Ingeweken Vlaams-Brabander is samen met viervoudig WestSprint-laureate

Steven Moons is al drie jaar samen met Lisa Bogaert: "De gastvrijheid in West-Vlaanderen heeft me altijd aangesproken." (Foto Layla Vancompernolle)
Redactie KW

Steven Moons, die samenwoont met gewezen renster Lisa Bogaert, voelt zich al helemaal thuis in West-Vlaanderen. “Ik ervaar veel gastvrijheid in deze regio”, zegt de ingeweken Vlaams-Brabander.

Steven Moons (21) is ook als renner al een halve of zelfs hele West-Vlaming. De voorbije maanden kwam hij wel vaker aan de start van wedstrijden in de kustprovincie. “Ik stond er als renner van United Cycling Team wel altijd alleen voor. Dat gegeven werd tegen mij gebruikt, maar daar komt volgend jaar verandering in. Ik zal uitkomen voor Tops Antiek-Glascentra HCT. Eigenlijk zaten Gino Pieters en ik meteen op dezelfde golflengte. Er is niet veel uitleg aan voorafgegaan en dus heb ik met volle overtuiging mijn handtekening gezet. Iedereen binnen het team trekt aan hetzelfde zeel. Het is een hechte groep, dat voel je zo. Het mooie programma is absoluut ook een troef. We zullen een reeks koersen in Frankrijk rijden. Dat zijn opdrachten die ik graag doe. In eigen land staan veel interclubs op ons programma. En we zullen ook een rist profkermiskoersen betwisten. Kansen bij de vleet, kortom.”

Bevrijdende zege

De gewezen Hallenaar moet kunnen uitgroeien tot een van de sterkhouders van Tops Antiek-Glascentra HCT. Hij kan voortbouwen op sterke fundamenten. “Ik blik heel positief terug op mijn campagne. Ik stond er vanaf de eerste weken tot het einde van het seizoen. 28 keer kon ik bij de beste tien eindigen. In de meeste koersen kon ik mijn stempel drukken. Alleen begon het op den duur te wegen dat ik niet kon winnen. Maar begin september was het dan toch plots raak in Hulste. Die triomf was de kers op de taart. Ik heb een stap voorwaarts gezet. Het is duidelijk dat ik de wedstrijden almaar beter verteer, zodat ik overschot had in de finale. Ik heb meer inhoud gekregen, mijn motor is wat groter geworden en dus heb ik een betere spurt gekregen en ging het vlotter om ereplaatsen te verzamelen.”

“Ik leer meer van Lisa dan omgekeerd. We praten vaak over de koers. Wielrennen is de rode draad in ons leven”

Ingeweken Vlaams-Brabander is samen met viervoudig WestSprint-laureate
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

“Een goede wintervoorbereiding moet de basis vormen van een sterk seizoen. Het is zaak van mijn mindere punten aan te scherpen zodat ik nog wat meer kan winnen of mijn goede periode nog wat langer kan rekken. Ik zal deze winter gerichte krachttraining doen. Ja, ik heb zeker nog een ruime groeimarge. Wel is het zo dat ik halftijds begin te werken, maar met de nodige discipline moet die combinatie lukken. Ik studeerde journalistiek, maar ga aan de slag als commercieel bediende bij Mariver in Vichte. Na mijn werk zal er nog voldoende tijd en ruimte zijn om te trainen of te koersen. Ik heb alles goed besproken met mijn werkgever.”

Moons koestert nog altijd profambities. “Als er een aanbod zou komen, zou ik dat absoluut overwegen. Maar anderzijds besef ik dat de markt klein is. De plaatsjes zijn bijzonder duur. Mijn wereld zal niet instorten als ik geen prof kan worden. Mijn huidige situatie is goed. In combinatie met de zekerheid van mijn job kan ik me ook ten volle ontplooien als renner.”

Lisa Bogaert won als nieuwelinge en juniore (2008-2011) vier keer op een rij WestSprint, het prestigieuze regelmatigheidsklassement van deze krant.
Lisa Bogaert won als nieuwelinge en juniore (2008-2011) vier keer op een rij WestSprint, het prestigieuze regelmatigheidsklassement van deze krant.© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

“Als ik tijdens de voorbereidingsfase geen pech ken, moet er een mooi seizoen inzitten. In 2016 had ik klierkoorts. Het duurde een tijdlang vooraleer alle naweeën uit mijn lijf waren. Ik ben ervan overtuigd dat ik nog een hele sprong vooruit zal maken. Ik kan steeds meer trainingsuren en trainingskilometers aan. Dat belooft.”

Gesteund door geliefde

Daarbij komt dat Moons zich gesteund voelt door zijn geliefde. “Ik ben al drie jaar samen met Lisa. In West-Vlaanderen komen wonen was een positieve aanpassing. De gastvrijheid in deze regio heeft me altijd aangesproken. En ook als renner zit ik hier goed. In Halle had ik een halfuur nodig om op rustige trainingswegen te komen. Hier vind ik meteen een ideaal trainingstraject.”

Ingeweken Vlaams-Brabander is samen met viervoudig WestSprint-laureate
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

“Ik heb veel te danken aan Lisa. Het is een groot voordeel om samen te zijn met iemand die het wielrennen door en door kent. Ik leer meer van Lisa dan omgekeerd. We praten vaak over de koers. Wielrennen is de rode draad in ons leven. Elke detail telt. We analyseren samen mijn trainingsritten en treffen samen alle voorbereidingen op de wedstrijden. Lisa kan me rust geven in de aanloop naar een belangrijke afspraak”, besluit Moons. (Michel Vanden Heede)