Het fenomeen Alex Vandenbulcke

Na zijn ontbolstering als tweedejaarsnieuweling trok Alex Vandenbulcke die goede prestaties als junior gewoon door. De 16-jarige Izegemnaar maakte meteen mee de koers, verzamelde heel wat ereplaatsen in het grote werk en werd meer dan verdiend eindwinnaar van WestSprint.

Alex Vandenbulcke. (Foto Bart) © VDB

Een selectie voor het wereldkampioenschap in Innsbruck kon de kers op de taart geweest zijn voor Alex Vandenbulcke, maar hij kan zich vinden in de selectie van de bondscoach. “We zitten bij de juniors met een heel sterke lichting tweedejaars met jongens als een Remco Evenepoel, Ilan Van Wilder… Het is dus logisch dat zij de voorkeur kregen. Ik had mijn mannetje kunnen staan op dat parcours, maar zij zijn gewoon nog iets sterker. Ik heb er alle vertrouwen in dat Remco de hoge verwachtingen zal inlossen”, aldus de Izegemnaar in het begin van de week.

Koers maken

WK of niet, zijn eerste seizoen als junior is meer dan geslaagd te noemen. “Ik had niet verwacht de overstap zo vlot te verteren. Vorig seizoen voelde ik wel dat ik vaak overschot had, maar het is natuurlijk weer een stap hoger. Ik hoopte gewoon mee de koers te kunnen maken, maar met resultaten was ik helemaal niet bezig. Maar uiteindelijk ging het dus beter dan verwacht, met ereplaatsen in interclubs en zelfs wedstrijden van de Nations Cup.”

“Als man van het voorjaar finishte ik in Gent-Wevelgem zelfs voor Remco”

“Welke koersen mij het meest bijblijven? Als man van het voorjaar – als ex-veldloper houd ik wel van slecht weer – denk ik dan vooral aan Gent-Wevelgem, waar ik negende en eerste eerstejaars werd. (lacht) Ik finishte er zelfs voor Remco. Daarnaast was er ook nog de klimkoers Classique des Alpes, waar ik zevende werd na 120 km in de aanval gereden te hebben. En uiteraard de Vuelta a Valladolid in Spanje, waar ik met mijn tweede plaats in de eindstand bewees ook in het meerdaagse werk mijn mannetje te staan”, aldus Alex, die dit seizoen ook één overwinning boekte: op de Madonna in Langemark.

WestSprint

Met zijn sterke prestatie in Spanje legde hij ook de basis voor zijn eindwinst in WestSprint. “Ik sprong over Vito Braet naar de leiding en gaf die niet meer uit handen. Bij de start van het seizoen was ik totaal niet bezig met dat klassement en zou ik al tevreden geweest zijn met een plaats in de top 15. Het is alvast een hele eer om voor het tweede jaar op rij WestSprint te winnen. Het toont dat ik een regelmatige coureur ben die op alle vlakken zijn mannetje kan staan.”

Nieuwe ploeg

Volgend seizoen verruilt de Izegemnaar zijn team CT Soenens-Booom in voor Zannata-Galloo CT Menen, waar Rik Devoogdt de touwtjes in handen zal hebben. “Ik heb me altijd geamuseerd bij mijn team, maar de visie is daar het afgelopen jaar helemaal veranderd. Bovendien wilden ze dat ik mijn samenwerking met trainer Youri Bultynck zou stopzetten en dat zag ik niet zitten. En dan waren er ook nog enkele andere zaken waardoor er wat twijfel ontstond. Bij Zannata mag ik met Youri blijven werken en heb ik met Rik een van de beste ploegleiders in België. Hopelijk kan ik daar bevestigen”, besluit Alex, die bezig is aan zijn laatste jaar economie-moderne talen in het Izegemse college. (SM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.