Gerben Dewinter doet het nu ook prima op de weg

Gerben Dewinter, hier in actie tijdens de Kasteelcross in Zonnebeke van eind januari. Zaterdag rijdt hij de wegkoers in het eveneens nabijgelegen Zandvoorde. "Het zware parcours schrikt me niet af." (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Tweedejaarsnieuweling Gerben Dewinter (15) is na een sterke veldritwinter goed aan zijn wegseizoen begonnen. De renner van Wielerteam Ieper eindigde nog niet buiten de top elf, met als uitschieter een tweede plaats in Waregem. “Je moet ambitieus zijn en je grenzen verleggen”, aldus de Voormezelenaar.

Na een knappe vierde plaats in de veldrit van Assenede, deel uitmakend van de Beker van België, sloot Gerben Dewinter zijn veldritseizoen af. De jonge renner was vaak in de top tien terug te vinden en behaalde zelfs enkele podiumplaatsen. “Ik verwachtte niet om zo goed te presteren.” Gerben is het meest fier op zijn resultaat in Gavere. “De dag ervoor reed ik naar een derde plaats in Brakel. Mijn collega’s verklaarden mij zot dat ik dat weekend zou dubbelen. De Superprestigecross van Gavere is namelijk een enorm zware wedstrijd. Ik zag serieus af, maar finishte als 16de. Zo bewees ik een serieuze stap voorwaarts te hebben gezet.”

Droomkoers

Na zes weken rust begon Gerben opnieuw te trainen. Halfweg februari ging hij vervolgens met zijn ploeg op stage naar Geraardsbergen. “Naast het trainen hebben we ook veel afgelachen. De sfeer in de ploeg zit echt goed.” Op aanraden van zijn trainer Floris Thoré begon Gerben twee weken voor Gent-Wevelgem opnieuw. “Dat was mijn eerste doel en zo kon ik wat roderen. In Oordegem eindigde ik als elfde en de week erna in Waregem greep ik nipt naast de zege. Ik was verbaasd dat ik zo goed was.”

Bij Wielerteam Ieper prikkelen we elkaar om goed te presteren. Er is geen druk en alles mag

Twee weken geleden startte Gerben in Gent-Wevelgem. “Als kind droomde ik ervan om er ooit te starten en dit jaar was het zover.” In zijn eerste grote koers verbaasde Gerben zichzelf opnieuw. Gerben reed een attente wedstrijd en finishte als elfde. “De koers verliep hectisch. Toen de goede vlucht vertrok, zat ik even op mijn limiet. Op het einde probeerde ik nog alles af en niets en raakte ik tot bij de start van de kopgroep.” De week erna trok Gerben die lijn door en werd hij achtste in Bury.

Eerste zege

Gerben zit duidelijk goed in zijn vel. Met dank aan de omgeving ook. “In de ploeg prikkelen we elkaar om goed te presteren. Er is geen druk en alles mag. Bij de nieuwelingen kunnen we rekenen op de steun van Floris, iemand die toch iets gepresteerd heeft bij de jeugd. Dat geeft vertrouwen.” Begin augustus stopt Gerben op de weg. Na wat rust start hij de voorbereiding op het veldritseizoen. Zijn doel in deze wegcampagne is om nog eens te winnen. “Je moet ambitieus zijn en je grenzen verleggen.” Nu zaterdag start Gerben in Zandvoorde. “Het zware parcours schrikt me niet af. Laat maar komen”, besluit de Voormezelenaar zelfverzekerd.