Jaron Wydooghe combineert koers in 2020 opnieuw met een job

Jaron Wydooghe haalde nog een seizoen alles uit de kast om zich te tonen aan de grote ploegen. De 22-jarige Lichterveldenaar focuste zich als laatstejaarsbelofte bij GM Recycling Team volledig op de wielersport. Vanaf volgend seizoen combineert Jaron zijn favoriete sport, bij een nieuw team, met een job.

“Ik heb dit seizoen nog eens alles gegeven, met de steun van mijn ouders, maar ik moest nadien een harde keuze maken”, stelt Jaron Wydooghe. (foto Coghe) © Foto Coghe

De focus lag ook dit jaar vooral op klimkoersen, zoals de Ardense Triptiek, Giro della Valle d’Aosta, Ronde van Namen en nog andere buitenlandse koersen. Een overwinning zat er weliswaar niet in, al scheelde het in Limburg niets of Jaron stond op het hoogste schavotje. Toch blikt Jaron Wydooghe tevreden terug op zijn seizoen. “In de klimkoersen heb ik me kunnen bewijzen. Ik werd vierde in de Pyreneeën en werd er zesde in de tweede rit. Daarnaast heb ik nog enkele mooie uitslagen gereden, ook in Spanje. Ik was een dagje mee in de vlucht in de Giro della Valle d’Aosta, een koers van hoog niveau.”

Ook in 2020 zal ik er bij een nieuw team invliegen

“Op het laatste van het seizoen zat er niet veel meer op. Niet erg, want als er op het laatste van het seizoen nog veel op zit, heb je voordien ook niet echt gekoerst. Ik heb veel rondes gereden. Een week na zo’n ronde kan je heel sterk zijn of kom je er dikwijls sterker uit. Af en toe reed ik tegen renners van een heel hoog niveau, vooral in Italië. Ik had nog nooit een klimkoers gereden waarbij het 20 à 25 kilometer klimmen was. Ik ben dan ook heel tevreden met het programma dat ik mocht rijden, dat was onwaarschijnlijk”, vervolgt de renner van GM Recycling Team. “Ik wilde me daarnaast ook in de vlakke koersen tonen, zoals in de Nederlandse Topcompetitie. Maar dit jaar heb ik me toch meer gericht op de klimkoersen. In de Ronde van Limburg werd ik tweede. Ik kon het net niet afmaken in de sprint, wat wel pijnlijk was. Maar ik stond nog op het podium, wat me tevreden stelde.”

Elke week top vijf

Voor aanvang van het seizoen stelde ploegleider Rudy Vandenheede dat dit een cruciaal jaar was, iets wat Jaron ook zelf besefte. “Het was de betrachting om een hogere stap te zetten naar een continentaal team. Of een nog grotere stap. Maar voor die grootste stap moet je al elke week in de top vijf rijden, maar als het dan niet lukte, zou ik aan het einde van het seizoen beslissen om het wielrennen te combineren met een job. Dat zal vanaf volgend jaar het geval zijn. Ik trek naar een ander team, Baguet-Miba Poorten, waar ze ook een heel mooi programma rijden. Ik wilde geen stap omlaag zetten en enkel nog kermiskoersen rijden, maar ook nog klimkoersen rijden en wedstrijden die me liggen.”

Vanaf nu is koersen een hobby en zal mijn job op de eerste plaats komen

De combinatie koersen en werken zal enige aanpassing vergen voor de 22-jarige Lichterveldenaar. “Als derdejaarsbelofte had ik ook al wat gewerkt en qua koersen zat het goed. Dit jaar zat ik elke dag thuis. Nu zal ik overdag werken en dan kan je ook aan andere zaken denken. In het begin zal het aanpassen zijn, maar er zat niets anders op. Ik moest ook aan mijn toekomst denken. Momenteel heb ik deze beslissing genomen om de combinatie te maken. Binnen een aantal jaren wil ik iets kunnen kopen. Daar heb je wat geld voor nodig. Nu is koers een hobby en komt werken op de eerste plaats.”

Een harde keuze

“Ik heb zeker alles eruit gehaald: vroeg slapen, op de voeding letten… Ik heb het geprobeerd en mijn ouders hebben me ook die kans gegeven. Ik moest nu wel een harde keuze maken en in het begin was ik daar ook niet goed van. Maar het leven gaat verder. En het is niet omdat ik begin te werken dat ik geen ambitie meer heb als wielrenner. Ik zal er in 2020 opnieuw vol goede moed invliegen”, besluit Jaron Wydooghe nuchter, maar strijdvaardig.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.