Junior Aiden Vanderbeke rijdt sterk PK als eerstejaars

Aiden Vanderbeke: "In de zomer draai ik op volle toeren." (Foto Coghe) © Foto Coghe
Stijn Moerman

De 16-jarige Aiden Vanderbeke heeft de overstap naar de juniores vlot verteerd. De eerstejaars uit Diksmuide rijdt al heel het seizoen goed mee en gaat er altijd vol voor. Afgelopen zondag zette hij ook een goede prestatie neer op het PK in De Haan.

“Ik blik tevreden terug op het provinciaal kampioenschap”, aldus Aiden Vanderbeke, die deel uitmaakte van de kopgroep en uiteindelijk als 19de finishte. “In de tweede ronde hebben we met de ploeg geprobeerd om alles op een lint te trekken, maar spijtig genoeg zonder succes. Halfweg koers reed er dan een groep weg uit het peloton. Toen ik even later zag dat enkele renners ernaartoe wilden springen, heb ik geen seconde getwijfeld. Ik wist dat ik mee moest zijn. Zo was ik dus uiteindelijk mee met de beslissende ontsnapping.”

“Leuk dat ik op het BK mag starten”

“Ik had zondag wel geen al te beste benen, waardoor ik niet meer in staat was om nog een demarrage te plaatsen. Toen mijn ploegmaat Kasper Saver alleen in de aanval trok, heb ik afgestopt en op verschillende demarrages gereageerd, maar jammer genoeg konden ze hem nog net terugnemen. Het zag er nochtans lange tijd goed uit. Zelf zat ik op het einde helemaal kapot. Sprinten voor een dichte ereplaats zat er dus niet meer in. Maar als eerstejaars mag ik tevreden zijn.”

Niet blijven zitten

Het siert de junior van Meubelen Gaverzicht-Glascentra ook dat hij er altijd voor gaat. “In het peloton blijven zitten en dan hopen op een mooi resultaat in de sprint is inderdaad niet aan mij besteed. Ik wil kunnen koersen”, geeft Aiden aan. “Dat bekoop ik dan soms op het einde wel eens, maar op termijn zal ik de vruchten wel plukken. Door op deze manier te koersen word ik sterker. Met een 16de plaats in Zwevegem en een 19de stek in Staden mag ik niet klagen, maar ik heb ook al mijn deel van de pech gehad.”

“Ik wil kunnen koersen, maar dat bekoop ik wel eens op het einde”

“Ik werd ook al verschillende keren opgehouden door valpartijen. Dat was bijvoorbeeld in de E3 Harelbeke het geval. Ik zat vast achter een val net voor de Paterberg, waardoor ik de voeling met de rest verloor”, zegt Vanderbeke, die in zijn vijfde jaar houtbewerking aan het VTI van Diksmuide zit.

Klimkoersen

“Mijn ambitie voor de rest van het seizoen? Ik hoop op het beste, zeker omdat mijn beste periode nog moet komen. In de zomer draai ik meestal pas op volle toeren. Dat was de voorbije jaren toch zo. Bovendien zijn er dan meer koersen op mijn maat als lichtgewicht. Ik hoop alvast op een selectie voor een van de klimkoersen. Vorig jaar heb ik in Herbeumont ondervonden dat dergelijke koersen mijn ding zijn. En ik kijk ook uit naar het Belgisch kampioenschap binnen twee weken. Heel leuk dat ik daar mag starten”, besluit Aiden Vanderbeke, die tot slot ook nog eens de goede sfeer in de ploeg van Meubelen Gaverzicht-Matexi wil beklemtonen. “De sfeer is echt fantastisch. De andere renners in de ploeg zijn geen ploegmaats meer, maar allemaal vrienden van elkaar. Dat maakt de zin om te koersen en elkaar te helpen alleen maar groter.”