Gillian Demuynck richt zijn pijlen als neobelofte op de LWU

Gillian Demuynck zoekt zijn weg in het wielerpeloton. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Stijn Moerman

De 18-jarige Gillian Demuynck moest dit seizoen de stap naar de beloften zetten en besliste daarom om eerst aan te treden bij de nevenbond LWU. “Bij de Wielerbond gaat het voorlopig nog te snel voor mij”, is de Oostkampnaar van KVC ‘t Meetjesland eerlijk.

Gillian Demuynck (18) waagde dit seizoen al één keer zijn kans bij de Wielerbond en finishte als 17de in het Waals-Brabantse Walhain-Saint-Paul. “Dat was niet zo’n fantastisch resultaat als je weet dat er maar 20 renners aan de start stonden”, vertelt de eerstejaarsbelofte. “Daardoor was het moeilijk om echt koers te maken. Toen er een groepje wegreed, probeerde ik het gaatje te dichten, maar het lukte net niet. Toen ik de benen stilhield, sprong de rest uit mijn wiel. Dat is koers. Uiteindelijk heb ik de wedstrijd niet uitgereden.”

17de bij de LWU

De stap van de juniores naar de beloften is dan ook niet te onderschatten. “De aanpassing is inderdaad heel zwaar en ik had het vroeger ook al niet gemakkelijk mijn de wedstrijden uit te rijden. Daarom heb ik beslist om dit seizoen vooral bij de LWU (Landelijke Wieler Unie, red.) te rijden. Dat is meer mijn ding.”

“Ik wil eerst in alle rust groeien bij de LWU”

“Zo kon ik bijvoorbeeld in Ruiselede vlot mee en kon ik op het einde nog vanuit een achtervolgende groep wegspringen naar de 17de plaats op 80 renners. Bij de nevenbond wordt er heel anders gekoerst, minder agressief en de wedstrijd bouwt ook rustiger op. Dat is voorlopig ideaal. Bij de Wielerbond gaat het voorlopig nog te snel voor mij.”

Meetjesland

“Mijn ambitie voor dit seizoen? Het zou plezant zijn om eens top vijf of zelfs het podium te halen in de A-categorie van de LWU. Maar het is vooral een jaar om te groeien en kracht bij te kweken om volgend seizoen de stap naar de Wielerbond te zetten. Bovendien is en blijft het een hobby. Mijn studie sport en bewegen aan Howest krijgt nog altijd de voorkeur, al gaat de combinatie heel goed”, aldus Gillian, die deel uitmaakt van KVC ‘t Meetjesland.

“Het is en blijft een hobby. Mijn studie sport en bewegen aan Howest krijgt nog altijd de voorkeur”

“Ik reed vroeger voor de Brugse Velosport, maar de sfeer minderde daar wat. Daarom besloot ik een nieuwe ploeg te zoeken. Ik reed toen vaak in het Westhoekcriterium en via Seppe Theunis leerde ik deze ploeg kennen. Na een gesprek met het bestuur besloot ik de overstap te maken. Eigenlijk hebben ze geen beloftekern, maar ik mocht toch blijven om in alle rust kennis te maken met het nieuwe niveau. Een fantastische club dus.” (SM)