Gauthier Vandevyvere hangt fiets aan de haak

Gauthier Vandevyvere was zeven jaar wielrenner. "Ik merkte vorige winter al dat ik moeite had om me steeds weer op te laden." (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Wat een terugblik op 2018 moest worden, werd uiteindelijk een terublik op een wielercarrière van zeven jaar. Half augustus reed Gauthier Vandevyvere met het BK voor beloften zijn laatste koers van het seizoen, waarna hij zijn fiets definitief aan de haak hing. Tijd voor een nieuwe hobby en andere uitdagingen voor de 21-jarige Stavelnaar!

Niet veel mensen wisten het, maar eigenlijk speelde Gauthier Vandevyvere al een tijdje met het idee om na 2018 een punt te zetten achter zijn wielercarrière. “Ik merkte deze winter al dat ik moeite had om me steeds weer op te laden voor de trainingen en andere opofferingen”, bekent de Stavelnaar. “De drive om er vol voor te gaan was een beetje zoek. Dat probeerde ik te compenseren door er iets losser mee om te gaan en vaker met vrienden te gaan trainen. Misschien dat de motivatie wel ging terugkeren met de seizoensopener in zicht?”

Het was dan ook niet in topvorm dat de derdejaarsbelofte zijn eerste koersen aanvatte. Toch kon hij behoorlijk zijn mannetje staan en na enkele maanden kwam hij steeds dichter bij de top tien aanleunen. Half juli werd hij zelfs tweede in Rumbeke, na Ciske Aneca. Zijn beste resultaat als belofte. Toch kon ook dit hem niet op andere gedachten brengen.

Plezant zijn

“Weet je… toen ik bij de nieuwelingen begon met koersen, moest het vooral plezant zijn. De woensdagnamiddag gaan trainen met vrienden, lachen voor en na de wedstrijden, elkaar wat uitdagen in het Criterium van de Westhoek…. En blijkbaar werkte dat wel. Want als tweedejaarsjunior behoorde ik, totaal onverwacht, tot de beteren van België. Ik boekte twee zeges, werd vijfde in de GP André Noyelle, vijfde op het BK…. Ik speelde met de pedalen en streed plots tegen jongens als Bjorg Lambrecht, Harm Vanhoucke, Stan Dewulf, Jasper Philipsen, Robbe Ghys…. Intussen allemaal profrenners.”

“Plots streed ik als tweedejaarsjunior met Bjorg Lambrecht, Stan Dewulf, Harm Vanhoucke, Jasper Philipsen en Robbe Ghys. Intussen allemaal profs”

Gauthier Vandevyvere hangt fiets aan de haak
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

“Maar sinds mijn overstap naar de beloften is het allemaal een pak minder. Mijn eerste jaar ging bijna volledig de mist in door een knieblessure en ook mijn gezondheid liet me vaak in de steek. Veel mensen weten niet dat ik last heb van hooikoorts. Telkens als ik zwaar train en goed in vorm kom, vermindert ook mijn weerstand en ben ik heel vatbaar voor ziektes en kleine kwaaltjes. Ook mentaal zwaar, want op die manier is het telkens weer naar af…. Wielrennen is een zware sport. Als je echt top wil zijn, moet je er veel voor doen en laten. Ik reed dit seizoen zeker niet slecht in de kermiskoersen, maar ik haalde niet meer de nodige voldoening uit mijn prestaties. Dus besloot ik om er een punt achter te zetten. Ik besef ook dat er veel jongens met minder talent zijn die koersen, maar er zijn ook een pak renners beter dan ik. Ik kan alleen maar zeggen dat ik genoten heb van de afgelopen zeven jaar als renner. Alhoewel, ik heb ook veel afgezien. (lacht) Maar het positieve overheerst.”

Tijd voor iets anders

Of Gauthier nu een andere sport gaat beoefenen, wist hij zelf nog niet te vertellen. Kort voor het BK kwam hij ten val op zijn rechterknie en sindsdien blijft hij sukkelen. Rusten is nu de beste remedie. “Niet het einde dat ik in gedachten had”, grijnst de 21-jarige Vandevyvere. “Maar ik denk niet dat ik het wielrennen hard zal missen. Ik ben nu begonnen aan een schakeljaar handelswetenschappen aan UGent en zal dus wel weten wat gedaan met mijn vrijgekomen uren. (lacht) Studeren, hé. Veel valt er in Gent toch niet te beleven”, knipoogt de sympathieke ex-renner. (BVS)