord.”

Het oordeel van KW: we hebben het jaren geleden al genoeg gezegd: Xandro Meurisse is een heel groot talent. En dat heeft hij dit jaar andermaal bewezen.

Kenny Molly

22 jaar, Wulvergem, Wallonie-Bruxelles, 0 zeges, 6de Westrozebeke, 8ste Desselgem, 9de Paris-Troyes, 10de in rit Kreiz Breizh Elites

Jurering van de IJzeren Briek (deel 2)
© VDB

Eeckhout: “Waarom nomineren jullie Molly voor de Jongeren IJzeren Briek?”

Lefevere: “Je ziet hem. Resultaten: oké. Maar je hebt coureurs die altijd top twintig rijden, maar die je ook nooit ziet. Molly is misschien beperkt in klasse, maar hij valt tenminste aan.”

Demol: “Hij is heel aanvallend ingesteld.”

Lefevere: “Ik heb met hem wel een speciale band. Ik kende Kenny al toen hij dertien jaar was en zijn vader Johan verzorger bij mijn ploeg was. ‘t Was een kleine dikke, hij rookte en met zijn broer ging hij uit tot vier uur ‘s nachts. Maar vergis je niet: hij is heel goed opgevoed. Voor mij een aangename verrassing, maar ik ben niet objectief om over hem te oordelen.”

Demol: “Molly is velen opgevallen, hoor. Hij durft zijn gat tenminste op te heffen.”

De Clercq: (knikt) “Ik herinner me dat hij twee jaar geleden, toen nog als stagiair, al mooie dingen liet zien in de Arctic Race in Noorwegen.”

Het oordeel van KW: Kenny reed in de aanval in de Settimana Coppi e Bartali, in de Tour du Finistère, in Luik-Bastenaken-Luik, in de Ronde van België, twee keer in de Tour du Poitou-Charentes, in de GP Fourmies, drie keer in de Ronde van Slowakije, in Parijs-Tours… Niet onaardig voor een neoprof die elk jaar stapjes blijft zetten. We zijn heel benieuwd naar waar zijn limieten liggen en hij zelf waarschijnlijk ook.

Christophe Noppe

24 jaar, Sint-Eloois-Winkel, Sport Vlaanderen-Baloise, 0 zeges, 3de GP Zottegem, 4de Trofeo Palma, 4de Antwerpse Havenpijl, 4de GP Scherens, 5de Omloop Mandel-Leie-Schelde, 5de Tacx Pro Classic, 7de Münsterland Tour, 9de La Famenne-Ardennes Classic, 10de GP Marcel Kint, 3x top in Ronde van Turkije, 2x top 10 in Boucles de la Mayenne

Jurering van de IJzeren Briek (deel 2)
© Getty Images

De Clercq: “Op basis van zijn uitslagen moeten we Noppe erbij nemen voor de Jongeren IJzeren Briek. In Turkije sprintte hij naar plek vijf achter Jakobsen, Bennett, Cavendish en Ewan. Dat wil toch iets zeggen.”

Pollentier: “Geen topper, maar iemand die zich kan plaatsen en als belofte altijd goed was op het einde van het seizoen.”

De Clercq: “Iemand met een sprint in de benen. Ik weet niet welke functie hij bij Arkéa-Samsic zal krijgen, maar hij zal zijn kans moeten grijpen.”

Het oordeel van KW: een jaar geleden kreeg Christophe behoorlijk wat kritiek te verwerken en na een door pech – zware val in de Ronde van Valencia én de Bredene-Koksijde Classic – leek hij zelfs te moeten vrezen voor een verlengd verblijf bij Sport Vlaanderen-Baloise. Maar zie: we zijn een half jaar later en dankzij een resem dichte ereplaatsen rijdt Christophe de komende twee seizoenen voor het Franse Arkéa-Samsic.

Serge Pauwels

35 jaar, De Haan, CCC, 0 zeges, 9de & 13de in rit Tour, 11de Ronde van Kroatië

Jurering van de IJzeren Briek (deel 2)
© Getty Images

De Clercq: “Tegenvallend. Ik had beter van hem verwacht.”

Lefevere: “Een heel vriendelijke gast, maar zijn laatste uitschieter was die Tourrit op de Ventoux (in 2016, red.), toen Thomas De Gendt hem versloeg.”

Het oordeel van KW: we zagen hem opnieuw enkele keren ten aanval trekken tijdens de Tour, maar dit was niet de Serge van de zomers ervoor. Eind dit jaar wordt hij er 36. Er zijn genoeg voorbeelden van renners die op oudere leeftijd nog een mooie zege behaald hebben. Kan Serge dat ook?

Baptiste Planckaert

31 jaar, Spiere-Helkijn, Wallonie-Bruxelles, 1 zege (Rund um Köln), 2de Tro-Bro-Léon, 2de Circuit de Wallonie, 2de Dentergem, 2de La Famenne-Ardenne Classic, 2de Zwevezele, 3de Tour du Finistère, 4de GP Marcel Kint, 4de & 5de in rit Ronde van Luxemburg, 5de Elfstedenronde, 6de Eschborn-Frankfurt, 6de Ronde van Luxemburg, 6de Desselgem, 7de La Roue Tourangelle, 8ste Memorial Rik Van Steenbergen, 9de Brussels Cycling Classic, 10de Koolskamp

Jurering van de IJzeren Briek (deel 2)
© Getty Images

Lefevere: “Eén van de beteren die we hier bespreken.”

Demol: “Absoluut. De manier waarop hij Rund um Köln wint, was straf hoor. Hij heeft een stapje teruggezet. Procontinentaal, dat is zijn niveau. Voor de WorldTour weegt hij iets te licht.”

Lefevere: “Is dat omdat hij de druk niet aankan? Of lag het aan de ploeg? Katusha was in 2018 al een zootje ongeregeld.”

De Clercq: “Waarom zou hij geen WorldTour aankunnen? Ze rijden daar toch niet allemaal de Tour?”

Eeckhout: “Voor mij is het een verbeterde versie van Dupont.”

Lefevere: (verwonderd) “Beter?”

DeClercq: (knikt) “Hij kan wat meer meekoersen dan Dupont.”

Het oordeel van KW: dit is weer de Baptiste van drie jaar geleden, de Baptiste die op procontinentaal niveau zijn gelijke niet kent. Alleen blijven we ons de vraag stellen: zou Baptiste in een goed gestructureerde WorldTour-ploeg – niet het Katusha van de voorbije jaren – wél zijn weg op het allerhoogste niveau kunnen vinden? Wij zijn overtuigd van wel.

Edward Planckaert

24 jaar, Moen, Sport Vlaanderen-Baloise, 0 zeges, 6de Ninove, 7de Clasica Almeria, 7de Ronde van Drenthe, 8ste in rit Ruta del Sol, 10de in rit Ronde van Luxemburg

Jurering van de IJzeren Briek (deel 2)
© Getty Images

De Clercq: “Edward vindt van zichzelf dat hij progressie gemaakt heeft, maar hij zal volgend jaar progressie moeten maken. Ik vind dat hij gestagneerd is. Het is nochtans een supertoffe gast om mee te werken. Hij zal zich ook te snel in een dienende rol plaatsen. Maar als je weg wil bij ons, moet je iets laten zien.”

Het oordeel van KW: Edward begon aan het seizoen – winst in het bergklassement van de Ster van Bessèges – zoals hij zich tijdens zijn eerste twee campagne als profrenner had geprofileerd, maar dat kreeg geen vervolg. In de Brabantse Pijl en de Tour de Wallonie waren er korte heropflakkeringen, maar daar bleef het bij. Wij kennen de reden voor zijn mindere campagne niet, maar blijven wel overtuigd van zijn kwaliteiten. Op naar 2020?

Emiel Planckaert

22 jaar, Zwevegem, Sport Vlaanderen-Baloise, 0 zeges, 5de Isières

Jurering van de IJzeren Briek (deel 2)
© Getty Images

De Clercq: “Hij heeft ondanks de magere resultaten mogen bijtekenen. Natuurlijk zijn we niet tevreden, maar hij is ook nog maar 22.”

Lefevere: “En door de prestaties van een Evenepoel verwacht iedereen dat jonge gasten meteen presteren. Dat is geen gezonde evolutie. Je kan niet van iedereen van 19 jaar verwachten dat ze zo goed rijden. Zoiets weten we pas binnen tien jaar. Dan pas kan je zeggen: het is een fenomeen.”

Het oordeel van KW: wij waren fan van de jeugdrenner Emiel Planckaert, maar jammer genoeg kon hij al dat moois in zijn eerste twee campagnes als prof niet tonen. Er waren die hartproblemen in 2018, er was een aanrijding op training in 2020… De voorbije twee jaar waren een hel voor Emiel. We hopen dat het goed komt met hem.

Jonas Rickaert

25 jaar, Beveren, Corendon-Circus, 0 zeges, 2de Isières, 6de in rit Ronde van België, 10de BK tijdrijden

Jurering van de IJzeren Briek (deel 2)
© Getty Images

De Clercq: “Echt een sterke beer.”

Eeckhout: “Als hij van pech gespaard blijft, kan hij zeker iets. Als 19-jarige neoprof zag ik hem al vaak in de aanval rijden. Meer zelfs: als hij meteen op de weg en niet op de piste had kunnen focussen, zou hij nu al verder gestaan hebben, denk ik.”

De Clercq: “Maar dan had hij misschien niet de kans gekregen om bij ons prof te worden.”

Lefevere: “Ik heb dit jaar getwijfeld tussen Van Lerberghe en Rickaert, maar het is dus die eerste geworden.”

Het oordeel van KW: een jaar geleden werd Jonas tot Jongeren IJzeren Briek gekroond, maar dat zat er in 2019 niet in. Zeker niet nadat hij door knieproblemen zijn voorjaar de mist zag opgaan. Resultaten waren er niet in 2019, maar zijn rol binnen het team van Mathieu van der Poel wordt zeker gesmaakt.