Jens Debusschere dertiende in vierde rit Ronde van Polen

Redactie KW

Caleb Ewan (Orica-Scott) heeft dinsdag de vierde etappe in de 74e Ronde van Polen (WorldTour) gewonnen. Na 238 kilometer van Zawiercie naar Zabrze was de 23-jarige Australiër de snelste in een massasprint. De Nederlander Danny van Poppel werd tweede, de Slovaak Peter Sagan derde. Tom Van Asbroeck spurtte naar de zevende stek, Jens Debusschere was dertiende.

Sagan (BORA – hansgrohe) hulde zich iets steviger in het geel. De 27-jarige wereldkampioen sprokkelde vier bonificatieseconden en heeft in de stand nu tien seconden voor op Dylan Teuns. De Pool Rafal Majka, een ploegmaat van Sagan, is op zestien seconden derde.

De langste etappe in de Poolse zevendaagse werd gekleurd dor een vlucht van zes. Remi Cavagna, Bert-Jan Lindeman, Toms Skujins, Nick Dougall, Jan Tratnik en Pawel Bernas lieten zich niet afschrikken door de afstand, noch door de hitte (36°) en bouwden een maximale voorsprong van bijna zeven minuten op. Cavagna en Lindeman maakten ook maandag al deel uit van de lange vlucht, rode lantaarn Bernas ging in de eerste twee ritten al eens in de aanval. Onder impuls van BORA – hansgrohe zakte de voorsprong snel. Op vijftig kilometer hadden de zes nog twee minuten. Bij het ingaan van de drie plaatselijke ronden van zes kilometer was dat 1:20. Aan de finish was het wegdek inmiddels nat gesproeid om te voorkomen dat het asfalt zou smelten.

Cavagna probeerde het nog alleen. Op vijf kilometer werd hij gegrepen door het peloton, waarin BORA – hansgrohe de hulp van Orica-Scott en UAE Emirates gekregen had. Ewan maakte het werk van zijn team af, goed voor zijn zevende zege van het seizoen. Ook de vorige zes boekte hij in de WorldTour. Eerder won hij ook etappes in de Ronde van Italië en de Ronde van Abu Dhabi en vier in de Tour Down Under. Van Poppel moest na een derde en een tweede plaats al voor de derde keer in deze ronde met een dichte ereplaats vrede nemen.

Woensdag staat een korte rit, 130 kilometer van Olimp Nagawczyna naar Rzeszow, op het programma. In de finale krijgen de renners vier beklimmingen voor de kiezen. De laatste ligt wel op elf kilometer van de aankomst, zodat ook de sprinters hun kans hebben.

(Belga – Foto Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.