Junior Lars Van Ryckeghem uit Aartrijke mikt op een constant seizoen

Lars Van Ryckeghem opende het seizoen met winst in het clubkampioenschap in Meulebeke. (foto Coghe) © Foto Coghe
Bram Vanlerberghe

Lars Van Ryckeghem (17) gaat zijn tweede seizoen in als junior en staat zondag aan de start van Kuurne-Brussel-Kuurne. De Belgische kampioen tijdrijden probeert niet naar bepaalde momenten in het seizoen te pieken, maar wil vooral constant presteren.

“Tijdens de winter was ik een tweetal keer een weekje ziek – een beetje verkouden – maar ik denk dat iedereen dat wel eens geweest is. Maar voor de rest heb ik mijn trainingen kunnen afwerken zoals het moest. Hopelijk rendeert het”, blikt Lars Van Ryckeghem terug op zijn voorbereiding. “Ik denk dat ik de eerste koersen nog niet top zal zijn, al is dat ook nog niet nodig. Het is de bedoeling om zo constant mogelijk te presteren. Dat is het hoofddoel.”

“Zoals de andere jaren heb ik besloten om niet met een piek te werken. Ik wil niet enkel een tijdrijder zijn, maar ook mijn best doen in andere koersen op de weg. Vandaar denk ik dus dat het verstandig is om de spreiding over heel het jaar te leggen. Dat is niet evident, maar als je niet met pieken werkt en constant hetzelfde doet van training lukt dat wel. Daar ben ik vorig seizoen ook in geslaagd, waardoor ik mijn mannetje kon staan in andere koersen. Dat proberen we dit jaar opnieuw te doen.”

Meer druk

Vorig jaar mocht de Aartrijkenaar meermaals op het bovenste schavotje plaatsnemen. “Over vorig jaar ben ik heel tevreden. Als eerstejaarsjunior won ik een achttal koersen. Hetzelfde doen, wordt moeilijk, maar ik zal mijn best doen en dan zie ik wel waar ik zal uitkomen. Natuurlijk is het de ambitie om beter te doen, maar als tweedejaars zal er natuurlijk ook meer druk op mijn schouders liggen. Als eerstejaars kan je wat vrijer koersen. Maar ik zeg het: we gaan ons best doen en zo constant mogelijk proberen te presteren.”

Naast Lars wordt er komend seizoen bij de juniores ook uitgekeken naar Ramses Debruyne en Robin Orins. “Ramses heeft vorig jaar getoond dat hij op elk parcours uit de voeten kan. Robin heeft misschien wat pech gehad met zijn buik, maar ik ben er zeker van dat hij er dit jaar opnieuw zal staan. Dat zijn wel de mannen naar wie er gekeken zal worden.”

“Ik verwacht dat ik in de eerste koersen nog niet top zal zijn, maar dat hoeft ook niet”

Zijn er toch koersen die er bovenuit schieten? “De grote koersen in het algemeen. Die vind ik ook leuk om te rijden, maar het is nu ook niet dat ik er met een bepaald gevoel naar toe leef of dat mijn seizoen ervan afhangt.”

Op het BK tijdrijden heeft Lars zijn titel te verdedigen. “Ook daar zal ik mijn best doen om zo goed mogelijk te eindigen”, houdt de junior zijn voetjes op de grond. En het EK en WK? “Het wordt eerst zaak om er bij te zijn, want er komen ook bij de eerstejaars enkele tijdrijders bij. Ook Robin Orins kan op een goede dag eveneens goed overweg in het werk tegen de klok. Voor mezelf wordt het eerst zaak om erbij te zijn, al mik ik daar niet te veel op.”

De tweedejaarsjunior voelt zich ook nog altijd prima bij CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare dat een gooi wil doen naar een mooie plaats in het ploegenklassement in de Beker Van België. “Daar zit ik zeker en vast nog goed. Het is misschien niet een van de grootste ploegen, maar ik voel me er heel goed. Het is een groep die goed aan elkaar hangt. Er werken heel veel mensen die elke dag voor je klaar staan en dat voelt goed. Ik zag dus geen reden om te veranderen. Qua opleiding zit ik zeker en vast goed. Je kan er op het gemak doorgroeien.”

Gezond blijven

“Mijn ambities op de langere termijn? Dat vind ik een moeilijke vraag. Voor hetzelfde geld kom ik morgen iets tegen en is het gedaan. Koers per koers en dan zien waar het schip strandt. En me vooral blijven amuseren. Plezier staat bij mij nog altijd op nummer één. Als je er geen plezier in hebt, zal je het volgens mij ook niet volhouden. Dan hopen dat ik recht blijf, niet te veel pech heb en dat de gezondheid goed blijft. Dan volgt de rest normaal gezien vanzelf.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier