Igor Courtens koerst zondag in eigen Bavikhove

Dit seizoen werd Igor Courtens (rechts) onder meer derde in de interclub in Wielsbeke. (Foto Bart) © VDB
Redactie KW

Zondag maakt Bavikhove zich traditiegetrouw op voor het profcriterium. Ook plaatselijke belofte Igor Courtens, die overigens in goede vorm is, zal er aan de start staan.

“Eerlijk gezegd heb ik niet zo’n grote verwachtingen voor zondag”, begint de derdejaarsbelofte zijn verhaal. “Ik heb doorgaans wat kilometers nodig om echt op gang te komen, wat me iets minder geschikt maakt voor criteriums. Voor de plaatselijke supporters is het natuurlijk wel mooi als ze me eens voor eigen volk zien koersen. Het parcours is iets veranderd in vergelijking met de vorige jaren. De omloop is wat langer en telt minder bochten. Dat zou me normaal gezien wat beter moeten liggen, maar volgens mijn trainer Niko Eeckhout moet ik het vooral als training zien. Er komen immers nog een aantal grote koersen aan waarin ik me kan tonen.”

Dinsdag ook in Hulste

“Dinsdag rijd ik voor de plaatselijke fans nog in Hulste, dan gaat het richting de Heuvelland Classic in Kemmel, de profkoers in Desselgem, de Beker van België in Momignies, de Zandberg Classic in Harelbeke, de GP Jules Van Hevel in Ichtegem en de traditionele seizoensafsluiters Hooglede en Belgiek-Deerlijk.” In het jongerenklassement van de Beker van België staat Igor momenteel op de 13de plaats, nadat hij afgelopen zaterdag in Rummen als 20ste eindigde. Hij hoopt in de laatste manche in Momignies nog enkele plaatsen te kunnen opschuiven, misschien zit er zelfs nog een toptienplaats in.

“Eerlijk gezegd heb ik niet zo’n grote verwachtingen voor zondag”

De renner van Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT heeft dit seizoen opnieuw een stap voorwaarts gezet, vooral in de interclubs. Zo mocht hij in de Lenteprijs in Wielsbeke half mei als derde het podium op, werd hij in de Gecalor Trofee in Pollare knap vijfde en ook in de Ronde van Oost-Vlaanderen vorige week behaalde hij twee zeer dichte ereplaatsen, al zag het er in eerste instantie niet zo goed uit. “Op het Belgisch kampioenschap in Stabroek, amper drie dagen voor de start van de Ronde van Oost-Vlaanderen, kwam ik na zo’n drie kilometer al ten val, wat me in de eerste rit in Bavegem heel wat parten heeft gespeeld. Gelukkig was een masseur zo behulpzaam om me van mijn verkrampte rug te verlossen. In de tweede rit in Deinze viel ik in de massasprint nipt naast het podium, maar werd toch mooi vierde. De dag erna in Kruishoutem miste ik de beslissende vlucht en kwam in de pelotonsprint te vroeg op kop, waardoor ik ‘maar’ 33ste werd. In Haasdonk op dag vier was het bijna prijs, ik verloor de sprint met een half wiel van Alfdan De Decker. Dat had een heel mooie overwinning kunnen zijn. Ook in de finalerit in Eeklo zat er een mooie plaats in, maar door een manoeuvre van een andere renner moest ik toen volop in de remmen gaan. Al bij al een mooie ronde afgewerkt met een 22ste stek in het algemene klassement.”

Hartproblemen

Igor mag nu al spreken van een geslaagd seizoen, dat weliswaar met enige vraagtekens begon. Vorig jaar had hij het seizoen immers vervroegd moeten beëindigen door hartproblemen. Afgelopen winter werd hij daarvoor geopereerd en sindsdien zijn er geen ritmestoornissen meer vastgesteld. Na het seizoen mag de hartmonitor die ingeplant werd er dus uit en is hij in principe volledig genezen. Met dit goede nieuws wensen we hem alvast alle succes toe voor de komende wedstrijden. (RRK)

Leiedal Koerse Bavikhove op zondag 2 september. Organisatie: KWC De Velovrienden VZW. Programma: criterium dames elite met inschrijving vanaf 9.15 uur in de stedelijke sporthal De Vlasschaard, Vlietestraat 25 en start om 10.30 uur voor 54 km over 18 ronden, koppeltijdrit mannen elite en dames elite met inschrijving vanaf 12.15 uur en eerste start om 13.30 uur voor 6 km over 2 ronden, en criterium mannen elite met inschrijving vanaf 14.15 uur en start om 15.30 uur voor 90 km over 30 ronden. Parcours: Start Bruyelstraat, Bavikhovedorp, Bavikhoofsestraat, Afspanningsstraat, Jaagpad, Kervijnstraat, Dwarsstraat, Tiendemeersstraat, Bruyelstraat. (VW)