Jan Van Dyck uit Oostende kijkt uit naar zijn junioresdebuut in Kuurne-Brussel-Kuurne

Jan Van Dyck. © foto Bart
Redactie KW

De 16-jarige Jan Van Dyck staat te popelen om zijn plaats in het juniorespeloton in te nemen. Zondag maakt de renner van FlandersColor-GALLOO Team zijn debuut in Kuurne-Brussel-Kuurne. “Uitrijden zou mooi zijn, maar het is geen ramp als het niet lukt.”

De stap van de nieuwelingen naar de juniores is niet te onderschatten, maar aan de voorbereiding zal het bij Jan Van Dyck zeker niet liggen. “Mijn conditie is heel goed momenteel. Ik mag wel zeggen dat ik deze winter een goede voorbereiding achter de rug heb. Ik ben met andere woorden klaar voor de klassiekers”, opent de Oostendenaar.

In zijn opbouw naar het nieuwe seizoen werden heel wat duurtrainingen ingelast. “Dat heeft volgens mij zeker al zijn vruchten afgeworpen. De wedstrijden zijn nu ook sowieso als junior. Mijn nieuwe trainer Youri Bultynck hamerde er ook op van eerst rustig die basis op te bouwen.”

In tegenstelling tot de afgelopen jaren dook de jonge Oostendenaar deze winter niet in het veld. De piste vormt nu een ander aangenaam tussendoortje. “In de zomer heb ik het bij Nicky Cocquyt voor het eerst op de piste geprobeerd. Dat was goed meegevallen, dus heb ik deze winter een trainingspakket op de piste gevolgd. Alleszins heel tof om te doen. Wedstrijden heb ik niet gereden, want ik merkte dat ik me in vorige jaren toch wat had opgeblazen in de cross.”

Met FlandersColor-GALLOO Team werkte Jan Van Dyck in de krokusvakantie een stage af in het Zuid-Spaanse Mojacar, een vaste pleisterplaats voor meerdere renners. “Ook dat is heel goed verlopen. Er moet daar veel geklommen worden, iets wat ik graag doe. Ik ga zelf ook af en toe een weekendje naar de Ardennen of de Vlaamse Ardennen. Het zijn zogezegd familieweekendjes, maar ik ga eigenlijk toch vooral fietsen met mijn vader”, lacht de Oostendenaar.

Kuurne als Opener

Met Kuurne-Brussel-Kuurne krijgt Van Dyck zondag onmiddellijk een stevige wedstrijd voor de kiezen. Ook Nokere Koerse staat in principe zeker op zijn programma. “Voor de rest staat het nog niet vast waar ik precies zal rijden. Ik zal ook wat kermiskoersen rijden om het tempo bij de juniores gewoon te worden. Het zou heel mooi zijn als ik zondag zou kunnen uitrijden, maar het is geen ramp als het nog niet lukt.”

Als eerstejaarsjunior blijven de ambities van de 16-jarige hardrijder voorlopig bescheiden. “Ik wil vooral veel ervaring opdoen. Het zal een andere manier van koersen zijn, maar dat ligt me normaal wel. Er zal minder in schokken gekoerst worden dan bij de nieuwelingen. Ik hoop in de loop van het seizoen wel wat ereplaatsen te verzamelen. Ik voel alleszins dat ik genoeg getraind heb en heb alle vertrouwen in de aanpak van mijn nieuwe trainer.”

Ook vorig seizoen kwam Jan Van Dyck al uit voor het toenmalige Zannata-Galloo CT Menen. “Het was eigenlijk een gemakkelijke keuze om te blijven, zeker toen Rik Deleye terugkwam. Na dat eerste gesprek wist ik het al bijna zeker.” In onze krant van drie weken geleden sprak voorzitter Franky Defever trouwens lovende woorden over Van Dyck. “Ik heb het gezien, dat was zeker tof om te lezen. Ik ben iemand die veel werk opknapt, het is mooi dat dat gezien wordt.”

De ploegleider bij de juniores van FlandersColor-GALLOO Team is niet de eerste de beste. Nico Mattan won onder andere twee keer de proloog van Parijs-Nice en in 2005 uiteraard ook een legendarische editie van Gent-Wevelgem. “Ik heb dat zelf niet meegemaakt, maar ik heb wel veel opgezocht en bekeken van zijn carrière. Hij geeft ons veel tips. Het is ook duidelijk dat hij alle koersen van binnen en van buiten kent”, besluit Jan Van Dyck. (AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier