Henri Vandenabeele denkt niet (te veel) aan het PK in Pittem

Voor Henri Vandenabeele is het West-Vlaams kampioenschap op de weg van komende zondag in Pittem een opgelegd nummer waarvan hij toch het best wil maken. Wegens het gebrek aan hoogtemeters, de specialiteit van de Dentergemse eerstejaarsbelofte, lijkt de kans op succes klein. “Dit PK is niet meer dan een opgelegd nummer, maar ik offer me graag op in dienst van mijn kansrijkere ploegmaat Loran Cassaert.”

Met het kampioenschap van West-Vlaanderen in het quasi hoogtemetersvrije Pittem wordt de Dentergemse eerstejaarsbelofte Henri Vandenabeele geenszins op zijn wenken bediend. Hij maalt er evenwel niet om. Zijn vroege lente kan nu al niet meer stuk. Zelfs in het stormweer van Haringe (20ste) bleef hij pal overeind en ook in de Tombroek van Rollegem, de tweede manche van de U23 Road Series (een nieuwe BeNe-competitie), maakte hij, twee dagen voor zijn negentiende verjaardag, een degelijke beurt met een 23ste plaats, in de schaduw van zijn tijdgenoot Jarne Van de Paar die er de dichtste ereplaats in de wacht sleepte.

UCI 2.2-rittenkoers

Henri’s seizoen begon eigenlijk pas vanaf de tweede helft van april met de Tour du Loir et Cher, een rittenkoers met het UCI-label 2.2.

“Vooral in de zware derde rit kon ik mijn ding doen”, vertelt Henri. “Er eindigden er slechts drie voor mij, onder wie eindwinnaar Jan Barta, een 34-jarige Tsjechische contractrenner die aan zijn laatste campagnes bezig is bij Elkov-Author. Ook in de overige ritten werd ik niet weggereden en dat leverde een meer dan bemoedigende vijftiende plaats in het tijdklassement op als derde jongere.”

Vandenabeele (rechts) vorig jaar op de persconferentie voor het WK bij de juniores met landgenoot Remco Evenepoel. (foto Belga)
Vandenabeele (rechts) vorig jaar op de persconferentie voor het WK bij de juniores met landgenoot Remco Evenepoel. (foto Belga)© BELGA

“Nog beter verging het mij afgelopen weekend in de tweedaagse Tour de Jura, eveneens een 2.2-wedstrijd op de UCI-kalender”, vervolgt Henri. “Ik werd zestiende in de zware openingsrit die op de Côteau du Lizon gewonnen werd door mijn kopman Kobe Goossens, voor wiens eindzege ik mij ‘s anderendaags over drie cols van eerste categorie uit de naad reed.”

Aan de conditie zal het niet liggen als ik in Pittem geen rol van betekenis zal kunnen spelen

“Aan mijn conditie zal het dus niet liggen dat ik in Pittem met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid geen rol van betekenis zal kunnen spelen”, zucht Henri. “Dit kampioenschap van West-Vlaanderen is niet meer dan een opgelegd nummer, waarvan ik toch het beste zal maken in dienst van mijn kansrijkere West-Vlaamse ploegmaat Loran Cassaert, die zich als hardrijder op de vlakke wegen beter zal kunnen doorzetten als ik. Bij zwaar weer wordt het vanzelfsprekend een selectievere koers. Eerst was er op 1 mei nog de Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt, waarin er mij omwille van meer reliëf wel meer kansen zullen weggelegd zijn.” (Bernard Callens)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.