Het ABC van het West-Vlaamse wielerjaar

Mauri
Tom Vandenbussche

2019 was opnieuw een seizoen vol West-Vlaamse wielerheroïek. Van miniemen en aspiranten tot beloften en profs. Van de Aubisque van Mauri Vansevenant tot de Zegekoning in Jens Vandenbogaerde. Het ABC van het West-Vlaamse wielerjaar 2019.

Aubisque

Zijn zege in de Giro della Valle d’Aosta was een straffe stoot, maar twee weken ervoor voerde Mauri Vansevenant ook al een straf nummer op in de Tour du Piémont Pyrénéen. Hij liet op de Col du Soulor (1.474m) zijn medevluchters achter zich en kwam ook als eerste boven op de Col d’Aubisque (1.709m), net zoals Eddy Merckx dat 50 jaar geleden tijdens zijn legendarische raid in de Tourrit naar Mourenx deed.

Mauri
Mauri

Belles Filles

Xandro Meurisse was dé West-Vlaamse smaakmaker van de Tour 2019 met zijn derde plaats op La Planche des Belles Filles. De Zwevegemnaar klokte er volgens Strava echter niet de strafste West-Vlaamse klimtijd ooit. Gianni Vermeersch klom in de Tour d’Alsace van 2018 14 seconden sneller, maar ook die chrono moest er deze zomer aan geloven, want Henri Vandenabeele reed tijdens de Ronde van de Elzas nog eens 31 seconden sneller. Zijn klimtijd was wel nog altijd 1’42” trager dan die van Thibaut Pinot tijdens de voorbije Tour.

Xandro Meurisse, de Belgische revelatie van de Tour 2019. (foto Belga)
Xandro Meurisse, de Belgische revelatie van de Tour 2019. (foto Belga)© BELGA

Constant

Eén van de West-Vlaamse eliterenners zonder contract van 2019 was Kenny Constant. De 26-jarige Ichtegemnaar van Gaverzicht-Be Okay nam het voorbije seizoen deel aan 74 wedstrijden, won negen keer, behaalde 25 podiumplaatsen en eindigde maar liefst 48 keer in de top tien. Constant gepresteerd, zouden we zo zeggen.

Dygert-Owen

Kersvers wereldkampioene tijdrijden bij de dames elite Chloé Dygert-Owen heeft een link met onze provincie. Echtgenoot Logan Owen, ploegmaat van Sep Vanmarcke bij EF Education First, werd in zijn jeugdjaren als veldrijder immers opgevangen door Franky Verhoye en Chantal Reynaert. Het Meulebeekse koppel was er drie jaar geleden ook bij op hun trouwfeest.

Eenzame Est

Twee keer moest tweedejaarsnieuweling Alec Segaert zich op de Europese Jeugdolympiade in Baku (EJOF) tevreden stellen met een vierde plaats. Zowel in de tijd- als wegrit ging het goud naar een Est op eenzame hoogte: Madis Mihkels. Krijgt Estland na vele jaren een opvolger van Jaan Kirsipuu?

Het ABC van het West-Vlaamse wielerjaar

Fabian De Merlier

Op haar 21ste mocht Jesse Vandenbulcke zich een jonge mama noemen. Daar bleef het niet bij. Het grote talent van weleer maakte prompt haar comeback en bloeide volledig open, met als climax haar Belgische titel op de weg in Gent. Op het podium mocht haar zoontje mee op het podium. Zijn naam: Fabian De Merlier, genoemd naar mama’s idool Fabian Cancellara.

Het ABC van het West-Vlaamse wielerjaar
© BELGA

Gran Premio do Minho

WestSprint 2019 leverde 14 zeges in het buitenland op. De meest opvallende was de ritwinst van junior Jelle Vermoote in de Gran Premio do Minho in Portugal. De andere prijsbeesten waren nieuweling Michiel Lambrecht (Rund um Düren in Duitsland), belofte Nicolas Verougstraete (rit Tour de la Manche in Frankrijk), belofte Mauri Vansevenant (rit & eindstand Tour du Piémont Pyrénéen in Frankrijk en eindstand Giro della Valle d’Aosta in Italië), dames nieuwelingen Julie Hendrickx (rit Zesdaagse van Assen in Nederland), Malaika Feys (vier ritten & eindstand Vuelta al Bajo Aragon) en Marith Vanhove (rit Watersley Ladies Challenge in Nederland) en belofte Jasper De Plus (Chrono des Nations).

Het ABC van het West-Vlaamse wielerjaar

Hailemichael

36 jaar na Luc Wallays heeft West-Vlaanderen weer een eindwinnaar van de Giro della Valle d’Aosta. Mauri Vansevenant hield de Brit Adam Hartley, de Nederlander Kevin Inkelaar, de Fransman Maxime Chevalier en de Ethiopiër Mulu Hailemichael met ruim verschil achter zich. Zou Mauri in 2064 aan zijn kleinkinderen kunnen vertellen dat hij in zijn jonge jaren de eerste Ethiopische Tourwinnaar heeft geklopt?

Het ABC van het West-Vlaamse wielerjaar

IJzeren Briek

In het herdenkingsjaar ‘100 jaar Briek Schotte’ konden we niet anders dan uitpakken met een échte IJzeren Briek-trofee. Dus trokken met naar Peter Coopman van Corcoo in Wingene met de vraag of hij iets moois uit zijn mouw kon schudden op basis van de iconische foto die Stephan Vanfleteren ooit van Briek Schotte maakte. We kregen deze juweeltjes terug. Herken je de laureaten?

Het ABC van het West-Vlaamse wielerjaar

Julie Van De Velde

Julie Van De Velde oversteeg in haar derde seizoen als wielrenster het Belgische niveau. In de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en de Giro Rosa eindigde ze in de top 20.

Julie Van De Velde, onze beste renster van 2019. (foto Getty Images)
Julie Van De Velde, onze beste renster van 2019. (foto Getty Images)© Getty Images

Klimhoop Henri

Iedereen was dit jaar bezig over Mauri Vansevenant als de nieuwe West-Vlaamse klimhoop, maar wat dan gezegd van de 19-jarige Henri Vandenabeele. De Ruiseleedse eerstejaarsbelofte van Lotto-Soudal U23 werd 13de in de Ronde van Lombardije en 19de in een loodzware Baby Giro. Veelbelovend…

Het ABC van het West-Vlaamse wielerjaar
© Getty Images

Letizia Paternoster

Letizia Paternoster mag dan wel de Italiaanse nationaliteit bezitten, West-Vlaanderen is haar lang niet onbekend. In Gent-Wevelgem werd de 20-jarige schone derde en op het EK piste U23 hield ze twee keer Shari Bossuyt achter zich. Toen Letizia ook nog eens Europees kampioene op de weg U23 werd, viel ze ferm in de smaak van twee West-Vlaamse juniores, Michiel Nuytten en Lars Van Ryckeghem. Die lieten in onze rubriek WestSprinter van de Week optekenen dat ze wel eens een fietstochtje met Letizia willen maken. Deze krant is alvast voor een mogelijke naturalisatie.

Het ABC van het West-Vlaamse wielerjaar

Mederecordhouder

Jens Debusschere en Stan Dewulf waren met drie zeges recordhouder in WestSprint, maar krijgen nu het gezelschap van Alex Vandenbulcke. De Izegemnaar krijgt als belofte nog vier kansen om helemaal geschiedenis te schrijven. VDB heeft trouwens al een record op zijn naam staan. Hij is de eerste die drie keer na elkaar eindlaureaat werd.

Het ABC van het West-Vlaamse wielerjaar
© BELGA

Nieuweling Deweer

17 jaar maakt Jochen Deweer, elite zonder contract bij Dovy Keukens-FCC, al deel uit van het peloton. Intussen prijken 80 overwinningen op zijn erelijst. Absolute uitschieter was 2007. Jochen won als tweedejaarsnieuweling dertien keer, werd tot Jonge Flandrien verkozen en won WestSprint voor Guillaume Van Keirsbulck en Zico Waeytens.

Het ABC van het West-Vlaamse wielerjaar
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Ongelofelijke week

Michiel Nuytten zorgde in 2019 voor dé week van het jaar. De Ardooise junior van de Jonge Renners Roeselare won immers vier koersen in acht dagen tijd. Hij won in Langemark (op 20/8), Zwevezele (op 25/8), Lendelede (op 27/8) en Keiem (op 28/8). Daarmee deed Michiel nog beter dan Diel Vergote, die tussen 7/8 en 18/8 eveneens vier wedstrijden won. Ook dat was straf, maar dus niet straf genoeg.

Plus(ke)

Een opvallende West-Vlaming sinds dit jaar is Jasper De Plus, de twee jaar jongere broer van Laurens De Plus. Vertelde hij in deze krant: “Ik blijf een Ninovieter in hart en nieren, maar wilde alleen gaan wonen. Mijn ouders speelden toen net met het idee om iets in Knokke te kopen. Zo ben ik in West-Vlaanderen terechtgekomen.” Restte ons de vraag: heeft Jasper meer talent dan zijn broer? “Moeilijk te zeggen, want er bestaat geen talentmeter.”

Quartier

De enige West-Vlaamse renner, aangesloten bij Cycling Vlaanderen, van wie de familienaam met een Q begint. Jammer genoeg een crosser en geen wegrenner. HetWestSprint-palmares van Jonas Quartier op zijn 19de: drie punten, met dank aan zijn dertiende plek op 15 juli 2018 in Langemark.

Radjugendtour

Martijn Degreve blijft de laatste West-Vlaming op de erelijst van de gereputeerde Radjugendtour voor nieuwelingen in Oostenrijk. Alec Segaert bleef dit jaar steken op een tweede plaats achter thuisrijder Alexander Hajek. De Ier Darren Rafferty vervolledigde het podium. Een garantie op een toekomst als prof is het niet. Degreve brak immers nooit door, net als zijn twee grote rivalen van toen, Ruben Zepuntke en Robin Van Goethem.

Nieuweling Alec Segaert werd tweede in de Radjugendtour Oststeiermark.
Nieuweling Alec Segaert werd tweede in de Radjugendtour Oststeiermark.

Shorttracker

Dé revelatie van 2019 bij de juniores was Ramses Debruyne, een 17-jarige eerstejaars uit Rollegem. Zijn negende plaats in de Vredeskoers was het beste resultaat ooit van een West-Vlaming in de gereputeerde Tsjechische meerdaagse. Ter info: Ramses heeft een verleden als shorttracker. “Maar financieel was het een harde dobbe en daarom ben ik gestopt.” Zou Ramses, 20ste en zesde eerstejaars op het WK op de weg in Yorkshire, spijt hebben van zijn keuze voor de koers?

Het ABC van het West-Vlaamse wielerjaar
© BELGA

Tokio 2020

De kans is reëel dat West-Vlaanderen komende zomer maar liefst vier dames naar de Olympische Spelen zal sturen. Tekenen mogelijks voor die unieke prestatie: Shari Bossuyt, Nicky Degrendele, Ann-Sophie Duyck en Julie Van De Velde.

Het ABC van het West-Vlaamse wielerjaar

Uur van 395 watt

Dé strafste West-Vlaamse stoot van 2019 was de zege van Jelle Wallays in Parijs-Tours. Tijdens zijn solo van 50 kilometer trapte Snelle Jelle een uur lang een gemiddeld vermogen van 395 watt. Logisch natuurlijk, met zo’n bijnaam. Als het van ons afhangt, mag Mister Paris-Tours in de toekomst nog enkele van die heroïsche nummertjes opvoeren.

Het ABC van het West-Vlaamse wielerjaar
© AFP

Verschil

Even leken Alec Segaert en Michiel Lambrecht op weg naar een nieuw WestSprint-record: dat van het kleinste verschil ooit tussen de nummers één en twee. Alec stak echter een tandje bij en won met 64 punten verschil. Aaron Verwilst mag dus nog een jaartje langer op beide oren slapen. Hij hield bij de juniores in 2015 Stan Dewulf met drie punten achter zich.

WT Decock

In 2018 behaalde Wielerteam Decock-Van Eyck-Devos-Capoen 53 zeges bij de beloften en elite zonder contract. Dit jaar bleef de formatie van Antoon Decock, Luc Courtens en Rik Roose steken op 36 stuks, met dank aan Jens Vandenbogaerde (20), Ciske Aneca (6), Koen Demuynck (6), Davy Commeyne (3) en Manolito Balcaen (1).

X-chromosomen

Vrouwen aan de macht. Marith Vanhove was in 2019 de grote West-Vlaamse slokop. De Izegemse nieuwelinge van de Molenspurters veroverde zeven keer Belgisch goud op de piste en voegde daar eind juli in eigen gouw (Lendelede) een driekleur op de weg aan toe. Met 19 overwinningen kroonde Marith zich ook nog eens tot nationaal zegekoningin en met 756 WestSprint-punten overtrof ze het puntenrecord van Shari Bossuyt uit 2018. De 19-jarige Bellegemse heeft pas haar eerste campagne bij de elite achter de rug, maar nu al prijken 30 Belgische titels op haar palmares. Recent veroverde ze haar eerste driekleur op het hoogste niveau: het omnium op de piste. Ontbreekt voorlopig op haar erelijst: internationaal goud. Zes keer stond ze al op het podium van een EK of WK bij de jeugd, maar winnen lukte nog nooit.

Het ABC van het West-Vlaamse wielerjaar

Yves Lampaert

Yves Lampaert won met de Ronde van Slowakije zijn tweede rittenkoers ooit, na de 3Daagse van West-Vlaanderen in 2015. Ronderenner Yves, wie had dat ooit gedacht?

Zegekoning

Er zijn er die tijdens hun carrière één keer provinciaal kampioen worden, maar er zijn er heel weinig die daar vier keer na elkaar in slagen. Jens Vandenbogaerde deed het. De 27-jarige naar Nieuwkerke uitgeweken Zwevegemnaar begon aan zijn huzarenstukje in 2016 door in Dentergem Gianni Marchand en Niels Nachtergaele achter zich te laten. In 2017 toonde hij zich in Waregem de snelste voor Kenny Constant en Arjen Livyns. In 2018 won hij in Ruddervoorde voor Niels Nachtergaele en Dries Claes. En dit jaar liet hij in datzelfde Baliebrugge John Ross Clauw en Ciske Aneca achter zich. Jens werd in 2019 ook opnieuw West-Vlaams zegekoning met 20 overwinningen en zit over zijn hele carrière al aan 116 zeges.

Het ABC van het West-Vlaamse wielerjaar
© VDB