Junior Mathias Vandenborre rijdt zaterdag interclub in eigen Ingelmunster

De 18-jarige Mathias Vandenborre is bezig aan een prima tweede seizoen als junior. De Ingelmunsternaar stapelt de ereplaatsen op en boekte in juli zelfs drie zeges op een rij. Zaterdag hoopt hij zich voor eigen volk te kunnen tonen en mee te strijden voor de overwinning. “Het is een koers die mij ligt, maar het wordt zeker geen massasprint”, aldus de junior van Spiderking-Soenens U19 Development Team.

Mathias Vandenborre (links) werd dit jaar tweede op het PK. (foto Bart) © Foto Coghe

“Ik heb de omloop van de interclub in Ingelmunster de voorbije weken al een paar keer verkend en die ligt me wel, al is het altijd afwachten hoe de koers verloopt”, steekt Mathias Vandenborre (18) van wal. “Vorig seizoen legde ik er als eerstejaars beslag op de 14de plaats. Een mooie resultaat dat ik hoop te bevestigen en te verbeteren. Ik verwacht wel niet dat de koers op een massasprint zal uitdraaien. Het zal eerder met een klein groepje zijn. Ik hoop dat ik een rol van betekenis kan spelen voor eigen volk. Hopelijk heb ik niet al te veel stress voor de koers. Normaal heb ik daar nooit last van, maar er zal veel familie aanwezig zijn en dat kan misschien voor wat zenuwen zorgen. Ik wil hen niet ontgoochelen.”

Drie zeges in juli

De Ingelmunsternaar rijdt al het hele seizoen op een goed niveau en is bijna niet uit de top tien weg te slaan. In juli slaagde hij er zelfs in om drie koersen op rij te winnen. “Ik ben redelijk tevreden over mijn seizoen, maar het kan natuurlijk altijd beter. Ondanks de resem ereplaatsen in het seizoensbegin voelde ik mij niet top, maar gelukkig ging het steeds beter en beter. Mijn drie zeges in juli waren een leuke opsteker, maar je moet natuurlijk altijd wat geluk hebben. Ik ben toen ook niet beginnen te zweven, want ik besef dat het rap kan omslaan. Ik ben mijn ouders alvast dankbaar om mij alle kansen te geven om te koersen. Net als mijn trainer Jan Koning en de rest van de omkadering die altijd klaar staat om mij te helpen.”

Mijn drie zeges in juli waren een leuke opsteker, maar je moet altijd wat geluk hebben

Dat zijn conditie in orde is, bewees Mathias vorig weekend in de Ronde des Vallées, waar hij als niet-klimmer vlot standhield. “In de eerste etappe met 1.600 hoogtemeters ging het inderdaad goed. Ik heb een paar keer proberen weg te rijden met het oog op de sprinttrui, maar ik kreeg geen meter vrijheid. Ik bleef goed volgen in het peloton en werd knap negende. De dag erop werd ik in de voormiddag 26ste in de tijdrit. Er zat misschien meer in, maar ik reed iets te zwaar op de klim. In de namiddagrit was het iets te veel klimmen voor mij, maar met mijn 22ste plaats was ik als niet-klimmer tevreden”, aldus Mathias, die in september LO en bewegingswetenschappen gaat volgen aan UGent.

Niet meer schaatsen

“Wat de rest van het seizoen brengt? Ik weet dat ik mag starten in Ingelmunster, maar voor de rest weet ik nog niets. In de winter zal ik wel opnieuw het veld induiken. Vorig jaar ben ik op aanraden van mijn Nederlandse trainer gaan schaatsen, maar dat was niet zo mijn ding. Daarom dat ik nu weer voor de cross kies. Ik heb dat altijd graag gedaan”, besluit de Ingelmunsternaar, die nog geen ploeg heeft voor volgend seizoen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.