Geen Jochen Deweer in Driebergenprijs, wel in Engelse Strade Bianche

Jochen Deweer. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Zaterdag maakt Harelbeke zich op voor de Driebergenprijs, ofwel de E3 Prijs voor beloften en elite zonder contract. Jochen Deweer, de plaatselijke renner, zal er echter niet starten. Hij rijdt dat weekend de Rutland Classic in Engeland, een mooie kans die Jochen met zijn team aangeboden kreeg.

“Het is inderdaad wat atypisch: een renner die niet start in een koers voor eigen volk. De reden daarvoor is wel eenvoudig. Mijn ploeg, Dovy Keukens-FCC, heeft een heel mooie kans gekregen om zondag deel te nemen aan de Rutland Classic, een wedstrijd in Engeland die ook over onverharde wegen gaat. Het is een kans die we misschien maar één keer krijgen en daarom hebben we die met beide handen gegrepen. Het wordt alleszins een ervaring en we zien wel wat het brengt. Het deelnemersveld zal met de Engelse continentale ploegen zeker niet te onderschatten zijn en daarnaast is de koers ook zo’n 200 kilometer lang. Het wordt dus enigszins afwachten hoe we het er zullen vanaf brengen.” Dat betekent echter niet dat Dovy Keukens-FCC verstek geeft voor de Driebergenprijs. Het gaat er met een tweede, evenwaardig team van start.

De Rutland Classic is een wedstrijd in Engeland die ook over onverharde wegen gaat. Het is een kans die we misschien maar één keer krijgen en daarom hebben we die met beide handen gegrepen

Vorig jaar reed Deweer wel de Driebergenprijs en maakte hij er deel uit van de vroege vlucht. “Eerlijk gezegd had ik het wat onderschat. We vatten met drie minuten voorsprong de heuvelzone aan en ik begon al min of meer te denken dat het ook de beslissende vlucht was. Ik schrok ervan hoe snel onze voorsprong slonk en we achtergelaten werden door de mannen van Shifting Gears. Ook dit jaar zal het deelnemersveld weer totaal verbrokkeld zijn. Een 15-tal hellingen over 140 kilometer, dan kan het gewoon niet samen blijven. Meer dat hoeft ook niet. De koers is nu al zwaar genoeg. Het is zowat de enige van dit kaliber op de kalender en voor die ene keer kan dat geen kwaad.”

Sterke seizoensstart

De Harelbekenaar is bijzonder tevreden over de eerste maanden van zijn seizoen. “Doorgaans ben ik in maart en april nog niet in topvorm. Mei is eerder mijn topmaand. Toch kon ik de afgelopen weken al dicht bij een overwinning aanleunen. In Esplechin werd ik tweede, op mijn waarde geklopt in de sprint. In de Beker van België, intussen twee manches ver en opnieuw een doel voor mij, finishte ik ook al twee keer dicht. In Schoten eindigde ik als achtste nadat ik een tijd in de kopgroep had meegereden, maar de wedstrijd draaide uiteindelijk toch uit op een massasprint. In Wieze moest ik de sprint anders gereden hebben. Ik heb me op de verkeerde renner gefocust en strandde uiteindelijk op een tweede stek. En ook maandag werd ik tweede in Moorslede. Natuurlijk allemaal niet slecht, maar een overwinning zou toch stilaan welgekomen zijn. Daarvoor moeten uiteraard alle puzzelstukjes natuurlijk eens samenvallen. Ik kijk ook enorm uit naar het provinciaal kampioenschap op de weg in Ruddervoorde, dat dit jaar ideaal valt op mijn planning.”