Gust Lootens staat zesde in WestSprint

Gust Lootens (18) is bezig aan een constant seizoen met vier overwinningen als uitschieters. In de laatste weken van het wielerjaar 2019 ligt de focus op het grote werk. “In de Beker van België-manche in Jemeppe en het BK ploegentijdrijden in Borlo wil ik mijn regelmaat doortrekken.”

Gust Lootens won vorige maand de interclub in Ingelmunster. Daarnaast won hij ook nog drie regionale wedstrijden. (foto Bart)

“Ik probeer wekelijks het klassement van Westsprint online te volgen, maar het is geen doel op zich. Als je goed presteert, sta je bijgevolg ook dicht in de stand. Mijn zesde plek wil ik vasthouden. Ik verwacht dat Alex Vandenbulcke zichzelf zal opvolgen. Vorig jaar eindigde ik niet in de to vijftien. Het is dus leuk dat ik nu wel één van de vijftien gelukkigen zal zijn om de einduitreiking bij te wonen.

Ik probeer wekelijks het klassement van Westsprint online te volgen, maar het is geen doel op zich. Als je goed presteert, sta je bijgevolg ook dicht in de stand

“Het seizoen startte ik in mineur door een valpartij op training in de week van Kuurne-Brussel-Kuurne”, gaat Gust verder. “Competitie zat er een aantal weken niet in. Maar in de Route d’Eole kon ik hervatten. Daarna volgden de Ronde van Vlaanderen, waar ik jammer genoeg ten val kwam, en de Ster van Zuid-Limburg. Daar heb ik serieus mijn peiren gezien. Maar daarna begon ik op volle toeren te draaien. In Zulzeke kon ik mijn eerste zege boeken. Elke ronde kregen we de Kapelberg op het menu. De Vlaamse molshoopjes liggen me wel. Op de kampioenschappen verzamelde ik mooie ereplaatsen: vijfde op het PK in De Haan en veertiende op het BK in Anzegem waar ik, ondanks een te late inschrijving, last minute toch mocht starten.”

Goed na examens

“Tijdens de examens hield ik een relatieve rustperiode. Verrassend kon ik daarna meteen juichen in Ingooigem, gevolgd door een tweede plaats in de Arend der Junioren in Rekkem. In de Tour du Valromey maakte ik voor het eerst kennismaking met het echte klimwerk. Meer dan uitrijden zat er niet in. Het deelnemersveld was immers internationaal sterk bezet. Van supercompensatie was er niet meteen sprake. Maar een maandje later behaald ik de mooiste overwinning uit mijn juniorenperiode met de interclub in Ingelmunster. Onlangs kon ik in het nabije Outrijve ook nog eens mijn zegetotaal aandikken tot vier. De Keizer der Juniores afgelopen weekend werd er dan weer ééntje om rap te vergeten. In de eerste etappe ging ik hard tegen de grond. Ik keerde nog terug, maar op de Côte de Trieu betaalde ik die inspanning cash. De tijdrit op zondag verliep ook niet naar behoren. Net voor de start ontdekte ik een barstje in mijn schoenzool waardoor ik met reserveschoenen van de ploeg moest starten. In de namiddagetappe kwam ik aan in het peloton”, vertelt de renner van Gaverzicht-Be Okay.

“Jemeppe zal een zware koers worden. Het parcours zal voor een stuk in omgekeerde richting van de koninginnenetappe van de Ster afgewerkt worden. In Borlo wil ik samen met mijn teammakkers gaan voor een podiumstek”, rondt de kersverse student toegepaste psychologie aan Vives Kortrijk af.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.