Jonas Rickaert hoopt blessurevrij te blijven en een goed voorjaar af te werken

Jonas Rickaert. © foto Belga
Stijn Moerman

Dit weekend is het zover. Dan gaat het Vlaamse voorjaar van start. Net als de meeste wielerfans kijkt ook Jonas Rickaert er reikhalzend naar uit, zeker nadat hij vorig seizoen uitgeschakeld werd door een knieblessure. Zondag hoopt de naar Beveren-Roeselare uitgeweken Sint-Eloois-Vijvenaar zijn kopman Tim Merlier alvast zo goed mogelijk bij te staan in Kuurne-Brussel-Kuurne.

Jonas Rickaert telt de uren af naar de start van het Vlaamse voorjaar. Zeker nadat de 26-jarige prof van Alpecin-Fenix vorig jaar op de sukkel was met een zwaar opspelende knie en uiteindelijk enkele dagen voor het openingsweekend onder het mes moest. Een zware opdoffer, al kreeg hij gelukkig veel steunbetuigingen – meer dan 5.000 in totaal – dankzij een oproep van Linde Merckpoel. Maar nu is er geen wolkje aan de lucht en voelt de Sint-Eloois-Vijvenaar, die ondertussen twee jaar op de Kapelhoek in Beveren-Roeselare woont, zich prima.

“Ik heb een prima voorbereiding achter de rug”, knikt Jonas Rickaert. “Geen kwaaltjes, niet ziek geweest… Hout vasthouden dat het zo blijft nu. Ik heb vorig seizoen mijn deel van de pech wel gehad. In tegenstelling tot vorig jaar ben ik het seizoen niet gestart in de Ster van Bessèges, maar koos de ploeg voor de Ronde van Antalya in Turkije. Het was alvast een aangename kennismaking én een geslaagde test voor mezelf met het oog op het voorjaar. Het gevoel zat heel goed. Slechts een etappe was iets te zwaar voor een renner als ik, maar mijn waarden waren wel heel goed. Ik mag dus zeker niet klagen over mijn conditie in deze fase van het seizoen. Ik voel me klaar voor het openingsweekend.”

Versterkte kern

Zondag staat Rickaert aan de start van de semiklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne, waar zijn team Alpecin-Fenix naar alle waarschijnlijkheid de kaart van Belgisch kampioen Tim Merlier zal trekken. “Ik kijk er alvast enorm naar uit. Mijn specifieke rol ken ik nog niet, maar hoogstwaarschijnlijk zal ik zo lang mogelijk bij Tim moeten blijven om hem op de cruciale momenten in koers voorin te houden. Maar we hebben nog meer ijzers in het vuur, want onze ploeg is dit seizoen enorm versterkt. Sacha Modolo bijvoorbeeld is ook al heel goed op dreef. Met deze groep moeten we zeker een rol van betekenis kunnen spelen in het voorjaar. Iedereen is er alvast klaar voor. Uiteraard zou het al mooi zijn als we vorig seizoen kunnen evenaren (de ploeg behaalde dan 21 zeges in totaal, red.), maar misschien zit er nog meer in. We zijn alvast goed gestart, want met Tim Merlier in de Ronde van Antalya en Dries De Bondt in de Ster van Bessèges hebben we al twee zeges beet.” En dan moet uiteraard nog ene Mathieu van der Poel zijn duivels ontbinden…

Mooi programma

Na het openingsweekend staat Rickaert op dinsdag aan de start van GP Le Samyn. Daarna staat nog een ploegstage gepland, waarna een mooi programma wacht: Bevrijdingsronde van Drenthe, GP de Denain, Driedaagse Brugge-De Panne, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen, Scheldeprijs en tot slot Parijs-Roubaix. “Een prachtig programma om te rijden. Het is nu aan mij om te bewijzen wat ik waard ben. Aan mijn eigen kans gaan, denk ik niet. Ik heb er mij al lang bij neergelegd dat ik beter in dienst kan rijden. Zeker als je ziet welke renners we allemaal in onze ploeg hebben. Mijn ambitie is om de kopmannen zo goed mogelijk bij te staan en vooral eens gespaard te blijven van pech. Ik hoop nog eens een seizoen lang volle bak te kunnen koersen”, besluit de naar Beveren-Roeselare uitgeweken Sint-Eloois-Vijvenaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier