Juniores Robin Orins en Ramses Debruyne blikken vooruit op Kuurne-Brussel-Kuurne

Robin Orins en Ramses Debruyne. © foto KDS
Redactie KW

Robin Orins uit Heestert en Ramses Debruyne uit Rollegem waren vorig jaar twee streekrenners die als eerstejaarsjunior Kuurne-Brussel-Kuurne mee hielpen kleuren. Beiden rijden in de kleuren van Acrog-Tormans BC en verlangen naar het nieuwe seizoen.

Het duo, beiden 17 jaar oud, verbleef afgelopen week met de ploeg op stage in het Spaanse Benicasim en keert vanavond terug huiswaarts. We mogen gerust zeggen dat ze vorig jaar bij onze sterkste juniores hoorden en ze zijn vastbesloten om die status dit jaar alle eer aan te doen. In de aanloop naar Kuurne-Brussel-Kuurne, traditioneel de eerste grote koers van het seizoen bij de juniores, laten we hen nog even terugblikken op de editie van vorig seizoen. Als eerstejaarsjuniores kleurden ze toen beiden de wedstrijd.

Ramses en Robin, vorig jaar finishten jullie respectievelijk als 15de en 17de in Kuurne-Brussel-Kuurne. Hoe hebben jullie die wedstrijd ervaren?

Ramses: “Het begin van de wedstrijd verliep, zoals altijd in de eerste wedstrijd van het seizoen, heel nerveus. Iedereen is natuurlijk erop gebrand om het seizoen goed in te zetten met zo’n mooie wedstrijd. Al vroeg in de wedstrijd ontstond er een kopgroep en na een dertigtal kilometer ben ik er, samen met mijn Nederlandse ploegmaat Casper van Uden en nog twee renners, naartoe gereden. Robin is na de Tiegemberg komen aansluiten, iets later in koers dus.”

Robin: “Op dat moment kwamen we dus met z’n drieën van de ploeg in de kopgroep terecht. Tijdens de briefing was al duidelijk gemaakt dat Casper als kopman zou uitgespeeld worden en dat heeft hij dan ook prachtig kunnen afmaken in de sprint.”

Gezien jullie prachtige prestatie hopen jullie wellicht op iets gelijkaardigs voor dit jaar?

Ramses: “De selecties zijn momenteel nog niet bekend, die komen er eerstdaags aan. Zelf heb ik al aan de ploegleiding laten weten dat ik eigenlijk niet reken op een selectie. We zullen nog maar pas terug zijn van de stage en ik weet van mezelf dat ik daardoor niet fris genoeg aan de start zal staan. Als ik zo’n wedstrijd rijd, wil ik er volledig voor kunnen gaan, mijn stempel kunnen drukken op de wedstrijd en ik weet van mezelf dat dat niet lukt als ik pas zo laat terugkom van stage.”

Robin: “Ik zal natuurlijk ook pas terug zijn van stage, maar ik hoop wel op een selectie. Het seizoen kunnen beginnen met een grote koers vind ik een voordeel, omdat je meteen weet waar je staat. Het is een ideale test en dat kan je op training niet echt nabootsen.”

Wat vinden jullie trouwens van het nieuwe parcours van de openingsklassieker?

Robin: “Het parcours is inderdaad wat veranderd. Nu rijden we in de openingsfase een heel stuk rechtdoor langs grote wegen. Als er veel wind is, kan het al van bij het begin een heel zware koers worden. Mocht er weinig wind zijn en de koers wordt niet hard gemaakt, dan zal het volgens mij niet zo heel zwaar worden. In die zin was het parcours van vorig jaar wat lastiger. Nu zijn de laatste dertig kilometer wat golvend, maar zonder echte helling waar je het verschil op kan maken. Dat de wind een rol zal spelen, is volgens mij een zekerheid. Als de wind niet voor verschillen in het begin van de koers zorgt, dan zal hij dat doen op de terugweg.”

“Ik reken niet op een selectie voor K-B-K, want ik ben niet fris genoeg na een stage”

Ramses: “Op zich zal het voor mij wel jammer zijn dat ik niet deelneem, want het parcours passeert voor het eerst op slechts een handvol kilometers van mijn huis. Dat zou ongetwijfeld iets speciaals zijn geweest, maar het is nu eenmaal zo.”

Hoe zag jullie seizoen er vorig jaar uiteindelijk uit?

Ramses: “Ik was heel goed gestart in Kuurne en ben het hele seizoen op dat elan verder kunnen gaan in de Guido Reybrouck Classic (zesde), Gent-Wevelgem (26ste) en de Ronde van Vlaanderen (vijfde). Het hoogtepunt van mijn seizoen was uiteraard het wereldkampioenschap in Yorkshire. Deelname was al fantastisch en de 20ste plaats maakte het nog een stuk mooier.” De Rollegemnaar pakte in De Haan ook nog de provinciale titel op de weg, won in Rosmeer-Bilzen, werd tweede in de klimkoers in Herbeumont en de driedaagse Aubel-Thimister-Stavelot en reed ook nog een derde tijd op het Belgisch kampioenschap tijdrijden in Sint-Lievens-Houtem.

Robin: “Ik had een ietwat minder seizoen, afgezien van een aantal uitschieters. Het begon heel goed in Kuurne, maar al snel gooiden enkele valpartijen roet in het eten. Op een gegeven moment kreeg ik dan ook nog te kampen met een darminfectie, waardoor koersen een tijdje niet aan de orde was. Afgezien daarvan heb ik wel nog een aantal mooie prestaties gereden, zoals een zesde stek op het Belgisch kampioenschap in Anzegem en winst in Belsele-Waas. Ik mocht ook met de nationale ploeg mee naar het Europees kampioenschap in Alkmaar en Parijs-Roubaix voor juniores. Niet iedereen krijgt die kans, dus daar mag ik toch wel fier op zijn. Ik had gewoon iets meer van mijn seizoen verwacht.”

Wat zijn jullie ambities voor het nieuwe seizoen?

Ramses: “Voor mij is het de bedoeling om opnieuw een constant seizoen te rijden, om te tonen dat ik weer een stap voorwaarts gezet heb. Er zijn opnieuw een aantal koersen koersen waarnaar ik echt uitkijk, zoals Aubel-Thimister-Stavelot en de Vredeskoers. Als ik wat mag dromen, dan zou ik natuurlijk ook graag opnieuw naar het WK gaan, maar dat is voorlopig natuurlijk nog toekomstmuziek.”

Robin: “Ook ik hoop op wat regelmaat om mijn mindere seizoen van vorig jaar wat recht te zetten. Ik reken vooral op een paar voorjaarskoersen, omdat ik weet dat die me liggen. Een paar selecties met de nationale ploeg zouden natuurlijk ook heel mooi meegenomen zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier