Ieper is klaar voor jaarlijkse hoogdag

In 2008 won Ken Vanmarcke de Kattekoers voor broer Sep. (foto a-RN) © VDB
Redactie KW

Zondag wordt Ieper weer voor een volledige dag het epicentrum van de wielerwereld. Naast Gent-Wevelgem staan er namelijk nog zes koersen op het programma voor dames- en jeugdrenners.

Genoeg stof om over te praten dus en wij vonden met Klaas De Gruyter de ideale gesprekspartner. Weinig mensen die meer van de koers kennen dan de Torhoutenaar, een begenadigd jeugdrenner die het zelfs even (in 2007) tot prof bij Palmans-Cras schopte. Daarna was hij wielerredacteur van deze krant en sinds 2015 is hij als correspondent betrokken bij de Koninklijke Yperse Wielerclub, organisator van Gent-Wevelgem/Kattekoers (voor beloften) en Gent-Wevelgem/GP A. Noyelle en la Route des Géants voor juniores. Daarnaast is hij ook speaker op een aantal West-Vlaamse koersen. Een wandelende wielerencyclopedie dus. “Dat is misschien wat overdreven”, wuift Klaas ons compliment weg. “Je zal zeker wel iemand vinden met meer wielerkennis en straffere koersverhalen dan ik.” Een encyclopedie vullen wordt misschien moeilijk. Maar een pagina in ons weekblad, dat was alvast geen probleem.

1. Zelf nog gestart in de Kattekoers

“Twee keer zelfs, in 2004 en 2005. Veel denk ik daar eigenlijk niet meer aan terug en het zit allemaal wat ver. Ik weet wel nog dat ik in 2004 enorm goeie benen had, maar ook heel dom heb gereden. Even reed ik zelfs voorop met één medevluchter, maar we werden nog teruggegrepen. Uiteindelijk werd ik dertiende, maar er zat zeker meer in. Ook het jaar daarop was ik in goede doen en werd ik vierde. Het is leuk om daar nog eens bij stil te staan. Ik zie dat er zelfs beelden van terug te vinden zijn op Youtube. Plezant!”

Dat het zondag in Ieper een drukke dag wordt, is een klein understatement

Ieper is klaar voor jaarlijkse hoogdag
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

2. Druk programma

“Dat het in Ieper een drukke dag wordt, is een klein understatement. Om 8.55 uur gaan de juniores van start, om 10.10 uur vertrekken de vrouwen elite, een klein uur later is het aan de beloften en dan zijn er nog de aankomsten. Rond 16.30 uur wordt de dag afgesloten met de doortocht van het profpeloton. En nieuw dit jaar is Kidz on Wheelz, een mooi initiatief van de Vlaamse Wielerschool. Jonge kinderen kunnen zich uitleven op een pumptrack en een behendigheidsparcours. Wie afkomt, zal wel weten wat gedaan.”

3. Indrukwekkende erelijst Kattekoers

“Ik zeg dit niet, omdat ik er zelf bij betrokken ben, maar we hebben toch een erelijst waar veel organisatoren jaloers op zouden zijn. Enkele recente winnaars zijn Mads Pedersen, Lukasz Wisniowski, Sander Armée… Er staat zelfs een Vanmarcke op de erelijst. In 2008 was Ken de beste, voor zijn jongere broer Sep. En wat ik zelf ook speciaal vind: België kent twee olympische kampioenen op de weg, Greg Van Avermaet en André Noyelle. Beiden wisten onze koers te winnen. Een leuk weetje, niet?”

4. Wint straks een toekomstige topper?

“De kans is trouwens groot dat we straks opnieuw een toekomstige prof als winnaar krijgen van de Kattekoers of GP André Noyelle. Één van de opvallendste namen op de deelnemerslijst is misschien wel die van Tom Pidcock. Een andere renner waarvan ik verwacht dat we er nog veel zullen horen, is de Fransman Alexys Brunel. Hij is de regerende Franse tijdritkampioen bij de beloften en liet vorig jaar een pak mooie dingen zien. Een naam om te onthouden.”

5. Hectisch debuut

“In 2015 was ik voor de eerste keer speaker bij de beloften en juniores en dat werd een editie die ik niet snel vergeten. Alles liep zo’n beetje in het honderd. De hele dag zat er ruis op de wedstrijdradio en met nog 20 km te gaan voor de beloften, viel de verbinding helemaal weg. Een kwartier later was die terug en kreeg ik te horen dat er nog twee koplopers waren. Maar wie dat waren? Geen idee. (lacht) Best gênant om als speaker met je mond vol tanden te staan”, lacht De Gruyter.

Grote Markt Ieper is zondag decor van wielerspektakel

De Grote Markt van Ieper is op zondag 31 maart het decor van een uniek wielerspektakel en de draaischijf van vier wielerwedstrijden. De GP André Noyelle voor juniores start om 8.50 uur. De aankomst is rond 11.45 uur gepland. De Kattekoers voor beloften vertrekt om 11 uur. De aankomst wordt omstreeks 15.10 uur verwacht. Het startsein voor de dames elite weerklinkt om 10.20 uur. Rond 13.40 uur rijden ze opnieuw door het centrum van Ieper. De doortocht van de heren elite staat omstreeks 16.55 uur op het programma. Bondig parcours Kattekoers: Grote Markt, Vlamertinge, Elverdinge, Woesten, Oostvleteren, Pollinkhove, Alveringem, Wulveringem, Steenkerke, Veurne, Adinkerke, Moeren, Houtem, Izenberge, Leisele, Beveren, Stavele, Krombeke, Roesbrugge, Proven, Watou, Abele, Poperinge, Westouter, Baneberg, De Klijte, Kemmel, Kemmelberg (13.40 uur), Monteberg, Mesen, Nieuwkerke, Dranouter, Loker, Westouter, Baneberg, De Klijte, Kemmel, Kemmelberg (14.40 uur), Monteberg, Voormezele, Zillebeke, Ieper, Grote Markt. De juniores beklimmen ook tweemaal de Kemmelberg (10.15 uur en 11.15 uur).