Gaverzicht-Be Okay begint aan 92ste jaar in het peloton

Vorig jaar schreven de juniores van Gaverzicht-Be Okay - toen nog Meubelen Gaverzicht-Glascentra - het clubklassement van WestSprint op hun naam. Kunnen de pionnen van Rik Deleye dit jaar die prestigieuze prijs opnieuw in de wacht slepen? (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Op donderdag 31 januari werd wielerploeg Gaverzicht-Be Okay voorgesteld in ontmoetingscentrum d’Iefte in Deerlijk. Voor de club die ondertussen aan zijn 92ste jaar toe is, zijn er dit jaar drie nieuwigheden: de naamswijziging van Gaverzicht-Glascentra CT naar Gaverzicht-Be Okay, de piramidestructuur met Pulso Preventielab en EFC-L&R-Vulsteke U23 Cycling Team en de creatie van de eigen identiteit van de damesploeg. Bovendien mag de beloftencategorie starten in de U23 Road Series, de vervanger van de Topcompetitie.

Erevoorzitter Walter Coucke gaf een viertal jaar geleden de fakkel door aan Thomas Debrabandere, pas de derde voorzitter in een vereniging die bijna 100 jaar bestaat en die in alle categorieën vertegenwoordigd is.

Heel wat grote ploegen heb ik zien komen en gaan, maar wij bestaan nog steeds

“Een uniek feit”, vertelt de 80-jarige Walter. “In 1976 mocht ik Fernand Cloet opvolgen als tweede voorzitter. 39 jaar oefende ik die functie met passie uit. Zelf heb ik nooit gekoerst, want dat mocht ik niet van mijn ouders. Maar ik was zo gebeten door de wielermicrobe dat ik op een andere manier de koerswereld wilde leren kennen. Heel wat grote ploegen heb ik zien komen en gaan, maar wij bestaan nog steeds. Stabiliteit is de rode draad in ons verhaal. Ik ben trots dat dit ons gelukt is.”

Nieuwe geldschieter

“Door het afhaken van sponsor Glascentra moesten we op zoek naar een andere geldschieter. Met Be Okay, een dochteronderneming van Meubelen Gaverzicht, beginnen we aan een nieuw hoofdstuk. Tot en met 2021 is het bestaan van onze club verzekerd”, benadrukt voorzitter Thomas Debrabandere. “Zoals Walter zegt, we zijn een dynamische ploeg die stabiliteit biedt. We denken op lange termijn en dit op een gezonde manier. Daarvoor zijn er heel wat medewerkers nodig. Daarnaast is er ook een piramidestructuur opgericht met Pulso Preventielab en EFC-L&R-Vulsteke om onze jeugd alle kansen te geven. Dit duurt eveneens tot 2021. Alle drie geven we elkaar de tijd om te groeien in dit project.”

Succes damesploeg

“Het succes van onze damesploeg is een mooi voorbeeld van langzaamaan stapjes vooruitzetten. Steeds meer meisjes beginnen met wielrennen en daarom hebben we besloten om hen een onderscheidende, roze getinte outfit te geven. Onze beloftes werken de U23 Road Series af, een nieuw regelmatigheidscriterium van negen wedstrijden waarvan vijf in België en vier in Nederland. We moeten tonen dat we onze plaats waard zijn. Goed presteren, is de boodschap, ook al staan we net onder de top. Het niveau zal normaal dicht bij elkaar liggen, aangezien het wedstrijden zijn waaraan enkel beloften mogen deelnemen.”

Gust Lootens (junior uit Zwevegem): “Hoop op top tien in Kuurne-Brussel-Kuurne”

(foto Gino Coghe)
(foto Gino Coghe)© Foto Coghe

Tweedejaarsjunior Gust Lootens van Gaverzicht-Be Okay blikt tevreden terug op 2018. De renner uit Zwevegem begint aan zijn derde seizoen als wielrenner en hoopt opnieuw een stap vooruit te zetten. “De overstap van de nieuwelingen naar de juniores liep beter dan verwacht”, begint Gust. “Ik kon gauw mijn koersen uitrijden. Bovendien kreeg ik veel kansen van ploegleider Rik Deleye. Dat ik de E3-prijs kon uitrijden, is misschien wel mijn mooiste herinnering als eerstejaarsjunior. Ik plaats dat hoger dan mijn vier podiumplaatsen waarvan ik er drie behaald heb in het nabije Kooigem. Het klassieke werk ligt me wel, maar zware klimmen gaan me minder goed af. Tijdrijden is ook een sterk punt. Sprinten? Dat weet ik niet. Ik meng me niet zo vaak in massasprints. Mijn wintervoorbereiding verliep vrij goed. Vaak werk ik na school trainingen af op de rollen. In de krokusvakantie ga ik met de ploeg op stage naar Calpe. Daar wil ik de laatste fundamenten leggen. Ik weet nog niet als ik de overstap naar de beloften maak. Dat hangt af van mijn studiekeuze”, vertelt de leerling sportwetenschappen van Athena Pottelberg in Kortrijk. “Ik mag alvast starten in Kuurne-Brussel-Kuurne. Stiekem hoop ik op een toptienplek. Ik zou graag opnieuw in de E3-prijs starten. De thuiskoers in Zwevegem-Kappaert waar ik vorig seizoen als veertiende eindigde, is nog een vraagteken. Dat weekend staat er ook een interclub op het programma.”

Thibo Germonprez (nieuweling uit Zwevegem): “Thuiskoers in Zwevegem-Kreupel is een doel”

(foto Gino Coghe)
(foto Gino Coghe)© Foto Coghe

Zwevegemnaar Thibo Germonprez kon zijn aspirantenperiode afsluiten met tien overwinningen met als kers op de taart de dubbel in het provinciaal kampioenschap. In 2019 wil de jongeling graag bevestigen. “Vorig jaar was meer dan goed”, vangt de eerstejaarsnieuweling aan die aan zijn derde seizoen als wielrenner begint. “Ik herinner me nog goed de koers in Wevelgem waarin ik een viertal minuten voorsprong had op de tweede. Ik kon hem net niet dubbelen. Vooral de zeges in de provinciale kampioenschappen op de weg in Roeselare en in het tijdrijden in Ruddervoorde springen eruit. Jammer dat ik nu die truien niet meer mag dragen, maar ik kijk alvast uit naar die kampioenschappen. Ik zou graag terug meestrijden voor de trui bij de eerstejaars. Maar eerst ligt de focus op gewoon uitrijden. Ik wil er niet te veel van verwachten. Stap per stap wil ik groeien”, licht de leerling techniek van RHIZO Zwevegem toe. “Welke interclubs we afwerken met de nieuwelingen weet ik nog niet. In het regionale werk wil ik wel een doel maken van de thuiskoers in Zwevegem-Kreupel. De eerste wedstrijd is op zondag 24 februari het clubkampioenschap in Deerlijk waarin er 30 kilometer op het programma staat. Het zal moeilijk worden om op te boksen tegen de tweedejaars. Alec Segaert, die vorig jaar al tweede werd in die koers, is de topfavoriet. Maar je weet nooit. Ik heb immers een goede voorbereiding achter de rug”, besluit Thibo Germonprez.

Jonathan Breyne (elite zonder contract uit Bellegem): “Meer kilometers in de benen dan vorige winter”

(foto Gino Coghe)
(foto Gino Coghe)© Foto Coghe

Eliterenner zonder contract Jonathan Breyne begint aan zijn tweede campagne bij Gaverzicht-Be Okay. Vorig jaar was de uitgeweken Henegouwenaar driemaal aan het feest met de Beker van België-manche in Boutersem als uitschieter. In 2019 wil de hardrijder een regelmatig seizoen afwerken. “In de eerste wedstrijd van 2018 kon ik mij meteen kronen tot clubkampioen. In april was ik in topvorm. Zo kon ik zegevieren in Zwevezele en in Boutersem met daarnaast nog enkele podiumplaatsen. In mijn carrière heb ik zo’n maand nooit eerder meegemaakt”, lacht de postbode van Bpost. “De andere maanden verliepen minder vlot omdat ik niet zo goed tegen de warmte kan. Momenteel heb ik al meer kilometers in de benen dan vorige winter. Afgelopen zaterdag ben ik met de ploeg vertrokken naar Calpe voor een zevendaagse stage. In de zon trainen, doet deugd. Met regelmaat presteren, is mijn doel dit jaar. Ik leef van koers tot koers, zonder druk en met nadruk op het plezier. Of ik de rol van wegkapitein vervul? Ja, dat kan ik wel bevestigen door mijn jarenlange ervaring. Maar ik ben zeker niet de enige. We zijn een familiale ploeg en we staan elkaar bij wanneer nodig. Omdat de beloften in de U23 Road Series starten, kunnen we geen Beker van België meer rijden. In principe is dat geen nadeel, want soms zijn het verre verplaatsingen. Ik heb er vertrouwen in dat we met de elites toch een mooi programma mogen afwerken.”