Ines Malfait: “Heb niet-selectie voor het WK verteerd”

Ines Malfait zien we links op het podium van het PK tijdrijden. © Foto Coghe
Redactie KW

Tweedejaarsjuniore Ines Malfait (18) werd niet geselecteerd voor het wereldkampioenschap in het Oostenrijkse Innsbruck. Zo treedt ze dus niet in de voetsporen van mama Els Bauden, die 21 jaar geleden in San Sebastian in de wegrit bij de juniores een elfde plaats behaalde. Dit weekend wil Ines dan maar revanche nemen op het Vlaams kampioenschap in Opwijk.

Deze week vindt in het Oostenrijkse Inssbruck het wereldkampioenschap wielrennen plaats. Bij de dames juniores is Shari Bossuyt uit Bellegem de enige vertegenwoordigster van ons land in zowel de weg- als tijdrit. Ines Malfait maakte ook kans op een selectie, maar viel uiteindelijk naast de boot. “Volgens de bondscoach sta ik nog niet zover in mijn ontwikkeling om zo’n parcours aan te kunnen. Dan vind ik het jammer dat er zo weinig geïnvesteerd wordt in ons. De jongens juniores mogen bijvoorbeeld meermaals per jaar op stage en trainen op het klimwerk. Wij zijn dit jaar één keer op stage geweest en trainden daar enkel op het vlakke. Dan is het volgens mij redelijk gemakkelijk om te zeggen dat we er niet klaar voor zijn.”

Mama Els

Voor Ines was een WK-selectie een groot streefdoel doordat haar mama Els Bauden 21 jaar geleden in San Sebastian elfde werd in de wegrit voor dames juniores. “En normaal was ze toen zelfs maar reserve”, geeft Ines aan. “Ondanks een seizoen met enkele overwinningen en knappe ereplaatsen was er eerst nog geen plaats voor haar. Gelukkig mocht ze wel deelnemen en op een zwaar parcours bewees ze haar klasse. Ze was zelfs de ene Belgische die de wedstrijd beëindigde. Ik kijk enorm op naar mijn mama dus het is jammer dat ik niet in haar voetsporen kan treden.”

“Volgens de bondscoach sta ik nog niet zover in mijn ontwikkeling om zo’n parcours aan te kunnen. Dan vind ik het jammer dat er zo weinig in ons geïnvesteerd wordt”

De Geluveldse tweedejaarsjuniore maakte na het gemiste WK dan maar een doel van het Vlaams kampioenschap, dat dit weekend in het Vlaams-Brabantse Opwijk plaatsvindt. “Ik heb mijn niet-selectie voor het WK verteerd. Het parcours van zondag ken ik niet, maar ik wil winnen. Ik voel me nog goed dus ik ben er klaar voor.”

EK in Brno

Ines blikt terug op een mooi seizoen. Ze won drie keer, behaalde veel ereplaatsen. Daarnaast werd ze ook geselecteerd voor het EK in het Tsjechische Brno. Daar eindigde ze op de 44ste plaats. “Mijn prestatie was er niet top. Ik had het moeilijk om in mijn ritme te komen en pas in de laatste ronde kwam ik echt op gang. Toch vond ik het een mooie ervaring die me veel zal bijbrengen voor de toekomst.” Volgend seizoen maakt Ines de overstap naar de damesbeloftes. “Ik reed al samen met de elite, dus ik weet waar ik mij aan kan verwachten. Toch wil ik vooral bijleren en wie weet al wat mee koers maken, want daar haal ik veel plezier uit.”