Gerben Dewinter na break weer in competitie

Gerben Dewinter: goed in het veld en goed op de weg. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Door zijn examens moest Gerben Dewinter (14) van Wielerteam Ieper de voorbije twee weken zijn fiets even aan de kant zetten. Ondertussen is de eerstejaarsnieuweling volop aan het trainen om klaar te zijn voor zijn tweede seizoenshelft. Vooral de wedstrijd in Vielsalm halfweg augustus staat met stip aangeduid.

Gerben Dewinter studeert economie-moderne talen aan het college van Ieper. In juni moest hij door zijn examens zijn fiets twee weken aan de kant zetten. Maandag was hij eindelijk klaar en kroop hij quasi onmiddellijk weer op zijn fiets. De jonge wielrenner brandt van ambitie om weer te trainen en wedstrijden te rijden. “Maandag ging ik voor het eerst weer op een rustig tempo 40 kilometer fietsen. De dag erna reed ik er zelf al 70 kilometer. Ik voel dat ik stilgelegen heb, maar met wat training lossen we dat wel op. Met mijn trainer Floris Thoré sprak ik af om eerst opnieuw wat op te bouwen. Binnen twee weken rijd ik dan in Dikkebus opnieuw mijn eerste wedstrijd. De ploeg heeft daar zijn clublokaal ‘t Kobbetje. Dus ik wil er mij wel tonen.”

Tour de la Basse-Meuse

Nu het tweede gedeelte van het seizoen eraan komt, blikken we ook eens terug op de prestaties van Gerben de voorbije maanden. Al in zijn eerste koers in Ledegem reed hij naar een 14de plaats. “Daar was ik onmiddellijk mee in de goede vlucht. Toch is dit naar mijn aanvoelen niet mijn beste resultaat van het seizoen.”

“Ik voel dat ik stilgelegen heb, maar met wat training lossen we dat wel op”

Zelf is Gerben vooral trots op zijn 36ste plaats in de Waalse tweedaagse Tour de la Basse-Meuse. “Door de heuvelachtige omloop kwamen mijn kwaliteiten beter tot hun recht. In een vlakke wedstrijd kan je jou verstoppen in het peloton en dan de sprint winnen. Bergop komen de beteren altijd naar voren en dat vind ik eerlijker koersen.” De volgende weken weet Gerben waar hij kan zich tonen. De wedstrijd van Vielsalm van halfweg augustus staat wel met stip aangeduid. Daar hoopt hij opnieuw te tonen wat hij waard is bergop. “Ik ben opnieuw klaar om te presteren.”

Veldritwinter

Naast wegwielrenner is Gerben ook als veldrijder actief. “Ik doe het beide gewoon enorm graag. In allebei presteer ik goed dus dan is het moeilijk om definitief een keuze te maken.” Halfweg augustus beëindigt Gerben zijn wegseizoen. Dan last hij eerst wat rust in voor hij opbouwt naar de veldritwinter. “Ik kijk al uit naar de veldrittrainingen. Met mijn fietsje wat crossen in het speelplein bij ons. Zalig gewoon. Vorig seizoen won ik de Vlaamse Cyclocross Cup. Wie weet kan ik dat kunstje wel herhalen.” (SD)