Jonas Rickaert pakt de bloemen in Dwars door het Hageland

© (Foto Belga)
Redactie KW

Jonas Rickaert (Alpecin-Fenix) heeft zaterdag de vijfde editie van Dwars door het Hageland op zijn naam geschreven.

De 26-jarige Rickaert trok met de Nederlandse medevluchter Nils Eekhoff naar de meet. Na 187 kilometer had de renner van Alpecin-Fenix nog overschot op de Citadel van Diest, Eekhoff bolde enkele tellen later over de finishlijn. Rickaerts ploegmaat Gianni Vermeersch vervolledigde het podium. De Fransman Florian Sénéchal werd vierde, Belgisch kampioen Tim Merlier vijfde.

Dwars door het Hageland was de eerste Belgische UCI-koers sinds de corona-onderbreking.

Na zowat 13 kilometer koers vormde zich een kopgroep met Martin Alexander Salmon, Gilles De Wilde, Thibault Guernalec, Stijn De Bock, Stijn Appel en Stijn Daemen. Hun maximale voorsprong liep op tot 3:50, tot Deceuninck-Quick-Step in de grote groep het tempo optrok. Zij kregen wat verderop de steun van de mannen van Trek-Segafredo, waardoor de voorsprong van de zes leiders alsmaar slonk. Na de passsage over strook 6, de Grootbroekstraat van Langdorp, zat het avontuur van de vroege vlucht er bijna op. Enkel Gilles De Wilde en Stijn Daemen spartelden tegen en bleven nog even uit de greep van het peloton.

Na strook 7, die van de Demervallei in Aarschot, kregen de twee vluchters het gezelschap van Toon Aerts. De grote groep volgde op een handvol seconden. Joel Suter en Bram Welten repten zich ook naar voren, terwijl Stijn Daemen de omgekeerde beweging maakte. De kopgroep dikte net voor de derde passage op de Citadel van Diest, na 144 kilometer, aan tot 14 renners want ook Jannik Steimle, Pascal Eenkhoorn, Nils Eekhoff, Jonas Rickaert, Jordi Warlop, Bert De Backer, Luca Mozzato, Matis Louvel, Jan-Willem van Schip en Ivar Slik hadden hun karretjes voorin aangehaakt.

Eekhoff reageerde op een uitval van Rickaert, opgezet op de onverharde strook van de Demerdijk. Bij de passage op de voorlaatste onverharde strook, op 17 kilometer van de finish, hing Eekhoff aan de rekker bij Rickaert. De twee vluchters telden aan de Demerdijk, op zeven kilometer van de meet, een voorsprong van 40 seconden op het peloton. Dat bleek ruim voldoende te zijn. In de daaropvolgende machtsstrijd op de kasseien van de Citadel van Dienst toonde Rickaert zich de sterkste.

Op de erelijst van de Vlaamse Strade Bianche volgt Rickaert Kenneth Vanbilsen op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier