Het debuutjaar van Leontine Farazijn: “Veel beter dan ik verwacht had”

Leontine Farazijn wil in 2019 eens winnen. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Als tweedejaarsnieuwelinge maakte Leontine Farazijn afgelopen seizoen haar debuut in het peloton. De 16-jarige dochter van ex-prof Peter versierde onmiddellijk een reeks mooie uitslagen. “Ik viel twee keer net naast het podium, volgend jaar probeer ik misschien eens een koers te winnen.”

Het stond in de sterren geschreven dat de wielermicrobe ook Leontine Farazijn te pakken ging krijgen. De jongste telg van de wielerfamilie besliste ongeveer een jaar geleden om de sprong te wagen. “Papa zag het direct zitten toen ik het vertelde. Ik had voordien nochtans nog nooit op een koersfiets gezeten. (lacht) Ik voelde dat ik het me anders zou beklagen als ik het nooit geprobeerd had. Vroeger deed ik nog aan atletiek, maar koersen is zeker plezanter.” De nieuwelinge uit Boezinge maakte in haar allereerste seizoen alvast een goede indruk. “Ik ben echt wel tevreden, het ging veel beter dan verwacht. De bedoeling was vooral om bij te leren en zoveel mogelijk koersen uit te rijden, maar ik kon soms al top tien rijden.”

Twee keer vierde

De renster van Urbano-Thijs houdt uiteraard goede herinneringen over aan haar thuiskoers, waar ze knap als vijfde eindigde. “Ik heb er echt van genoten met al die supporters langs de kant. Daar zitten inderdaad mensen tussen die ook voor mijn vader en mijn broer supporterden. Achteraf komen er soms mensen nog iets zeggen, terwijl ik ze helemaal niet ken. (lacht) Dat is zeker tof om mee te maken. Mijn beste wedstrijd was volgens mij trouwens in Hoboken. Daar had ik echt een hele goede dag en kon ik de hele wedstrijd vooraan meekoersen.”

“Volgend seizoen wil ik zeker wel eens het podium halen en probeer ik misschien eens een koers te winnen. Dat is toch zeker het doel”

Het seizoen is nog maar pas afgelopen, toch kijkt de dochter van Fausto al reikhalzend uit naar het nieuwe wielerjaar. “Ik was twee keer vierde, net niet op het podium dus. Vooral in Ledegem was het heel nipt, dat is jammer natuurlijk. Volgend seizoen wil ik zeker wel eens het podium halen en probeer ik misschien eens een koers te winnen. Dat is toch zeker het doel.”

Nieuwe ploeg

Na het afhaken van Urbano-Thuijs fietst Leontine volgend seizoen in de kleuren van Avia-Rudyco-Janatrans CT. “Veel ploegen zijn het komen vragen en we hebben naar iedereen geluisterd. Qua begeleiding sprong die ploeg er toch uit. Ik vind van mezelf dat ik vooral bergop nog moet verbeteren. Ook positioneren in de sprint en uit de wind rijden kan nog beter. De eerste keer in een peloton rijden was zeker niet evident. Natuurlijk is het een droom om ooit prof te worden, iedereen hoopt natuurlijk van zijn hobby zijn beroep te maken.” (ACL)