Gust Dewulf (16) kijkt op naar zijn grote broer Stan

Gust Dewulf kende een matige seizoensstart. "Het was even aanpassen aan het hogere niveau bij de juniores", aldus de Stavelnaar. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

In de schaduw van zijn grote broer is ook Gust Dewulf hard aan zijn wielercarrière aan het werken. De eerstejaarsjunior van Wielerteam Ieper is ondertussen begonnen aan zijn vierde seizoen in het peloton en hoopt dit jaar opnieuw een stapje voorwaarts te kunnen zetten. Afgelopen weekend reed hij nog naar een knappe 29ste plaats in Izegem.

“Een prestatie waar ik zeker tevreden mee ben”, opent Gust. “Het was een behoorlijk lastige koers met veel bochten en vooral in de openingsronden een hoog tempo. Het pak lag al snel uiteen, maar ik slaagde er wel in om mijn wagonnetje aan te haken en de wedstrijd uit te rijden. De laatste ronde was er te veel aan, maar ik ben toch content. Moe, maar voldaan.” (lacht)

Of ik ook van een profcarrière droom? Welke jonge coureur doet dat niet? Maar ik besef ook hoe moeilijk dat wel is

Het was meteen ook zijn beste wedstrijd van het weliswaar nog prille seizoen. Als Gust nu die lijn kan doortrekken, kan het nog een mooi voorjaar worden. “Mijn seizoensstart was eigenlijk niet super”, beseft de Stavelnaar. “In Meulebeke kon ik vlot mee, maar dat was gewoon een gemakkelijke koers. Zowel in Vlamertinge als in Zepperen zat ik vaak te ver naar achteren. Het was ook even aanpassen aan het hogere niveau bij de juniores. Het gaat rapper en het valt niet zo snel stil. Bovendien zijn er altijd een pak renners. Veel juniorenkoersen zijn er op dit moment precies niet in onze streek. Dit weekend is Zottegem-Strijpen de dichtste mogelijkheid voor de West-Vlamingen. Het zal opnieuw een drukbezette wedstrijd worden.”

Bescheiden ambities

Grote ambities durft de eerstejaarsjunior van Wielerteam Ieper dan ook niet uit te spreken. Hij bekijkt het week per week en laat zich vooral niet opjagen door de resultaten van zijn oudere broer. “Wat Stan doet, is natuurlijk fantastisch!” vertelt Gust enthousiast. “Ik vind het ongelooflijk dat hij nu profrenner is en ben ontzettend blij voor hem. Al moet ik wel bekennen dat ik hem dit jaar nog niet aan het werk gezien heb. (lacht) Tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne was ik zelf aan het koersen en tijdens de GP Le Samyn moest ik werken. Dat zal ik vlug moeten goedmaken, want zondag komt hij voor mij supporteren. Dan kan hij mijn banden oppompen en rugnummer opspelden, zoals een echte professional”, knipoogt de 16-jarige wielrenner.

Dromen of niet?

“Of ik zelf ook van een profcarrière droom? Goh, welke jonge coureur doet dat niet? Maar ik besef ook hoe moeilijk dat wel is en heb van dichtbij kunnen zien wat je ervoor moet doen en laten. Ik denk niet dat het erin zit, maar voorlopig geniet ik enorm van het koersen en het trainen met mijn vrienden. We zien wel wat het wordt”, besluit de student wetenschappen-wiskunde aan het Sint-Janscollege van Poperinge.