Julie Hendrickx staat haar mannetje

D © Foto Coghe
Redactie KW

Eerstejaarsnieuwelinge Julie Hendrickx vindt dit seizoen heel goed haar draai in het peloton. Ook tussen de oudere meisjes staat de 14-jarige renster uit Bredene meer dan haar mannetje. “Die juniores zijn tot drie jaar ouder, maar ik kan goed mijn plan trekken”, vindt Julie.

Als voorbereiding op het nieuwe wegseizoen pikte Julie Hendrickx een vijftal strandraces mee. Met een tweede plaats in het Franse Le Touquet en brons op het Belgisch kampioenschap in Oostende mocht de Bredense zeker niet klagen. “Ik beschouwde het als een voorbereiding, maar het was echt superleuk. Met mijn resultaat ben ik ook content. Ik ga volgend jaar zeker opnieuw beachraces rijden.”

“Ik ben tevreden over mijn conditie. Het gaat zeker beter dan verwacht”

In de eerste wedstrijden van het nieuwe seizoen werd de positieve lijn netjes doorgetrokken. “Over mijn conditie ben ik heel tevreden, het gaat zeker beter dan verwacht. Ik kan mee met de juniores. Die meisjes zijn toch tot drie jaar ouder, maar ik kan goed mijn plan trekken. Mee kunnen is het belangrijkste, dat was echt mijn grootste doel voor dit seizoen. Ook het West-Vlaamse kampioenschap is belangrijk, daar mik ik op het podium.”

Mooie koersen

De eerstejaarsnieuwelinge werkte Julie de afgelopen weken al een mooi programma af. “Zaterdag in Brakel was het echt een lastig parcours, want de Valkenberg zat erin. Ik ben blij dat ik mee was met de kopgroep, vele andere rensters waren wel gelost. Ik vind van mezelf dat ik redelijk kan klimmen, al ben ik niet bij de beste. Hoe meer kilometers, hoe beter voor mij. Uiteindelijk eindigde ik maar 13 seconden na de winnares Shari Bossuyt. Met die prestatie was ik zeker heel tevreden.”

De koers in Veldegem beschouwt de renster van Urbano Thijs Ladies CT als haar beste prestatie van het prille seizoen. “Ik ben niet zo goed in sprinten, maar zag daar plots een gaatje waardoor ik net voor de sprint iedereen voorbijreed. Ik hield goed stand en eindigde negende, voor alle juniores.”

Met Gent-Wevelgem stond er voor Julie zelfs al een heuse klassieker op het programma. “Dat was zeker een speciale wedstrijd en een mooie ervaring. Ik moet toegeven dat ik toch een beetje onder de indruk was. Er reden vele, verschillende nationaliteiten mee en ik stond nog nooit met zoveel meisjes aan de start.” De manier waarop de beloftevolle renster haar eigen wedstrijd analyseert, verraadt haar ambities. “Ik zat op het einde te ver vanachter in het peloton. Eigenlijk was ik helemaal ingesloten, er zat dus veel meer in dan die 23ste plaats.”

Zwemmen

De wielermicrobe kreeg Julie Hendrickx al op achtjarige leeftijd te pakken. Wellicht speelde haar vader Björn – als roeier twee Olympische Spelen op zijn actief – daar een rol in. “Papa moest als profroeier ook fietsen als training. Toen ik een jaar of tien was, mocht ik van mijn ouders dan beginnen koersen.” Op dat moment deed Julie echter al aan atletiek en competitiezwemmen. “Met atletiek ben ik moeten stoppen, omdat de trainingen ook op woensdag waren. Zwemmen en koersen heb ik tot twee jaar geleden nog gecombineerd. Ik heb een keuze moeten maken.”

“Mee kunnen is het belangrijkste doel voor dit seizoen”

Bij de meisjes van Urbano Thijs voelt de nieuwelinge zich alleszins prima in haar sas. “Ik ben superblij dat ik mocht gaan. Het is tof om niet alleen aan de start te staan. Er hangt een goeie sfeer en in de ploeg kan ik veel bijleren.” Rond Hemelvaart trekt de Bredense zonder de ploeg naar Denemarken voor een wedstrijd. “Ik kan met een vriendin mee. We gaan er vijf wedstrijden op drie dagen rijden. Deze zomer doe ik misschien nog een wedstrijd van vier dagen in Zweden. Die koers wordt toevallig georganiseerd terwijl we daar met het gezin op vakantie zijn.” (ACL)