Gerben Dewinter trekt naar … Gaverzicht-Be Okay

Gerben Dewinter won deze zomer onder meer de wedstrijd in Zonnebeke. (foto a-Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Met een 61ste plaats in de Topcompetitie van Affligem sloot tweedejaarsnieuweling Gerben Dewinter zondag zijn succesvol seizoen af. De renner van Wielerteam Ieper won vier wedstrijden en versierde ondertussen een transfer naar Gaverzicht Be-Okay. “Volgend jaar wil ik mijn grenzen blijven verleggen.”

Na vorig weekend sloot het merendeel van de jeugdrenners definitief hun wielerseizoen af. Vanaf nu gaat alle aandacht naar het veldrijden en de piste. Gerben Dewinter van Wielerteam Ieper beëindigde zijn seizoen met een 61ste plaats in de Topcompetitiemanche van Affligem. “Toen er een grote kopgroep weg reed, kon ik net niet de aansluiting maken. Ik probeerde nog een ereplaats te bemachtigen, maar op een kilometer van de meet greep het peloton me. Jammer, maar niets aan te doen.”

De vermoeidheid na een lang seizoen speelt Gerben ook wat parten. De voorbije weken haalde hij niet meer het niveau van de zomermaanden. “In Jemeppe reed ik voorop, maar kreeg ik last van mijn buik waardoor ik moest lossen. Ook de week erna in Tielt had ik geen goede benen. Toch had ik nog veel plezier op de fiets. Twee weken geleden stond ik aan de start van het BK ploegentijdrijden. Niemand had het eerder gedaan, maar het was een mooie ervaring. Na de finish waren we kapot, maar iedereen had al zin in de volgende keer.”

Vier overwinningen

Voor Gerben was 2019 het jaar van de grote doorbraak. De Voormezelenaar combineerde jaren het veldrijden met de weg. Na een geslaagde veldritwinter reed hij in maart zijn eerste wegwedstrijden. Hij behaalde de ene ereplaats na de andere en had duidelijk een stap voorwaarts gezet. Tijdens het seizoen bleef zijn conditie maar groeien en in juni won hij in Meulebeke zijn eerste wegwedstrijd. In de zomermaanden volgden er nog drie anderen zegeruikers. “Ik ben zelf ook verrast door mijn prestaties. Van zo’n seizoen kon ik enkel maar dromen.”

Bij Deerlijk zullen we volgend jaar een sterke junioreskern hebben, met ook Alec Segaert en Jelle Declerck

Dankzij zijn goede resultaten kreeg Gerben aanbiedingen van andere ploegen voor 2020. Hij maakte een weloverwogen keuze en besloot te tekenen bij Gaverzicht-Be Okay. Gerben kent de ploeg goed, want bij hun reed hij zijn eerste wedstrijden. “Ik ben Wielerteam Ieper enorm dankbaar voor alle kansen die ze mij gegeven hebben. Dat ik dit jaar zo goed presteerde,is zeker en vast ook hun verdienste. Ik voel dat het nu tijd is voor een nieuwe stap in mijn carrière. Deerlijk is ook een familieploeg, maar ik kan er meer grote wedstrijden rijden. Dat heb ik nu nodig voor mijn ontwikkeling. Volgend jaar zullen we een sterke juniorenkern hebben. Alex Segaert en Jelle Declerck blijven bij de ploeg. Naast mezelf maken ook Gust Dewulf en enkele andere goede renners de overstap.”

Gerben Dewinter trekt naar ... Gaverzicht-Be Okay
© VDB

Enkele crossen

Nu het seizoen erop zit, zet Gerben zijn fiets even aan de kant. “Ik ga op zijn minst drie weken rusten. Daarna begin ik opnieuw met trainen. Ik zou graag ook nog enkele veldritten rijden. Puur voor het plezier en om er een doorgedreven training van te maken. Mijn focus ligt volgend jaar volledig op de weg.”

Ondanks zijn goede prestaties blijft Gerben nuchter. “De overstap naar de juniores is niet gemakkelijk. Volgend seizoen wordt een jaar van leren en aanpassen. Toch blijf ik ambitieus en wil ik mijn grenzen verleggen. Hoewel ik nu aan mijn rustperiode begin, heb ik al zin in het volgende seizoen. Laat 2020 maar komen”, besluit de Voormezelenaar.

(Simon Dekaezemaker)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.