Jani De Coster (14) heeft de overstap naar nieuwelingen vlot verteerd

© Foto Coghe
Stijn Moerman

De 14-jarige Jani De Coster kende weinig moeite met de overstap van de aspiranten naar de nieuwelingen. Als eerstejaars staat de Moorsledenaar al heel goed zijn mannetje en mocht hij al verschillende toptienplaatsen noteren.

“Ik had niet verwacht dat het zo goed zou gaan dit seizoen”, steekt Jani De Coster (14) van wal. “Vooral omdat je bij de nieuwelingen met de tweedejaars moet samenrijden. Een groot verschil met de aspirantencategorie. Maar ik heb het niveau redelijk snel opgepikt en ik heel blij dat ik al een paar keer top tien kon rijden. Vooral mijn vierde plaats in Werken is me bijgebleven. We gingen met een groepje naar de meet en ik sprintte naar mijn eerste toptienplaats van het seizoen. Vorig jaar was ik nog te bang om mee te sprinten, maar nu durf ik wel. Verstand op nul en gaan.”

Mannetje staan

“Welk type renner ik ben? Dat is nog moeilijk te zeggen. Ik weet dat ik mijn mannetje kan staan in de sprint, maar ik probeer ook mee de koers te maken en weg te rijden. Maar ook klimmen doe ik wel graag. Ik ga nu af en toe eens naar de Tiegemberg of de Kwaremont om te trainen en ik moet zeggen dat ik dat ook wel plezant vind. (lacht) Afwachten natuurlijk wat dat zal geven in koers”, aldus de nieuweling van CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare, die zondag 25ste werd in Passendale. “Ik had een mindere dag. Na een paar ronden kreeg ik last van mijn maag en kon ik geen suikers meer opnemen. Het was op karakter uitrijden.”

Wat ik van de rest van het seizoen nog mag verwacht, weet ik niet. Ik hoop op dit elan verder te gaan en nog geregeld eens top tien te rijden

“Wat ik van de rest van het seizoen nog mag verwacht, weet ik niet. Ik hoop op dit elan verder te gaan en nog geregeld eens top tien te rijden. Daarnaast hoop ik ook nog geselecteerd te worden voor enkele interclubs. Ik heb ondertussen al de 1 Mei Prijs in Hoboken en de Prins der Nieuwelingen in Bonheiden mogen rijden en dat is toch telkens iets speciaals. Het niveau ligt er veel hoger en de afstanden zijn groter. Maar ik vind het wel tof. Daarnaast is het uitkijken naar de thuiskoers in Slypskapelle op zaterdag 6 juli. Hopelijk kan ik voor eigen volk een mooi resultaat neerzetten”, besluit Jani, die houtbewerking volgt aan Sint-Idesbald in Roeselare en als 11-jarige begon te koersen in het spoor van zijn oom Gerdy Ververken en broer Jordy, die ondertussen gestopt is omwille van gezondheidsproblemen. (SM)