Jonge Renners blijven een succesverhaal

Lars Van Ryckeghem kroonde zich dit jaar al tot provinciaal en nationaal kampioen tijdrijden. (foto's Bart) © VDB
Stijn Moerman

CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare blijft het jaar na jaar goed doen. Opmerkelijk, want in tegenstelling tot veel andere teams plukt het nergens renners weg, maar werkt het alleen met eigen opgeleide coureurs. Van miniemen tot en met juniores, op ieder niveau blijft de Roeselaarse opleidingsploeg scoren.

Het meest in het oog springende resultaat tot nu toe dit seizoen is de Belgisch titel in het tijdrijden voor junior Lars Van Ryckeghem, die daarna nog derde werd op het BK op de weg in Anzegem. “Lars is een fantastische coureur en met drie overwinningen is hij een van de enige West-Vlamingen die het zo goed doet”, vertelt sportief manager Olivier Maertens. “Een ander hoogtepunt bij de juniores was de overwinning van Laurens Vandaele in Harelbeke. Hopelijk is hij daarmee opnieuw vertrokken na alle miserie van vorig seizoen. Hij heeft heel diep gezeten. Ik heb hem vorig seizoen in sommige koersen al na drie ronden zien lossen. Niet normaal voor een renner van zijn niveau.”

“Twee andere renners die zich al getoond hebben, zijn eerstejaars Benoit Claus en Ian Lewille. Benoit werd 18de in Nokere Koerse, wat niet te onderschatten is. En Ian werd onlangs vierde in Wervik. Hij is bij ons begonnen als miniem en heeft jaar na jaar mooie stappen gezet. Maar we hebben ook al ons deel van de pech gekend. Verschillende renners zijn al een paar keer zwaar ten val gekomen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan een Michiel Nuytten en Arthur De Neve. Hopelijk kan Michiel een sterke zomer rijden, zodat hij een mooie ploeg bij de beloften kan vinden. Arthur is dan weer zwaar gevallen in Outrijve. Hijzelf staat van kop tot teen vol schrammen en ook zijn materiaal was zwaar beschadigd. Een renner met enorm veel inhoud, maar het is af en toe nog wat zoeken voor hem.”

Je kan uiteraard niet altijd een topseizoen hebben, maar hopelijk kunnen we de lijn doortrekken

“Bij de nieuwelingen was Maxim Delrue een van de seizoensrevelaties met zijn zeges in Waregem en Aalbeke, maar hij staat momenteel aan de kant na een valpartij. Heel spijtig, maar hij heeft een enorm doorzettingsvermogen. Maxime Vinckier was goed begonnen, maar trok daarna drie weken op vakantie en staat momenteel aan de kant met een complexe sleutelbeenbreuk na zijn val in Bonheiden, waardoor hij zeker acht weken out is. Spijtig als tweedejaars. William Denys is dan weer de grootste verrassing voor mij. Als aspirant was hij absoluut geen hoogvlieger, maar plots heeft hij de goede spirit te pakken. Hij durft ook te koersen. Daarnaast doen bijvoorbeeld ook een Yaurick Leenknegt en Wout Vansteenkiste het goed. Yaurick werd tweede op het PK en is net als Delrue een doorzetter. Hij moet alleen soms opletten dat hij de lat niet te hoog legt. Wout werd dan weer tweede op het PK, terwijl het nog maar zijn eerste seizoen als renner is. En om nog iemand te noemen: Jani De Coster. De uitslagen tonen het misschien niet altijd, maar hij is bezig aan een goed seizoen.”

Jonge Renners blijven een succesverhaal
© VDB VDB

Lijn doortrekken

“Je kan uiteraard niet altijd een topseizoen hebben, maar hopelijk kunnen we de lijn doortrekken. Niet vergeten dat we het nog altijd met eigen kweek doen, hé. We volgen nog altijd de visie van wijlen Luc Wallays en plukken geen renners weg bij andere teams. Bovendien merken we ook dat er maar heel weinig renners ons nog verlaten. Een teken dat ze tevreden zijn. Ze beseffen dat ze hier alle kansen krijgen om zich te ontwikkelen. Die 105 coureurs bij onze club komen er niet zomaar. En de opbouw naar boven toe is verzekerd als we kijken naar de miniemen en aspiranten. Daar zitten heel wat renners die het ook in een hogere categorie voortreffelijk zullen doen.” (SM)