Jelle Harteel wil weg en veld zolang mogelijk combineren

Jelle Harteel (14) leeft op een wolk. Zijn eerste winter in het veld als nieuweling werd bekroond met de nationale driekleur. Zelfs in de crossen met de tweedejaars rolde hij nooit uit de top tien. Daardoor blijft het veldrijden tot nader order nog meer zijn core business. Hij kan er zich beter uitleven dan op de weg, waar selectiviteit en strijd niet altijd met zijn pincode overeenstemmen.

Jelle Harteel won het BK veldrijden als eerstejaarsnieuweling en wil zich nu ook op de weg tonen. (Foto Coghe) © Foto Coghe

Toch wil Jelle Harteel de wegcompetitie hoegenaamd niet versmaden. Bij zijn eerste aantreden van 2018 in Harelbeke op zaterdag 14 april werd hij na de Limburgse tweedejaars Juul Maes meteen tweede in de afwachtingskoers van de Driebergenprijs en de E3. In Vinkt verging het hem zaterdag iets minder met een twaalfde plaats als uitkomst. Hij had een zware week achter de rug met op woensdag een voortreffelijke inspanningstest en geruststellende screening van het hart onder het toeziend oog van Niels Albert. Daarvoor moest Jelle wel op en af naar Balen, waarvoor hij vijf uur onderweg was. Op donderdag en vrijdag had hij sportdag in het KTA van De Panne. Op dinsdag 1 mei nam hij deel aan zijn eerste interclub en finishte hij als 16de in Hoboken. Eén en ander zal hem inspireren voor het kampioenschap van West-Vlaanderen van komende zaterdag aan zijn eigen Adinkerkse deur.

PK in De Panne

“Vanzelfsprekend ben ik uit op een goede prestatie op het PK, maar het is geen obsessie”, bevestigt Jelle. “Mijn ouders drukken mij constant op het hart dat er niets moet, behalve mijn best doen in de koers en bovenal op school. Bij de aspiranten liepen mijn West-Vlaamse wegkampioenschappen niet van een leien dakje, met vorig jaar in Ruddervoorde toch de derde plaats. In de andere kampioenschappen verging het mij een stuk beter met in Leopoldsburg de Vlaamse titel in 2015 bij de 12-jarigen en een tweede en derde plaats op het BK bij de 13- en 14-jarigen.”

“Ik wil ontdekken waar mijn toekomst ligt”

“Misschien was het voor mij beter geweest indien de eerste- en tweedejaars een gezamenlijk kampioenschap reden. In een gemengd peloton zou ik minder geviseerd worden. De favorietenrol deert mij niet. Die deel ik met onder meer Jens Dalle, Wannes Dewulf, Robin Hoorne, Michiel Lambrecht, Alec Segaert, Maxime Vinckier, Thieben Wandels… Ik hoop dat wij ondernemend koersen en er een mooi kijkstuk van maken, maar het parcours leent zich daar niet helemaal toe. Jammer dat we de Moeren niet intrekken. Dat zou de selectiviteit ten goede komen.”

Meerdaagse in Gotha

Het wordt anders een vrij drukke maand voor Jelle. In het verlengde weekend van Hemelvaart (10-14 mei) rijdt hij de meerdaagse Gotha Tour in Duitsland met op vrijdagochtend een duo-tijdrit en op zaterdag een individuele klimtijdrit, telkens gevolgd door een rit-in-lijn. Op zondag is er het afsluitend criterium, waarin Jelle’s behendigheid hem aardig zal van pas komen. Door de Gotha Tour mist hij wel het kampioenschap van Vlaanderen in Laarne. Juni, de examenmaand, wordt een stuk rustiger waarin Jelle zijn conditie zal opvijzelen, want…

“Ik hoop uiteraard op een goede prestatie op het PK, maar het is geen obsessie”

“Ik zie uit naar de Ardennenkoers van Herbeumont op 19 juli, mijn eerste test op de hoogtemeters. Tien dagen later is er het BK in Liedekerke, mijn ultieme koers op de weg. Op dat parcours werd ik in 2016 derde bij de 13-jarigen. Aansluitend vertrek ik in de aanloop naar het veldritseizoen met Acrog-Sauzen Pauwels op stage naar de Vogezen. Daardoor mis ik de West-Vlaanderen Tour en/of Vresse-sur-Semois. Spijtig, maar ik wil de combinatie weg en veld zo lang mogelijk volhouden om te ontdekken waar mijn toekomst als renner ligt.” (Bernard Callens)

Provinciaal kampioenschap op de weg voor nieuwelingen in De Panne. Zaterdag 5 mei. Organisator: Koninklijke Veloclub Panne Sportief. Inschrijvingen vanaf 11.30 uur (eerstejaars) en 13.45 uur (tweedejaars) in Café Twins, Moeresteenweg 31, Adinkerke. Eerstejaars: start om 13.15 voor 61 km of 10 ronden. Tweedejaars: start om 15.30 uur voor 67,1 km of 11 ronden. Officiële start ter hoogte van Café ‘t Veld in Moeresteenweg 36, Adinkerke. Parcours: Moeresteenweg, Nieuwstraat, Veldstraat, Maerestraat, Duinkerkekeiweg, Moeresteenweg. (TVB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.