Harm Vanhoucke (21): nu één stap achteruit, in 2019 twee vooruit?

Harm Vanhoucke, hier op Vlaamse wegen, kent niet zijn leukste maanden als wielrenner. (Foto Belga) © BELGA
Tom Vandenbussche

Het mag in 2018 niet zijn voor Harm Vanhoucke. De Aalbekenaar, sinds 1 juli prof bij Lotto-Soudal, liet in zijn eerste twee campagnes als belofte veelbelovende dingen bergop zien, maar komt er dit jaar niet aan te pas. “Het WK in Innsbruck? Het is beter dat ik mezelf even geen druk opleg.”

In mei en juni moest Vanhoucke door kwakkelende bloedwaarden passen voor vier rittenkoersen. De Aalbekenaar maakte op 1 juli zijn profdebuut bij Lotto-Soudal, terwijl hij sinds 6 mei (Ardense Pijl) niet meer in competitie was uitgekomen. Stages in de Ardennen (met Benjamin Declercq) en Livigno (met zijn ploeg) moesten hem vervolgens klaarstomen voor de Ronde van Polen, zijn allereerste koers als prof. Een andere manier van koersen, stelde Vanhoucke vlug vast. “Vanaf het moment dat er controle in het peloton kwam, werd er een strak tempo aangehouden en in de finales ging het er nog sneller aan toe dan bij de beloften. Specifieke opdrachten kreeg ik vanuit de ploeg niet mee. Ik moest het dag per dag bekijken, afwachten hoe ik zou evolueren en koersritme opdoen.” Een 64ste plaats in de eindstand was het resultaat. “Bergop had ik verwacht iets langer mee te kunnen met de beteren”, geeft Vanhoucke eerlijk toe.

“In de Ronde van de Toekomst kon ik gewoon niet diep gaan in de finales”

Na een weekje rust werd de Ronde van de Toekomst zijn eerstvolgende opdracht met de Belgische beloften van bondscoach De Weert. Vanhoucke trok dan ook met ambitie naar de rittenkoers waarin hij als eerstejaarsbelofte nog negende was geworden. Het viel echter zwaar tegen. In de loodzware driedaagse door de Alpen kwam hij er niet aan te pas. “Ik dacht na Polen dat ik weer op mijn niveau was. En ik voelde me de eerste dagen ook goed. Maar bergop werd ik er los uitgereden. Ik kon gewoon niet diep gaan in de finale. De ochtend erna voelde ik me wel telkens fris. Daarom denk ik dat het een conditioneel probleem is en dat het niet weer aan mijn bloedwaarden ligt. Ik voel me helemaal niet vermoeid.”

Montréal en Québec

Een nieuwe bloedafname moet duidelijkheid scheppen, maar de resultaten daarvan waren bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend. In principe rijdt Vanhoucke met Lotto-Soudal twee eendagskoersen in Canada – GP Montréal en GP Québec – waarna de Ronde van Slovakije met de nationale ploeg wacht, als voorbereiding op het WK op de weg voor beloften in Innsbruck. “Die koers zal ik sowieso wel mogen rijden, maar ik weet momenteel niet met welke ambitie ik daar kan starten”, aldus Harm. “Het is beter om mezelf nu even geen druk op te leggen, want telkens je bepaalde verwachtingen niet kunt inlossen, is dat een slag in het gezicht.” Rustig blijven is nu het devies.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.