Fleur Vandecaveye vecht terug na gecompliceerde sleutelbeenbreuk

Fleur Vandecaveye. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Voor Fleur Vandecaveye (18) komt de provinciale titelstrijd van zaterdag in Ruddervoorde-Baliebrugge te vroeg. Een maand geleden brak ze immers bij een valpartij haar sleutelbeen. “Ik focus me op de maanden augustus en september”, zegt de tweedejaarsjuniore van Urbano-Thijs CT.

“Het was een ferme klap”, blikt Fleur Vandecaveye, die afgelopen donderdag 31 mei haar 18de verjaardag mocht vieren, terug op haar valpartij. “Ik moest geopereerd worden aan mijn sleutelbeen en de dokter bracht een plaatje aan. Maandag mocht ik voor het eerst 20 minuten op de rollen rijden. Ik heb ondervonden dat mijn conditie zo goed als volledig weg is. De dokter zal nu verder bepalen hoeveel ik al mag trainen.”

“Ik heb nooit aan stoppen gedacht”

“Het is jammer dat ik nu langs de kant sta”, zucht de wielrenster uit Sint-Eloois-Vijve. “Vorig weekend ben ik gaan kijken naar het Belgisch kampioenschap aan Les Lacs de l’Eau d’Heure (waar de Bellegemse Shari Bossuyt met duidelijk verschil won, red.). Het stak dat ik niet kon starten. Ik had mijn zinnen gezet op het provinciaal kampioenschap in Ruddervoorde-Baliebrugge van deze zaterdag. Het was mijn bedoeling om daar een rol van betekenis te spelen, maar dat wordt dus niets…”

Focus op examens

“Het zal nog een hele poos duren vooraleer ik weer kan koersen. In juni zet ik alles op mijn examens. Ik zit in mijn laatste jaar handel aan het OLV Hemelvaart in Waregem. Er breekt op school dus een belangrijke periode aan. Op dat vlak wil ik niets aan het toeval overlaten. En dan moet ik er ook nog rekening mee houden dat er in de maand juli amper koersen op het programma staan voor de meisjes. Mijn seizoen zal dus eigenlijk maar uit de maanden augustus en september bestaan.”

“Het zal nog een hele poos duren vooraleer ik weer kan koersen. In juni zet ik alles op mijn examens”

“Vorig jaar kreeg ik op ongeveer hetzelfde tijdstip af te rekenen met een zware valpartij. Ook toen stond ik een hele tijd langs de kant. Sommigen mensen vroegen me of ik niet beter zou stoppen. Maar zo zit ik niet in elkaar. De veer is niet gebroken. Hoewel het nooit simpel is geweest om mijn sport te combineren met mijn studies heb ik nooit aan stoppen gedacht. Wielrennen is en blijft belangrijk voor mij. Na de examens zal ik me dubbel plooien om weer op niveau te komen. Dat ik bijna van nul zal moeten herbeginnen, schrikt me niet af”, stelt Vandecaveye.

Ook geen Samyn

Lot Samyn uit Marke past om een andere redenen voor het West-Vlaamse titeltreffen voor dames nieuwelingen in Ruddervoorde-Baliebrugge. “Mijn studie krijgt voorrang”, vertelt de wielrenster van Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT. (MVH)