Jurering van de IJzeren Briek (deel 1)

Foto's Stefaan Beel © Stefaan Beel
Tom Vandenbussche

Op maandag 30 september kwamen Hans De Clercq, Dirk Demol, Niko Eeckhout, Patrick Lefevere en Michel Pollentier in de gebouwen van Roularta samen om de 40 West-Vlaamse profrenners van het voorbije wegseizoen te evalueren. Op donderdag 24 oktober wordt de IJzeren Briek 2018 tijdens de slotuitreiking van WestSprint bekendgemaakt, maar in afwachting daarvan kan u de jurering uitgebreid nalezen. Vandaag: deel 1.

Piet Allegaert

24 jaar, Roeselare, Sport-Vlaanderen-Baloise, 1 zege (Tour de l’Eurométropole), 3de in proloog Ronde van Luxemburg, 2x top 10 in Vierdaagse van Duinkerke, 8ste Halle-Ingooigem, 10de Gooikse Pijl

Jurering van de IJzeren Briek (deel 1)
© Getty Images

De Clercq: “Zonder kettingproblemen wint hij de proloog van de Ronde van Luxemburg, maar voor de rest was het lange tijd veel te weinig voor een derdejaarsprof. Die zege in Doornik verandert veel. Een minder jaar is nu plots niet meer minder. Piet moet nu bevestigen in 2020. Als hij in het voorjaar enkele flitsen laat zien, zal hij weg zijn.”

Lefevere: “Tot die zege was het te weinig. Is Piet niet een beetje te zacht?”

De Clercq: “Het is een toffe gast, maar als je een schop in zijn gat geeft, zal hij zich nog niet omdraaien.”

Het oordeel van KW: Piet redde voor een groot deel zijn seizoen met een knappe zege in de niet te onderschatten Tour de l’Eurométropole in en rond Doornik. Maar dé prestatie waaraan hij zich moet optrekken, is zijn 14de plaats in de slotrit van de BinckBank Tour in Geraardsbergen, waar hij standhield tussen gevestigde waarden als Valgren, Vanmarcke, Wellens en Küng. Dit is iemand die iets meer kan dan de gemiddelde renner.

Dieter Bouvry

27 jaar, Meulebeke, Cibel, 0 zeges

Het oordeel van KW: Dieter stopt met koersen. Het is de enige juiste beslissing, want de motivatie was helemaal weg. Amper zes jaar geleden was hij bij Etixx-iHNed, de toenmalige continentale opleidingsploeg van Patrick Lefevere, nog de ploegmaat van ene Julian Alaphilippe en liet hij flitsen van talent zien. Dieter had meer uit zijn profcarrière kunnen halen.

Jens Debusschere

30 jaar, Waregem, Katusha-Alpecin, 0 zeges, 2x 4de in rit Ster ZLM Tour, 5de Cadel Evans Great Ocean Road Race, 5de in rit Tour de France, 9de Nokere Koerse, 10de Gent-Wevelgem

Jurering van de IJzeren Briek (deel 1)
© BELGA

Demol: “2019 was beneden alle peil. Slecht zelfs. We hebben hem in functie van Kittel naar Katusha gehaald, maar die viel al snel weg. Jens rijdt ook altijd achteraan in het peloton.”

Lefevere: “Het zit in de familie.”

De Clercq: “Ik vind het een tamme coureur.”

Lefevere: “Ik dacht dat de verandering van lucht hem goed zou doen. Niet dus. Hij is kampioen van België geweest, maar het is geen kopman. Hij maakt geen progressie meer. Integendeel.”

Demol: “Waregem, Wevelgem en Roubaix zijn z’n drie koersen. In Wevelgem was hij formidabel, maar liet hij zich verrassen door de waaiers. De avond voor Roubaix werd hij dan weer ziek.”

De Clercq: “Hij is 30 jaar. Misschien kan hij zich tot helper omscholen?”

Demol: “Onlangs hielp hij Nils Politt in Groot-Brittannië wel aan een toptienplek en onze Duitser was heel tevreden over het werk dat Jens voor hem gedaan.”

Het oordeel van KW: in september 2015 zette Jens op indrukwekkende wijze de Grote Prijs van Wallonië met aankomst op de Citadel van Namen naar zijn hand en klom hij in de lastige Tour of Britain met de betere renners omhoog. Daar blijft vier jaar later niets meer van over. Sinds zijn interview in Vive le Vélo, tijdens de voorbije Tour, zouden we hem graag de vraag stellen: is er een reden voor die het sportieve overstijgt?

Benjamin Declercq

25 jaar, Izegem, Sport Vlaanderen-Baloise, 0 zeges, 2de GP Cerami, 4de in rit Arctic Race of Norway, 6de Druivenkoers, 2x top 10 in Ronde van Oman, 2x top 10 in Ronde van Luxemburg, 10de Schaal Sels

Jurering van de IJzeren Briek (deel 1)
© BELGA

De Clercq: “Benjamin en broer Tim zijn twee compleet verschillende coureurs.”

Lefevere: “Ze hebben wel dezelfde kwaaltjes. Knie, valpartijen…”

Pollentier: “Benjamin valt vaak. Dat was bij de beloften al zo.”

Lefevere: “Tim valt niet meer. Logisch, want hij rijdt nu altijd op kop.” (grijnst)

Eeckhout: “Het is gemakkelijker om recht te blijven als je bij een grote ploeg rijdt.”

De Clercq: (knikt) “Ze sturen onze coureurs naar achter. Maar oké, ze moeten meer vent zijn en mogen zich niet laten doen. Benjamin gaat naar Arkéa-Samsic. Ik vond het een jaar te vroeg, maar hij zal daar zijn plan wel trekken. Pas op, hij heeft een sprint bergop, hé.”

Pollentier: “En het is iemand die voor zijn plek zal vechten. Hij laat zich niet zomaar aan de kant schuiven.”

Lefevere: “Ik begrijp niet dat een Franse ploeg hem komt halen. Quintana, Bouhanni… hij zal daar niet te veel voor zichzelf moeten rijden.”

Eeckhout: “Als hij slim is, schakelt hij misschien meteen om.”

De Clercq: “Het is geen Tim.”

Lefevere: “Wat bedoel je precies?”

De Clercq: “Ik zie Benjamin niet de hele dag op kop rijden. Maar nogmaals, hij heeft een finish bergop in de benen.”

Het oordeel van KW: mooi om vast te stellen dat Benjamin, nochtans een ander type dan Tim, dit seizoen als derdejaarsprof in de voetsporen van zijn grote broer trad door in vijf rittenkoersen in de top 20 van het eindklassement te eindigen, net zoals Tim dat in 2013 als tweedejaarsprof deed. Dit is een renner met potentieel en dat zal in de toekomst duidelijk worden.

Tim Declercq

30 jaar, Houthulst, Deceuninck-Quick.Step, 0 zeges, 4de Westrozebeke, 7de Le Samyn, 2x top 10 in Vuelta

Jurering van de IJzeren Briek (deel 1)
© BELGA

Demol: “Ik heb de eer gehad om Tim dit seizoen veel aan het werk te zien. Het was een superjaar. Hij is nog beter geworden.”

Lefevere: “En vooral: ondanks zijn postuur rijdt hij goed bergop, hé. Neem nu die rit die Gilbert in de Vuelta heeft gewonnen. Toen heeft hij me pas echt verbaasd.”

Demol: “In Parijs-Nice ook, toen Gilbert virtueel leider was. Tim bleef maar op kop van de vluchtersgroep rijden, terwijl daar een pak klimmers bij zaten.”

Lefevere: “Hij is er ook ongelofelijk mee bezig. Tim weet alles over recuperatie, over dit, over dat… De renners komen aan hem vragen wat ze het best zouden doen.”

De Clercq: “Ik schrik van niets meer bij hem. Ik blijf er ook bij dat het een coureur is die in het voorjaar iets meer zou kunnen.”

Lefevere: “Daarom komt Stijn Steels er volgend jaar bij. Die mag dan in Tims plaats vanaf de start op kop rijden.”

Het oordeel van KW: één lange chapeau! Tim is een voorbeeld voor andere profs en zal na zijn eigen actieve carrière ongetwijfeld een belangrijke rol in de wielerwereld blijven spelen.

Kevin Deltombe

25 jaar, Brugge, Sport Vlaanderen-Baloise, 0 zeges, 8ste Volta Limburg, 11de Boucles de la Mayenne, 13de GP Gippingen

Jurering van de IJzeren Briek (deel 1)
© VDB

Lefevere: “Was dat geen veelbelovend talent bij de jeugd?”

De Clercq: (knikt) “Kevin heeft een moeilijk jaar achter de rug, met veel tegenslag. Hij was al een paar keer op zijn sleutelbeen gevallen en in Murcia was het weer van dat. Na de operatie is op foto’s duidelijk geworden dat er een plaatje verschoven was, waardoor hij half juni opnieuw is moeten stoppen met koersen om een stuk bot uit zijn heup te halen. Toch heeft Kevin opnieuw een stapje vooruit gezet. Het is een type-Benjamin Declercq. Ik verwacht veel van hem in 2020.”

Het oordeel van KW: in tegenstelling tot Benjamin Declercq, een vergelijkbaar type, heeft Kevin een (grotendeels) verloren jaar achter de rug. Maar geen nood: zonder pech wordt hij in 2020 weer een vaste toptienklant in zijn voorkeurswedstrijden.

Floris De Tier

27 jaar, Aarsele, Jumbo-Visma, 0 zeges, 11de Arctic Race of Norway, 13de Tour of Norway

Jurering van de IJzeren Briek (deel 1)
© Getty Images

Lefevere: “Het was slecht.”

Demol: “Een tegenvallend jaar.”

De Clercq: “Hij voelde zich ook niet goed bij Jumbo-Visma. Hij is daar wat aan de kant geschoven.”

Lefevere: “Coureurs zeggen altijd dat ze hun kans niet gekregen hebben. Maar dan vraag ik me af: waarom krijg je je kans niet? Omdat je niet goed genoeg bent?”

Pollentier: “Ik ken Floris een beetje van toen hij als belofte bij mij reed. Je moet ook iets willen doen als ze jou iets vragen.”

De Clercq: “Hij gaat nu dus naar Corendon. Christoph Roodhooft belde me twee maanden geleden op om te vragen of Floris een moeilijke jongen was.

Demol: “Het is een goeie stap voor hem. Een stabiele ploeg die een uitstekend seizoen gereden heeft. En ze rijden volgend jaar de Vuelta.”

Het oordeel van KW: moeilijk om als buitenstaander de precieze situatie van Floris bij Jumbo-Visma in te schatten, maar als de verhalen kloppen, is het aan absolute zekerheid dat er tussen beide partijen een serieuze kink in de kabel zat. Bij Corendon-Circus komt hij nu in een ideale omgeving terecht. Aan de zijde van Mathieu van der Poel, nog explosiever dan Floris, zal de ingeweken Oost-Vlaming uitstekend gedijen.

Stijn Devolder

40 jaar, Deerlijk, Corendon-Circus, 0 zeges

Jurering van de IJzeren Briek (deel 1)
© Getty Images

Demol: “Hij heeft dit jaar één heel goeie actie gedaan: Van der Poel in de Ronde van Vlaanderen teruggebracht in de aanloop naar het Muziekbos. Daarna is het niets meer geweest, maar blijkbaar was hij in het voorjaar wel belangrijk voor Mathieu.”

Lefevere: “Ik ben eens gaan eten Philippe Roodhooft en ze waren content van hem. (grijnst) Hij zei wel dat Stijn nooit luistert.”

Demol: (grijnst) “Allez, wat zeg jij nu?”

Pollentier: “Kan hij blijven bij Corendon?”

Lefevere: “Ik denk van niet.”

Demol: “Ik denk het ook niet. Hij is er nu 40, hé.”

Het oordeel van KW: wij kunnen ons goed voorstellen dat men bij Corendon-Circus tevreden is over Stijn, die elke centimer in de Vlaamse Ardennen als zijn broekzak kent. De vraag is alleen: mag hij er, als intussen 40-jarige, nog een jaartje aan breien?

Tom Devriendt

27 jaar, Otegem, Wanty-Gobert, 1 zege (rit Ronde van Oostenrijk), 5de GP Zottegem

Jurering van de IJzeren Briek (deel 1)
© Getty Images

Lefevere: “Ik vind dat een onderschatte coureur. Ik zal niet zeggen dat het WorldTour-niveau is, maar hij is redelijk snel aan de meet en kan rapper rijden dan iedereen denkt. Hij trekt wel altijd te vroeg ten aanval.”

Demol: “Het is geen slecht coureurke, al is hij er wel al 27.”

Pollentier: “Hij kan zeker iets. En volgens mij kan hij nog beter.”

Eeckhout: “De laatste tijd heeft hij wel niet veel progressie meer gemaakt. In zijn debuutjaren maakte hij meer indruk.”

Het oordeel van KW: wij zijn fan van de coureur Tom Devriendt. Altijd en overal komt hij in beeld, zelfs in een Ronde van Vlaanderen tot voorbij de 200 km-grens. Bovendien kan hij ook nog eens finishen. Met wat meer zelfvertrouwen zou Tom nog veel meer uit zijn carrière kunnen halen, vermoeden we.

Mathias De Witte

26 jaar, Maldegem/Sijsele, Roompot-Charles, 0 zeges, 14de Circuit de la Sarthe, 2x top 15 in ritten Ronde van Catalonië, 15de Heistse Pijl

Jurering van de IJzeren Briek (deel 1)
© Getty Images

De Clercq: “Ik heb hem daar in de Adriatica Ionica Race zien liggen. Hij lag er voor dood. Geen slecht coureurke, hoor! Hij kan een beetje bergop rijden.”

Lefevere: “Ik ken hem niet, maar zal hij nog een contract hebben?”

De Clercq: “Hij zou zeker nog ergens een kans moeten krijgen.”

Het oordeel van KW: de West-Vlaamse pechvogel van 2019. Mathias verdient nochtans een plaats bij een procontinentale ploeg en wij geloven zelfs dat deze traagbloeier op termijn, vooral door zijn regelmaat en polyvalentie, een dienende rol op het allerhoogste niveau zou kunnen vertolken. Maar nu eerst een ploeg voor 2020 vinden…

Stan Dewulf

21 jaar, Stavele, Lotto-Soudal, 0 zeges, 3de Gullegem, 8ste in rit Ronde van San Juan, 8ste in rit BinckBank Tour, 2x top 10 in rit Ronde van Zwitserland, 11de WK op de weg U23, 13de Nokere Koerse

Jurering van de IJzeren Briek (deel 1)
© BELGA

Pollentier: “Een goeie coureur.”

Demol: “Ik heb er een straffe stoot van gezien in de PrudentialRide London. Hij reed daar een hele dag voorop. Ik ben fan van Stan.”

De Clercq: “Hij zal in 2020 een vrije rol krijgen bij Lotto.”

Eeckhout: “Dat is nog te vroeg.”

De Clercq: “Dat vind ik niet.”

Demol: “Laat Stan gewoon zijn ding doen. De komst van Gilbert zal een goeie zaak zijn. Hij zal het niveau bij Lotto omhoog trekken.”

Lefevere: (knikt) “De verhalen over Gilbert bij BMC kloppen niet. Ik had hem drie jaar in mijn ploeg. Het is een teamplayer.”

Het oordeel van KW: toen Yves Lampaert ons in oktober 2018 tijdens de video-opnames van WestSprint toefluisterde dat Stan Dewulf, winnaar bij de beloften en op dat moment stagiair bij Lotto-Soudal, een goeie coureur was, konden we alleen maar bevestigend knikken. Een jaar later heeft Yves niet helemaal gelijk gekregen. Stan is een héél goeie coureur (in wording).

Timothy Dupont

31 jaar, Gistel, Wanty-Gobert, 1 zege (rit Tour de Wallonie), 2de BK op de weg, 2de & 3de in rit Vierdaagse van Duinkerke, 2de Schaal Sels, 2de Omloop Mandel-Leie-Schelde, 3de GP Denain, 3de GP Jef Scherens, 3de Antwerp Port Epic, 3de Gooikse Pijl, 4de Ruddervoorde, 4de Elfstedenronde, 4de GP Cerami, 4de in rit BinckBank Tour, 5de Bredene-Koksijde Classic, 5de Druivenkoers, 5de Primus Classic

Jurering van de IJzeren Briek (deel 1)
© Getty Images

De Clercq: “Een heel goeie coureur die enorm belangrijk is voor Wanty, omdat hij veel UCI-punten pakt. Neem hem maar eens weg uit die ploeg.”

Pollentier: “De ideale coureur voor een procontinentaal team.”

Demol: “Hij is een vaste waarde op dat niveau.”

Eeckhout: “Eén zege is toch te weinig voor Dupont, vind ik.”

Lefevere: “Dat is het verschil met zijn topjaar waarin hij er 17 won. Toen net wel en nu net niet.”

De Clercq: “Winnen is niet zo simpel, want er is altijd wel één topsprinter waarop hij botst. Recent nog in de Gooikse Pijl met Pascal Ackermann.”

Lefevere: “Hij zit daar in de sprint ook altijd alleen te vechten. Ik heb het nog niet vaak geweten dat hij naar voren gebracht werd.”

Het oordeel van KW: als wij manager van een WorldTour-ploeg of procontinentaal team zijn, geven wij Timothy Dupont altijd een contract, al was het maar voor de vele UCI-punten die hij sowieso zal scoren.

Jens Keukeleire

30 jaar, Brugge, Lotto-Soudal, 0 zeges, 3de Vierdaagse van Duinkerke, 4de in rit Ronde van San Juan, 4de & 2x 5de in rit Vierdaagse van Duinkerke, 5de & 7de in rit Tirreno-Adriatico, 5de Omloop van het Houtland, 5de Binche-Chimay-Binche, 7de Kuurne-Brussel-Kuurne, 7de Ronde van Duitsland, 11de Omloop Het Nieuwsblad, 11de Dwars door Vlaanderen, 12de Ronde van Vlaanderen

Jurering van de IJzeren Briek (deel 1)
© Getty Images

Eeckhout: “De broer van Debusschere. (grijnst) Maar hij kan zeker rap rijden. Bij zijn debuut als prof won hij meteen een pak koersen op machtige wijze.”

Lefevere: “Het is te weinig. In bepaalde klassiekers doet hij nochtans soms een actie waarvan je denkt: amai, die kan snel rijden. Of die rit in de Vuelta van enkele jaren geleden: dat was knap.”

Demol: “Veel verre ereplaatsen, maar ja…”

Lefevere: “Het is geen killer.”

De Clercq: “Ik zie hem nog altijd Halle-Ingooigem verliezen, drie jaar geleden. Van Dries De Bondt.”

Het oordeel van KW: ook de Jens Keukeleire van 2019 had een plaatsje bij de tien genomineerden verdiend. Dat dit niet gebeurde, zegt vooral veel over de verwachtingen die we over hem hebben. Dit is en blijft een renner die op (semi)klassieke winst mag blijven azen.

Yves Lampaert

28 jaar, Hulste, Deceuninck-Quick.Step, 6 zeges (o.a. Gullegem, tijdrit Ronde van Zwitserland, Izegem & Ronde van Slowakije), 2de BK tijdrijden, 2de & 3de in rit Ronde van Duitsland, 2de EK op de weg, 2x 2de in rit Ronde van Slowakije, 3de in tijdrit Ronde van Algarve, 3de Paris-Roubaix, 3de Ronde van Duitsland, 5de Kuurne-Brussel-Kuurne, 7de Omloop Het Nieuwsblad, 7de EK tijdrijden, 11de Strade Bianche

Jurering van de IJzeren Briek (deel 1)
© Getty Images

Lefevere: “Kunnen we dit overslaan? (lacht) Hij verbetert nog, maar dat komt niet altijd in beeld. Ik dacht even dat hij naast de WK-selectie ging vallen, maar in Duitsland en Slowakije zag ik hem echt rap rijden, ook bergop.”

Demol: “Niet twijfelen: dit is veruit onze nummer één. Hij won toch ook de tijdrit in de Ronde van Zwitserland en was voor mij de beste man op het EK. Hij is nog beter geworden.”

Pollentier: “Het is een topper.”

Lefevere: “Hij moet alleen nog minder onstuimig leren koersen, zeker in klassiekers van 260 km.”

Eeckhout: “Dat blijft inderdaad een werkpunt.”

Het oordeel van KW: Yves is weer wat beter geworden. Geen bokkensprongen, maar kleine stapjes. Dat zal in 2020 niet anders zijn. Die grote klassieke zege komt er wel. En is het niet in 2020, dan wel één van de jaren erna. Trust the process…