Jonas Vandeputte koerst en schrijft

Jonas Vandeputte. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Stijn Moerman

De 19-jarige Jonas Vandeputte kende vorig seizoen een debuut in mineur bij de beloften door een moeizaam herstel van een heupoperatie en zijn zware studies. Dit jaar hoopt de Waregemnaar van Meubelen Gaverzicht-Glascentra een stap vooruit te zetten.

“Ik kende vorig seizoen een moeilijk debuut bij de beloften”, blikt Jonas Vandeputte (19) terug. “In oktober onderging ik een tweede heupoperatie en het herstel verliep moeizamer dan verwacht. Bovendien focuste ik mij in de winter volledig op de examens van mijn eerste jaar rechten, waardoor er van trainen niet veel in huis kwam. Allemaal niet ideaal voor de grote stap naar de beloften. Ik heb de combinatie van studeren en koersen wat onderschat. Ik heb even aan stoppen gedacht, maar ik ben blij dat ik doorgebeten heb. In de zomer hoopte ik beter voor de dag te komen, maar doordat ik herexamens had, kon ik opnieuw niet veel trainen. Meer dan uitrijden zat er dus niet in.”

“De combinatie van studeren en koersen heb ik toch wat onderschat”

Ondertussen koos de Waregemnaar ervoor om sportmanagement in Brugge te volgen, waardoor er wat meer ademruimte is. “Mijn winter is dit keer goed verlopen”, gaat Jonas verder. “Niet dat ik qua trainen overdreven heb, maar ik ben dit keer wel bezig gebleven. Het was ook nodig aangezien ik vorig seizoen maar een twintigtal wedstrijden gereden had. Daarom heb ik in het tussenseizoen ook aan enkele loopwedstrijden deelgenomen. Een leuke afwisseling en ideaal om mijn conditie wat te verbeteren. Het was noodzakelijk om mijn motor als wielrenner wat groter te maken.”

21 mei en 14 juli

Ondertussen heeft Jonas al een viertal wedstrijden achter de rug. “Ik begon met het clubkampioenschap, maar dat rijd ik niet graag. Het is raar om tegen je eigen ploegmakkers te koersen. Daarna nam ik deel aan twee koersen van Echappée du Hainaut, een Waalse nevenbond. Ik werd er zesde en tweede, een opsteker. Zaterdag kende ik dan een mindere dag in Meulebeke. De regen en wind zorgden ervoor dat ik halfweg de rol moest lossen. Het is eigenlijk nog steeds bouwen na mijn minder vorig seizoen. Ik hoop de volgende maanden meer te kunnen trainen om dan tegen de zomer mee te doen voor de prijzen. Of ik naar bepaalde koersen uitkijk? Zeker, de twee in mijn thuisstad, op 21 mei en 14 juli. Dat blijft toch altijd iets speciaals”, besluit Jonas, die sinds kort aan de slag is als medewerker van deze krant. (SM)